Het is de eerste Nederlandse Giro-zege sinds Jeroen Blijlevens in 1999. Fabio Duarte eindigde op acht seconden als tweede, voor José Serpa.

Zij waren de aanvoerders van een uitgedund peloton. Steven Kruijswijk werd knap elfde.

Zonder de Leopard-renners, die de Giro verlieten na de dood van hun teamgenoot Wouter Weylandt, begonnen de renners even na het middaguur aan de vijfde rit in de Giro. Ook sprinter Tyler Farrar, een boezemvriend van de betreurde Belg, stapte niet meer op de fiets.

Lange aanval Kohler

De eerste uren verliepen monotoon. De Zwitser Martin Kohler demarreerde na twaalf kilometer uit het peloton. Niemand voelde behoefte om aan te pikken, waardoor de renner van BMC urenlang alleen aan de leiding reed, met een maximale voorsprong van twaalf minuten.

In de hoofdmacht bepaalde Garmin, de ploeg van rozetruidrager Millar, het tempo. Aanvankelijk hield Kohler aardig stand, maar op het heuvelachtige parcours met onverharde wegen op de Strade Bianche verdween de marge van de Zwitser als sneeuw voor de zon.

Toen het verschil was teruggebracht tot onder de drie minuten, zocht Bram Tankink samen met Dario Cataldo de aanval. Beiden kregen te maken met pech: de Nederlander werd ingelopen nadat zijn ketting eraf ging en de Italiaan kwam ten val.

Weening houdt stand

Tankinks stokje werd snel overgenomen door zijn land- en ploeggenoot Weening, die met John Gadret de aansluiting vond bij Kohler. De Fries liet zijn medevluchters snel achter zich en begon met een voorsprong van veertig seconden op het uitgedunde peloton aan de steile slotkilometers.

Weening gaf nauwelijks terrein prijs in de slotfase, diverse speldenprikjes van favorieten ten spijt. Bij de eindafrekening had hij een voorsprong van acht seconden op Duarte, wiens tempoversnelling te laat kwam om Weening te verontrusten.

In het klassement heeft de dertigjarige Weening een voorsprong van twee seconden op Marco Pinotti en Kanstantsin Sivtsov. Kruijswijk staat achtste op 28 seconden. Alberto Contador bezet op een halve minuut de negende positie.

Valpartij

De rit werd overschaduwd door een zware valpartij van Tom Jelte Slagter. De jonge Nederlander van Rabobank lag lang op de grond (hij bewoog zijn rechterarm) en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

De zesde etappe voert het peloton donderdag naar Fiuggi. Het parcours is vlak, al gaat het in de slotfase een beetje omhoog.

Bekijk de klassementen

© NUsport