De 26-jarige Weylandt overleed maandagmiddag in een afdaling.

Hij was naar verluidt op slag dood toen hij crashte in de zeer lastige afdaling van de Passo del Bocco. In de aanloop naar de Giro werden er al veel vragen gesteld over de moeilijkheidsgraad van de ronde.

Slechte zaak

Volgens Clement was het ongeluk ‘niet te voorkomen’. Hij stelt vragen bij de wens van de wielerbond UCI en de wedstrijdorganisaties naar meer spektakel.

De toenemende honger naar sensatie – die hij bevestigd zag in de tv-uitzending en de publicatie van de beelden – noemt hij ‘een slechte zaak’.

Cowboygebeuren

“Het is soms net een cowboygebeuren”, zegt een emotionele Clement vanuit Italië. “De wielerunie is er toch voor de leden en niet andersom? Ze zouden in Aigle (waar het hoofdkwartier van de UCI is gevestigd, red) eens moeten opkomen voor onze belangen en paal en perk moeten stellen aan de parcoursbouwers.”

Clement benadrukt dat hij het niet echt het gepaste moment vindt om een lobby door te drukken, maar spreekt zijn afschuw uit over de manier waarop het fatale ongeluk in beeld is gebracht.

Sensatiezucht

“Als je het zo in beeld brengt, spreekt daar wat mij betreft sensatiezucht uit van de organisatie van de Giro.”

Clement is ook van mening dat het goed zou zijn als de renners zich als beroepsgroep eensgezinder zouden opstellen om tegenwicht te bieden aan de drang bij wielerorganisaties het parkoers steeds spectaculairder te maken.

“Maar de solidariteit voor elkaar, die is er niet”, zegt Clement. “Terwijl het wielrennen een te grote en sterke sport is. De belangen worden groter dan het belang van de renners.”

Knebel

Harold Knebel, de directeur van de Rabo-wielerploeg, is ook van mening dat de renners ‘pover’ georganiseerd zijn. Hij onderstreept daarnaast de visie dat de renners meer tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden.

“De renners zouden zich beter moeten organiseren”, zegt Knebel. “En de grote renners mogen best hun mening verkondigen over datgene wat parcoursbouwers hen voorschotelen.”

Debat

“Een goed debat zou ik toejuichen, want het wordt inderdaad steeds extremer, de etappes worden langer, er komen steeds meer beklimmingen in voor en de verplaatsingen zijn steeds langer.”

“Ik heb het parcours van de Ronde van Californië zojuist gezien en die is dit jaar ook zwaarder en extremer dan vorig jaar. We plegen roofbouw op de renners die al het uiterste van zichzelf vergen. Het wordt steeds extremer.”

Niet verschuilen

Knebel heeft tijdens de rittenkoers Parijs-Nice onder andere Raborenner Maarten Tjallingii aangemoedigd vaart te maken met het opzetten van een goede organisatie. “Ze moeten zich niet verschuilen”, zegt Knebel.

“Ik heb ze gezegd: ‘Je wordt er door mij niet op afgerekend.’ Bespreek zaken met elkaar. Ik vind dat de renners een stem moeten hebben in de toekomst van het wielrennen.”

© NUsport/Nando Boers