De grootste beurs van Europa op fietsgebied, met al het nieuws voor 2009, is op dit moment aan de gang in Friedrichshafen. We laten je hier de eerste scoops zien. Vandaag: Demo Day.

Bij Focus stond de definitieve versie van de nieuwe fiets van Milram op de stand. Op dit karretje moet Niki Terpstra het gaan doen volgend jaar. De Duitsers switchen niet alleen van Colnago naar Focus, maar ook van Shimano naar Sram. De Focus Izallo wordt afgemonteerd met de Red-groep en verder vind je Lightweight-wielen, Fizik-zadels en Continental-banden terug op de fiets. De pedalen komen van Speedplay, en niet Shimano SPD zoals op dit fotomodel.

Op de stand van Trek trok de nieuwe schoenenlijn van Bontrager de aandacht. Nu Nike ‘het’ niet meer doet, komt de kleding en de schoenen onder de naam van de Amerikaanse onderdelenleverancier. Modellen van rond 100, 150 en 200 euro. Later volgt een test, de samples zagen er alvast prima uit.

Bij SRAM reden we met het nieuwe Hammerschmidt cranckstel, een heel nieuwe ontwikkeling waarbij de voortandwielen en derailleur vervangen zijn door een enkel tandwiel. Een planetair tandwielstel in de rechtercranck zorgt voor een inschakelbare versnelling met factor 1,5 zodat het ’26’ voorblad met een druk op de knop werkt als een ’38’. 

Daarmee is het chainsuck probleem definitief verholpen. Voor volgeveerde fietsen is het voordeel nog groter omdat de kettinglijn niet verandert met schakelen. Het systeem werkt zo soepel dat het volgens ons, ondanks het hoge gewicht van deze eerste versie, prima op een crosscountry fiets gebruikt kan worden. Bovendien laat de zeer robuste uitvoering ruimte om een volgende versie veel lichter te maken. Doordat het Hammerschmidt cranckstel met ieder frame en ieder aandrijfsysteem te combineren is zou dit best eens een revolutie voor aandrijfsystemen kunnen aankondigen.

Het is officieel: de modekleur is wit. Niet alleen de fietsen, maar ook de onderdelen moeten in het wit op je fiets, zo blijkt uit dit bericht van de persdienst. Dus alle kleuren zijn goed, als het maar wit is.