Nog twee weken en dan is dit verhaal ook weer ten einde! Maar eerst nog even aan de bak als ‘voorbereiding op’. Het NK in Sint Michielsgestel. Hier 7 A: rijden!
 

7 uur. Dat was vroeg op! Voor een zaterdagmorgen dan. Hop, in de auto naar Sint Michielsgestel, fiets uit de kofferbak, rugnummer halen, rondje rijden. En om 10.00 uur de start. Een zeer bont gezelschap staat aan de start. Zeg maar, alles en iedereen die een cyclocross doet en boven de 50 jaar is staat klaar. Naar schatting 40 man, waarvan er 32 aan de aankomst komen. Dat houdt dus ook in dat een prille ‘master’ van 51 jaar naast een zestiger staat. Als je naar de namen kijkt zie je heel wat bikkels ‘uit het verleden’. Ik zet dit maar even tussen ‘ want ze fietsen natuurlijk nog steeds!

Ga maar eens ‘googlen’ op namen als Ties Verhagen, Adriaan van Londen en Fred de Kinkelder. Een rits aan overwinningen en ereplaatsen rollen over het scherm. Maar dat telt vandaag natuurlijk allemaal niet, een nieuw jaar, een nieuwe kampioen! En dat bleek zo’n veertig minuten later Jos Bogaerts te zijn voor Peter Hoffmans en de al genoemde van Londen. Juist, prille vijftigers. Hoe dan ook: een ieder deed zijn ‘stinkende’ best en liet zien dat meedoen altijd beter is als niet meedoen! 26 man in dezelfde ronde, de anderen een tot twee rondes minder.

Het parcours lag er gewoon goed bij en zelfs de zandbak was een ‘makkie’: er was een redelijk breed spoor getrokken en daardoor was je er snel van af! En zelfs de bruggen bleken ‘in het echt’ goed te doen. Wel vaart maken natuurlijk… Verder lag het bos er goed bij, was het af en toe wat glad in de bochten en was het een mooie ervaring. Ik had geen enkel ‘KNWU’ punt, dus mocht achteraan starten. Ai… dat viel even tegen. Maar na een rondje gas erop en op zoek naar de voorgangers. Uiteindelijk kwam ik in het spoort van rugnummer 14, Henny Gerrits, die me nog net los reed. Hij 13e, ik 14e. Op 4 minuten van de winnaar. Maar ach, zoals ik al schreef: ‘dat meedoen altijd beter is als niet meedoen’. En ik had toch nog zes euro verdiend. Mooi. Volgend weekend nog een dubbelprogramma -tenminste, dat staat op de planning. Maar eerst een paar dagen een ‘werkenmetmooiweerhoogtestage’ op Mallorca…  

Tekst Menno Grootjans, foto’s Stefanie Piek