Evans had de leiderstrui zaterdag in een individuele tijdrit, gewonnen door de Amerikaan David Zabriskie, veroverd.

Tony Martin werd tweede in het eindklassement. Swift klopte in de massasprint in Genève de Italiaan Davide Vigano en de Spanjaard Oscar Freire van de Raboploeg. Pieter Weening was de beste Nederlander in het eindklassement met de zesde plaats.

Aleksandr Vinokoerov, derde in de eindrangschikking, probeerde op 2 kilometer van de streep toch nog iedereen te verrassen, maar zijn aanval had geen succes. Voor Evans was het zijn derde zege van dit seizoen. Eerder won hij een rit en het eindklassement in Tirreno-Adriatico.

Westra

Lieuwe Westra was in het slotweekeinde actief. De renner van Vacansoleil liet zaterdag in de individuele tijdrit zien zijn vorm terug te hebben. De Fries eindigde over de 20 kilometer als derde, op 14 seconden van winnaar Zabriskie.

Zondag probeerde hij via een vroege ontsnapping nog in de buurt te komen van de dagwinst. Westra kreeg Jack Bobridge, David Garcia, Pierrick Quemeneur en Vladimir Goesev mee. Die vlucht redde het niet.

Westra was blij met zijn optreden. Hij werd na de Driedaagse van De Panne ziek en stond even aan de kant. ”Ik heb een paar wedstrijden aan me voorbij moeten laten gaan en het ging eventjes wat minder.”

“Het kost tijd om te herstellen. In de Waalse Pijl werd ik als een beginneling gelost. Hier ben ik er echter goed doorgekomen. Daar ben ik blij mee. Ik ben nog niet in supervorm. Deze lijn wil ik echter doorzetten”, keek Westra terug op Romandië.

Kruijswijk

Uiteindelijk kwam Goesev zondag nog voorop met Steven Kruijswijk van de Raboploeg, zaterdag zevende in de tijdrit, Pierre Roland en Matthias Brandle.

De kopgroep legde het in de slotfase af tegen het werk van de sprintersploegen. Op 6 kilometer van de finish was de hergroepering een feit. Swift was in de sprint de snelste.

Thuiszege

Evans was tevreden. ”Het is bijna een thuiszege voor me. Ik heb twaalf jaar in Zwitserland gewoond”, zei de wereldkampioen van 2009. De Australiër zat in maart door een knieblessure thuis, na zijn zege in de Tirreno.

”Bij BMC hebben ze goed werk verricht. Ze hebben me op een goede manier weer op niveau gebracht. Ik hoop dat mijn prestatie mijn teamgenoten extra motiveert om straks in de Tour een sterke ronde neer te zetten.”

© ANP