De grootste beurs van Europa op fietsgebied, met al het nieuws voor 2009, is op dit moment aan de gang in Friedrichshafen. We laten je hier de eerste scoops zien. Vandaag: de eerste beursdag.

Op de stand van BeOne was de fiets te zien waarop de veldrijders en baanwielrenners van het team van AA Drink volgend jaar aan de slag gaan. Het is een Hot Melt Carbon frame, de afmontage is van Dura Ace en Pro-delen.

Hernieuwd, of met meer aandacht, op de Nederlandse markt is het Duitse high end merk Centurion. De Duitse bikes en racers komen in een doordacht concept, waarbij de consument zelf de fiets onderdeel per onderdeel kan samenstellen (I-Design) of een bestaande fiets met onderdelen naar wens kan aanpassen (U-Design). Kijk op de nieuwe website www.centurionbikes.nl voor meer info. De site is in de loop van volgende week up to date.

Bij Tacx werd het nieuwe trainingssysteem gepresenteerd. Opvallend was ten eerste het gebrek aan kabels. De trainer genereert zelf stroom in de rem, zodat het computertje dat het systeem aanstuurt altijd stroom heeft. Ook leuk is dat je een eigen gps-route kunt invoeren zodat je tegen jezelf kunt fietsen op Google Earth. Weer een stap dichter bij nooit meer in de regen fietsen.

BBB introduceerde een nagelnieuwe helmenlijn. Veel valt er niet te vertellen, of juist te veel voor deze plek. In ieder geval kan iedere fietser met een helm van BBB de weg op of het veld in.