Veel fietsnieuws voor 2007 kon je afgelopen weekeinde met eigen ogen aanschouwen tijdens Expo-Velo Sport. De internationale fietsbeurs was van 13 tot 16 oktober 2006 in de paleizen 6 en 9 van Brussels Expo op de Heizel.
Wij liepen een rondje op zoek naar echte Belgische koersfietsen. Onderverdeeld in deel 1 & 2

Veruit het meeste ‘volk’ was er te vinden bij de stand van Bonaventure, de verdeler van ondermeer Venturelli, Scatto en Museeuw fietsen. En vooral rond de MF1 en MF3 dromden de liefhebbers samen. De ‘hybrid carbon’ MF frames worden aangeduid met ‘Carbon-flax’ wat staat voor een mix van ‘vlas’ en ‘carbon’. Oftewel: een natuurlijke fiber wordt samengesmolten met een onnatuurlijk fiber dat zowel licht, stijf als zeer goed dempend moet zijn. Een MF1 frame wordt altijd op maat gemaakt bij Billato in Italië en er geldt een garantie van 10 jaar. De precieze prijs hebben we niet kunnen achterhalen maar we hoorden een bedrag van € 5000,- voor een frame….

 


Noel Dejonkheere is een van de weinige framebouwers die nog actief zijn in de Benelux. Aan de Konijnboslaan nummer 1 in Gistel. Voor circa € 865,- maakt hij dit, nog geen 1000 gram wegend kader van Dedacciai 7.9 scandium. Vooral bedoeld voor lichtgewicht fietsers. Maar ook frames van Columbus en Amadeus aluminium en Dedacciai staal zijn leverbaar. En heel veel tandems en reisfietsen.

 


Hier mag natuurlijk Eddy Merckx niet ontbreken. Een opvallend gestylde racer is deze blauw/goud Premium Classic, o.a. gebruikt door de renners van Chocolade Jacques: frame van SC 7000 Scandium, gebogen achtervork en zeer chique afgemonteerd met een Campagnolo Chorus groep, Campagnolo Shamal wielset en Deda, Continental en Selle Italia. € 4065,- compleet.

 


Moozes.com levert haar fietsen vooral rechtstreeks vanaf de Biezenhoed nummer 103 in Meerhout. Deze € 1190,- kostende Squadron is een speciale najaars-aanbieding: 7005 aluminium kader, carbon voorvork, complete Shimano Ultegra 10-speed groep en Fulcrum 5 wielset. De Squadron is er in zeven maten en in diverse kleuren.

 


Nog een mooie en betaalbare Belgische koersfiets is de Thompson Helium. € 1399,- kost deze fiets. Hydroformed 7005-aluminium frame, carbon voorvork, complete Shimano 105 10-speed groep, Shimano WH-R500 wielen en Ritchey opbouwdelen. De Heluim is er met een dubbel of triple crankstel en ook te bestellen met Tiagra (€ 1195,-) of met Ultegra (€ 1595,-). Vijf maten: S, M, L, XL en XXL.