Cavendish troefde Alessandro Petacchi en André Greipel af.

Thor Hushovd start ook zaterdag in de gele trui. De positie van Johnny Hoogerland als leider in het bergklassement kwam niet in gevaar omdat er geen colletjes lagen onderweg.

De groene trui veranderde wel van eigenaar: José Rojas pakte genoeg punten om Philippe Gilbert af te lossen als leider in het puntenklassement. Robert Gesink neemt de leiding in het jongerenklassement.

Bekend script

De vlakste etappe in de 98e aflevering van de Tour de France, afgezien van de slotrit met aankomst op de Champs-Élysées, verliep volgens een aloud script. Nadat een groepje vluchters een grote voorsprong opbouwde, versnelde het peloton, waarna de leiders door de ploegen van de sprinters in de kraag werden gevat.

De avonturiers van vandaag luisterden naar de namen van de Fransen Mickaël Delage (Française des Jeux) en Yannick Talabardon (Saur-Sojasun), de Belg Gianni Meersman (Française des Jeux) en Pablo Urtasun (Euskaltel) uit Spanje.

Het kwartet fietste naar een maximale voorsprong van acht minuten. In het peloton zorgde HTC-Highroad ervoor dat het verschil werd gestabiliseerd en later langzaam maar zeker werd teruggebracht. Op ruim tien kilometer van de meet was de hergroepering een feit.

Opgave Boonen en Wiggins

Tom Boonen had op dat moment al opgegeven. De Belg kampt met schaafwonden en pijn in de nek. Even later moest ook Bradley Wiggins de strijd staken, na een valpartij. In 2009 finishte de renner van Team Sky als vierde in de Tour.

Door de valpartij verbrokkelde het peloton. Gesink, Andy Schleck en Alberto Contador zaten in de voorste groep, maar onder anderen Hoogerland, Tyler Farrar, Bauke Mollema, Levi Leipheimer en Alexandre Vinokoerov raakten achterop.

Omdat aanvalspogingen in de finale uitbleven, besliste een sprint over de ritzege. Daarin toonde Cavendish zijn klasse, hoewel Petacchi dichtbij kwam.

Zaterdag leidt de achtste rit het peloton door het Centraal Massief. De aankomst ligt na een rit over een glooiend parcours na 189 kilometer in Super-Besse, na een beklimming van anderhalf kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent.

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport