Als er ergens het gezegde ’uit het boekje’ op van toepassing was, dan was dat wel de 23ste editie van de Mergelheuvelland Tweedaagse afgelopen weekend in Sint-Geertruid. Strakke organisatie, ruime startlocatie, voldoende parkeergelegenheid, perfect gemarkeerde routes en bovenal een prachtig parcours voor race en mtb.

Tekst: Danny Tjaardstra, Foto’s: Rene van de Mheen


Nieuw voor dit jaar was het aantal gelimiteerde inschrijvingen van 10.000 deelnemers. Een voor de organisatie logische en vooral noodzakelijke stap om het evenement niet aan de massaal toegestroomde fietsers ten onder te laten gaan en bovendien de aanvraag van vergunningen bij gemeentes te vereenvoudigen. En ondanks een enkeling die zijn opgekropte frustratie op de vrijwilligers botvierde, was er geen wanklank te ontdekken. Fietsend Nederland leek met andere woorden begrip te hebben voor de keuzes van de organisatie.

En het fietsen dan? De 70 km lange mtb-route die wij zaterdag reden was er ook een uit het boekje, als je het mij vraagt. Duidelijke opgehangen pijlen stuurden ons over de mooiste weggetjes die het Mergelland te bieden heeft. Afwisselend onverhard door bos en veld, steil en technisch omhoog en vlammend hard omlaag met onderweg diverse verzorgingsposten die wel schatkamers leken met de uitgebreide keuze aan eten. In de laatste tien kilometer was er verder een hele vreemde lus in de route opgenomen, waardoor we gevoelsmatig tegen de stroom wielrenners in reden maar met het uiteindelijke doel om een nَg een mooi onverhard karrenpad te kunnen fietsen. Hoe meer off- road, hoe beter.

Verder nog opmerkelijke zaken? Het weer was net als de afgelopen vijf jaar waanzinnig, in ieder geval op de zaterdag dat wij fietsten. Het is bijna alsof de organisatie een geheim weerabonnement heeft op een zonnige 22+ graden zonder wind. Dat maakte de lange pauze bij Boscafé ’t Hijgend Hert, waarvan de eigenaren Hank en Anja van der Vleuten dit jaar zijn uitgeroepen tot meest markante horecaondernemers van Limburg – er alleen maar prettiger op. Ook dat was uit het boekje, zullen we maar zeggen. Tot volgend jaar! (DT)