Hoofdredacteur Rodrick de Munnik is in Japan om de introductie van elektronisch Dura-Ace bij te wonen. Elke dag vind je hier een verslag terug. Vandaag het eerste deel: op bezoek bij Shimano in  Sakai, vlakbij Osaka.

Hoe je het ook wendt of keert, Shimano is het Mekka van de fietsonderdelen. Niet alleen is het bedrijf de grootste producent, het is ook verantwoordelijk voor de meeste innovaties. Goed om eens een kijkje te nemen in de keuken. Als je denkt dat Duitsers grondig zijn, dan Japanners. Klokslag negen uur komen we aan bij de kantoren en de fabriek, waar gastvrouwen ons al staan op te wachten.

De tuin wordt goed bijgehouden. Elke plant of boom heeft een bordje waarop staat naar welk deel van de fauna je eigenlijk staat te kijken.

Daar staat ook het borstbeeld van de oprichter van Shimano, Shozaburo Shimano, die begon met een eenvoudig freewheel. Ook nu nog zijn de Shimano’s overal in de leiding vertegenwoordigd.

Hier staan we dan, een selectief gezelschap wielerjournalisten uit de hele wereld, die een kijkje mogen nemen bij de grootste producent van fietsonderdelen ter wereld.

Buiten staan de minder gezonde werknemers te roken, waarschijnlijk werkzaam op de visafdeling.