Tijdens een van mijn lange afstandstochten vernietigt een enorme spijker de hieldraad en het loopvlak van de achterband. Op hangen en wurgen lukt het om de vijf kilometer verder gelegen Decathlon te bereiken. Net als in alle fietsenwinkels waren de rekken met fietsonderdelen bijna leeg. Gelukkig hebben ze een passende band van het huismerk Rockrider Dry 5 in de maat 27,5” x 2,0” (ook te koop in 29 inch). Bij de kassa blijkt de band spotgoedkoop: € 15,99.

De Rockrider is een eenvoudige no-nonsens band gemaakt van één soort rubber. Met 710 gram op de weegschaal, is het geen lichtgewicht. Daar komt het gewicht van een binnenband nog bij, want tubeless maken gaat niet. De naam Dry 5, maakt duidelijk dat de band bestemd is voor droog weer. Volgens de instructie op de band moet er tussen 2,5 en 4,5 bar lucht in. Ik pompte er 3 bar in. Dat rolt prima op de verharde weg, maar op de onverharde trails is de conclusie: wat een stugge stuiterbal. Na pak hem beet 200 km wordt de band wat soepeler. De luchtdruk verminder ik stapsgewijs naar 2 bar. Dat blijkt een schot in de roos. Lekker veel comfort en voldoende grip. Inmiddels rolt de band met nul keer lek al zo’n 3500 kilometer over een mix van ruige trails en asfaltwegen. Langzaam maar zeker verandert het middelste loopvlak wel in een slick.

Conclusie

Rockrider Dry 5 is een spotgoedkope no-nonsens mountainbike- of gravelband. Tubeless maken gaat niet. Een paar honderd kilometer fietsen is nodig om de band soepel te rijden. Geen idee waarom er per se 2,5 bar lucht in moet. Zo rond de 2,0 bar heeft hij de meeste grip en comfort. De lekbestendigheid is dik in orde en de slijtage modaal. Onder de gegeven omstandigheden was ik blij met de band. Toch gaat er binnenkort weer gewoon een tubeless-ready lichtgewicht high-end vouwband op mijn achterwiel. Het is namelijk raar om een carbon frame van 800 gram te kopen en op de fiets vervolgens een band te monteren die samen met een binnenband meer weegt.

Meer info: decathlon.nl