De Spaanse rozetruidrager achterhaalde Tiralongo in de laatste kilometer en maakte geen aanstalten om een etappezege te boeken. Vincenzo Nibali passeerde op drie seconden als derde de meet.

Steven Kruijswijk eindigde op zes seconden knap als zesde en steeg in het klassement naar de elfde plaats, op ongeveer één minuut van José Rujano, die veel tijd verloor.

Onstuimig begin

Net als donderdag regende het aanvallen in de beginfase. Nadat een kopgroep van negentien man (onder wie Jos van Emden, Dennis van Winden en Johnny Hoogerland) werd ingerekend, kregen Jérôme Pineau, Matteo Rabottini en Lars Bak wel de zegen van het peloton.

Het drietal vluchters liep snel uit naar een marge van bijna twaalf minuten. Hoewel niemand van de leiders een gevaar vormde voor het klassement, kwam de achtervolging toch op gang.

Toen het verschil was teruggelopen tot ongeveer een minuut waagde Stefano Garzelli met succes de sprong naar de kopgroep. Even later sloten ook Mickaël Chérel en Johan Tschopp aan.

Deze versterking ten spijt werd de kopgroep ingelopen aan de voet van de lange slotklim. Dat was voor Tiralongo het sein om ten aanval te trekken.

Rodriguez

In het peloton, dat snel uitdunde, keken de favorieten lang de kat uit de boom. Het was uiteindelijk Joaquim Rodriguez die de knuppel in het hoenderhok gooide.

De renner van Katoesja werd echter snel voorbijgereden door Contador, die Tiralongo inrekende. De rozetruidrager liet de zege aan zijn voormalige ploeggenoot.

In de rangschikking heeft Contador een marge van 5 minuten en 18 seconden op Michele Scarponi. Nummer drie Vincenzo Nibali staat 5.52 achter. John Gadret (7.53) en Kanstantsin Sivtsov (9.58) staan respectievelijk vierde en vijfde.

Zaterdag finisht de twintigste etappe opnieuw bergop, dan in Sestriere, na een zware rit over 242 kilometer. De laatste etappe van zondag is een individuele tijdrit van 26 kilometer in Milaan.

Bekijk alle klassementen

© NUsport