Contador zegevierde in mei in de loodzware Ronde van Italië.

”De Giro was geen ideale voorbereiding, omdat hij enorm zwaar was”, zegt Contador in gesprek met Sporza. ”Op dit moment ben ik wat moe, mijn spieren voelen de Giro nog.”

””Ik moet genoeg rust inbouwen en zal alleen het Spaans kampioenschap op de weg en de tijdrit nog afwerken voor de Tourstart. Maar aangezien ik een wedstrijdbeest ben, zal ik het wedstrijdritme in de Tour snel te pakken hebben.”

Gesink

Contador ziet Andy Schleck als zijn belangrijkste uitdager, net als vorig jaar het geval was. ”Andy maakt volgens mij de meeste kans. Maar daarnaast heb je nog mannen als Cadel Evans en Ivan Basso en jongeren als Jurgen Van den Broeck en Robert Gesink.”

“Van den Broeck reed vorig jaar al een heel goeie Tour, hij heeft zich veel laten zien”, beschouwt Contador de kansen van de Belg. ”Ik heb dit jaar de Dauphiné gevolgd en zag dat hij het goed deed. Hij is duidelijk gemotiveerd en heeft veel zelfvertrouwen.”

“Als Van den Broeck nog een kleine vooruitgang boekt ten opzichte van de Tour van 2010, kan hij volgens mij meestrijden voor de eindoverwinning.”

Drievoudig Tourwinnaar Contador kan, sinds Marco Pantani in 1998, de eerste renner worden die in één jaar zowel de Giro als de Tour op zijn naam schrijft.

Dopingzaak

Daarvoor moet de 28-jarige Spanjaard niet alleen afrekenen met de concurrentie, maar ook zien de voortslepende dopingzaak (tijdelijk) van zich af te zetten. Het sporttribunaal CAS behandelt het beroep tegen de vrijspraak van Contador voor het gebruik van clenbuterol pas begin augustus, na de Tour.

Wordt Contador alsnog veroordeeld dan moet hij niet alleen zijn Tourzege van 2010 en zijn Giro-winst van dit jaar inleveren. Ook een eventuele vierde eindoverwinning in de Tour van juli raakt hij dan kwijt.

Toch brengt het hem niet van zijn stuk. “Ik kan me zonder problemen op de wedstrijden concentreren. Ik heb het volste vertrouwen in mijn advocaten en ben dus optimistisch. Ik ben absoluut niet met die zaak bezig.”

© NUsport