Echt veel cyclosportieve mountainbike tochten bestaan er niet in Nederland. De Classique d’Alphen is er een van. Herstel: mountainbike en cyclocross tocht. Want deze tocht staat open voor elk soort fiets. En eigenlijk is dit ook wel logisch want de plaats van handeling is ’T Zand, een recreatieplas net ten noorden van het Brabantse dorp Alphen.

Tekst Menno Grootjans, foto’s Henk Rijken

Gaat er een belletje rinkelen? Of beter gezegd: hoor je het schuren van de remblokken, het geklapper van kettingen en het gekraak van tandwielen?  Nee? T’ zand is hèt trainingsgebied van cyclocrossers als Lars Boom, Gerben de Knegt en menig eleite renner zonder contract. Rond de plas verzorgt ex-prof Nico van Hest wekelijks een stevige training. Kijk, en als recreant mag je een keer per jaar ‘volle bak’ van dit gebied gebruik van maken. En laten we wel wezen: dat geeft zo’n tocht toch net wat extra’s.


Het feit dat het parcours goed is uitgezet, dat de organisatie zeer sympathiek is en er een open, sportieve sfeer heerst speelt ook mee om er een mooie dag van te maken. En het tientje inschrijfgeld gaat naar de organiserende vereniging.  WTV Alphen heeft een rondje van circa 10 kilometer uitgezet wat vier keer gerond moet worden na een inrij ‘lus’. In 2009 was de Classique op zondag 18 januari. Bijna 200 man kwamen er opdagen die allemaal tegelijk om 10 uur van start gingen.


Op één valpartij na op het grote, relatief zachte, grasveld ging dat goed. Nadat iedereen langs de kantine op de camping was gereden kon het echte werk beginnen. Het was ook een echt ‘cross’ rondje. Veel zand, lange rechte stukken en af en toe een venijnige helling. De route ging kris-kras door het bos en op sommige kruispunten zag je je concurrenten als weer een halve kilometer voor je de bocht inslaan. Echt gemakkelijk is zo’n cyclo niet: je hebt toch de neiging om te hard te vertrekken. En daardoor ging bij sommigen een rondje voor het einde langzaam het licht uit…


115 man werden er geklasseerd, de snelste was Tom Horemans uit Oud-Turnhout -de man met 112 op de tweede foto-  net voor Rob van der Werf en Nard Louwers. 25 kilometer per uur gemiddeld! Nummer 115 haalde ruim 16 per uur gemiddeld. Maar ach, daar gaat het in een cyclo niet echt om. Gewoon, eerst volle bak rijden, daarna met de maten kletsen en koffie drinken. Voor alle uitslagen en extra foto’s kijk op www.wtvalphen.nl 
 

Op de foto: eerste dame was Kiona Harbers uit Deventer, in 2 uur en vijf minuten…hier in de fameuze ‘kuil’…