Daarachter legde Philippe Gilbert beslag op de tweede plaats. Groene truidrager Jose Rojas werd derde. De vijfde etappe stond in het teken van enkele zware valpartijen.

De Nederlandse ploeg Vacansoleil blijft de aanval kiezen in de ronde. Lieuwe Westra probeerde aan het begin van de etappe weg te komen, maar het peloton weigerde zijn zegen te geven aan de vluchtpoging.

Uiteindelijk vormden vier renners een kopgroep. De Fransen Sebastian Turgot, Anthone Delaplace en Tristan Valentin kozen samen met de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez de aanval. Die poging werd echter al op 44 kilometer voor de streep ongedaan gemaakt.

Gesink

Het onrustige peloton hield de kopgroep dermate snel bij vanwege de angst voor waaiers en de zware valpartijen die de vijfde etappe ontsierden.

Robert Gesink was één van de ongelukkige renners die hard tegen het asfalt knalden. De Rabokopman kwam niet ongeschonden uit de strijd. Hij liep zichtbaar een flinke snee in zijn knie op. Volgens ploegleider Frans Maassen heeft Gesink daarnaast last van een aantal pittige schaafwonden.

De Nederlander was niet de enige klassementsrenner die onderuit ging. Ook Alberto Contador gleed onderuit. De Spanjaard kwam er echter zonder kleerscheuren vanaf. Dat gold niet voor de renners van RadioShack.

Brajkovic

Bij de zware valpartij van Gesink was ook Janez Brajkovic betrokken. Voor de Sloveen betekende de klapper het einde van zijn Tour. De Amerikaanse ploeg zag verder belangrijke renners als Levi Leipheimer, Christian Horner en Yaroslav Popovitsj vallen.

Ook bij de Rabobank waren er meerdere renners die onderuit gleden. Laurens ten Dam, Bauke Mollema, Juan Manuel Garate en Carlos Barredo schoven allemaal onderuit. Bij QuickStep knalde de Nederlander Addy Engels tegen de grond. De Belgen zagen verder ook hun kopman Tom Boonen vallen. Hij kon met veel moeite zijn weg vervolgen.

Voeckler

De sprintersploegen hadden uiteindelijk geen boodschap aan het euvel bij de klassementsrenners. In Cap Fréhel werd er volop gestreden om de dagzege en de groene trui.

Thomas Voeckler probeerde samen met landgenoot Jeremy Roy dertig kilometer voor het einde nog wel een eindspurt voor de dagzege te voorkomen. Daardoor moesten de ploegen van HTC en Garmin diep gaan.

De finale kende een aantal hellingen waardoor het Franse duo lang wist stand te houden. Voeckler liet zijn medevluchter op drie kilometer achter en probeerde het solo. Die poging was echter gedoemd te mislukken.

Massasprint

Edvald Boasson Hagen probeerde de sprinters te verrassen, maar werd weer bijgehaald. Gilbert leek daarna op weg naar een stunt. Op het eind kwam Cavendish echter dankzij een ijzersterke spurt nog terug en greep de winst.

© NUsport