Tyler Farrar legde beslag op de tweede plaats, voor Alessandro Petacchi. Daniel Oss werd vierde, José Rojas passeerde als vijfde de streep.

De truien wisselden niet van eigenaar. Cavendish verstevigde zijn leidende positie in het puntenklassement, Rigoberto Uran handhaafde zich als beste jongere, Jelle Vanendert blijft bergkoning en Thomas Voeckler begint de derde week als eigenaar van de gele trui.

Vlak parcours

Met de rustdag en daarna de Alpen in het verschiet kregen de 170 overgebleven coureurs een vlak parcours voorgeschoteld. De vijftiende rit leidde het peloton van Limoux, dat de Tour voor het eerst ontving, naar Montpellier.

Net als in de afgelopen dagen zag binnen de eerste drie kilometer een kopgroep het levenslicht die urenlang vooraan reed. Erkende ‘ontsnapper’ Niki Terpstra zegde het peloton vaarwel en kreeg de Fransen Samuel Dumoulin, Mickaël Delage en Anthony Delaplace en de Rus Mikhail Ignatiev met zich mee.

Kleine voorsprong

In het peloton deden HTC-Highroad (voor Cavendish) en Europcar (voor Voeckler) het rekenwerk. Veel ruimte gaven zij de vluchters niet: het kwintet vergaarde een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten.

Omdat de equipes van de spurters de leiders niet te snel bij de kraag wilden vatten, ontstond er een kat-en-muisspel. Zonder reëel uitzicht op een ritzege, koersten Terpstra en consorten langdurig aan de leiding.

Pas op drie kilometer van de meet was de hergroepering een feit, nadat Terpstra als laatste werd opgeslokt. Dit gebeurde door Philippe Gilbert, Anthony Roux en Marco Marcato.

Het trio kreeg echter geen ruimte, waardoor de rit uitmondde in een sprint. Daarin toonde Cavendish zich de sterkste, voor de negentiende keer in zijn Tourloopbaan.

Maandag geniet het peloton van een rustdag, waarna dinsdag de derde week aanvangt. Voor de klassementsrenners zijn vooral de twee aankomsten bergop op donderdag en vrijdag (Galibier en Alpe d’Huez) en de individuele tijdrit van zaterdag van belang.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport