De Leyetocht is al jaren een van de grootste toertochten in Brabant. Sinds een drietal jaren is er naast de ‘asfalt’ versie ook een ‘off road’ uitvoering. Niet op dezelfde dag, maar de dag ervoor. Dit jaar op zaterdag 14 augustus.  Twee afstanden, 40 en 50 kilometer. 5 Euro betalen, stuurbordje ophangen en rijden maar!

Knap van de organisatie: zo dicht ligt Helvoirt bij de Drunense duinen en dan toch heel veel onverhard opzoeken net buiten de Duinen. De route voerde pakweg eerst richting noorden om dan naar het oosten af te buigen, weer in de buurt van Helvoirt te komen en dan nog een slinger richting Vucht.

De 40 kilometer was geen probleem, de ‘50’ wel: door het ontbreken van enkele vergunningen – tja, het is Nederland- was de afstand gereduceerd tot 43 kilometer. Onderweg vooral veel bospaden, boerenweggetjes, zandpaden, af en toe asfalt. Brabant wordt gekenmerkt door mais, bos, campings en recreatiegebieden. Dat kon je onderweg allemaal aanschouwen.

De Noenes in Haaren, de Ijzeren Man bij Vught en nog veel meer. Twee stops, waarvan de eerste de meest spectaculaire was: bij een afvalverwekend bedrijf Gubbels. Mooi: op het terrein een paar lussen over keien en grond. En midden in een grote hal de bevoorrading. Water en koeken. Basic, maar gewoon ruim voldoende, zeker zo midden in de zomer! Ook leuk onderweg: de waterbak. Aangelegd op het terrein van het concours hippique wat een week later plaatsvond. Als een raspaardje mocht je door de plas rijden! Geen zin? Geen probleem. Fiets over het hek en droog verder fietsen.

Ruim 500 rijders reden mee. Conclusie: lekker tochtje, niet te zwaar, veel draaien en keren, jammer van de ontbrekende vergunningen. En…het was lekker weer, dus het terras deed naderhand goede zaken. Dat hoort ook bij Brabant… www.leyetocht.nl

Tekst en foto’s Menno Grootjans