Op de Champs-Elysées sprintte Mark Cavendish naar de ritzege, z’n vijfde deze Tour. De Brit klopte Edvald Boasson Hagen en Andre Greipel en verzekerde zich daarmee van de groene trui.

De 95 kilometer lange slotetappe ging pas om 14.50 uur van start. Zoals gebruikelijk legde het peloton het eerste gedeelte van de triomftocht af in een wandeltempo. De renners van BMC, de formatie van Evans, bepaalden het tempo.

Hardrijders

Pas op de Champs-Elysées werd er gevlamd. Tot de eerste aanvallers behoorden Maarten Tjallingii en Juan Antonio Flecha. Beide hardrijders kregen geen ruimte van het op hol geslagen peloton, zoals elke vluchtpoging op de brede boulevard gedoemd was te mislukken.

Een groep van zes man, Sergio Paulinho, Kristjan Koren, Christophe Riblon, Ben Swift, Jérémy Roy en Lars Bak, reed rondes lang voor de grote groep uit, maar werd in de laatste ronde ingelopen.

Podium

Op het podium heeft Evans gezelschap van Andy en Frank Schleck. Thomas Voeckler, die tien dagen in de gele trui reed, finisht als vierde en blijft daarmee drievoudig winnaar Alberto Contador voor. Op plaats 21 vinden we in de persoon van Rob Ruijgh de beste Nederlander.

Met zijn 34 jaar en 160 dagen is Evans de op twee na oudste winnaar van de Tour. Alleen Firmin Lambot (1922; 36 jaar en 131 dagen) en Henri Pelissier (1923; 34 jaar en 181 dagen) waren bij hun triomf ouder dan de renner van BMC.

Bekijk alle eindklassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport