Thor Hushovd wist zich op knappe wijze staande te houden op de col en behoudt daardoor de gele trui. Evans verovert wel de bolletjestrui op Philippe Gilbert, die dinsdag als torenhoge favoriet voor de dagzege gold.

De etappe werd gevormd door een vroege kopgroep. Daarin bevond zich ook Vacansoleil-renner Johnny Hoogerland. De Nederlander vertrok na negen kilometer met vier medevluchters en werd op vier kilometer voor het eind van de 172,5 kilometer lange etappe teruggepakt.

Tussensprints

Dat kwam door het achtervolgingswerk van de ploegen Omega Pharma-Lotto en BMC. De Belgen, met kopman Gilbert, controleerde het gat met de kopgroep. De Amerikanen reden het, samen met Leopard-Trek, uiteindelijk dicht.

Hoogerland slaagde er wel in op beide tussensprints van de dag, één voor het bergklassement en één voor het puntenklassement, zijn collega-aanvallers Jeremy Roy, Blel Kadri, Imanol Erviti en Gorka Izagirre af te troeven. Een trui leverde dat de Nederlander echter niet op.

Decor

Zoals van te voren verwacht vormde de Mûr-de-Bretagne het decor van de finale van de vierde etappe. De twee kilometer lange klim was ideaal voor explosieve renners.

De Spanjaard Izagirre opende de finale door weg te springen uit de kopgroep en vond Hoogerland in zijn wiel. De aanvalspoging werd vijf kilometer voor het eind ongedaan gemaakt, waarna het peloton rap naderde.

Contador

Raborennner Bauke Mollema bepaalde op de klim het tempo van het peloton. Alberto Contador opende het bal door op iets meer dan een kilometer aan te zetten. Hij vond meteen Gilbert in zijn wiel.

Bij de Belg was echter de pijp leeg. Bij Evans niet. Hij wist in de sprint Contador ternauwernood af te troeven.

Gesink

Robert Gesink zal een nare bijsmaak aan de Mûr-de-Bretagne overhouden. De kopman van de Raboploeg kon niet met de overige favorieten voor de eindzege mee en moest acht tellen toegeven. Ook Andy Schleck en Levi Leipheimer verloren tijd op Evans en Contador.

Lees alles over de Tour op onze special

© NUsport