De Italiaan is ervan overtuigd dat hij door hard te blijven werken zijn vorm bijtijds weet te herpakken, zo verklaart hij in Gazzetta dello Sport.

“Ik heb de Giro twee keer gewonnen. Ik heb heus geen toverstaf nodig om weer te kunnen fietsen”, zegt de renner van Liquigas.

“Een metamorfose is niet aan de orde, ik moet gewoon hard blijven werken.”

Basso parkeerde woensdag tijdens de tijdrit in het Critérium du Dauphiné op het parcours dat ook toneel is voor de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk.

Hij verloor uiteindelijk ruim zes minuten op etappewinnaar Tony Martin.

Valpartij

De klimmer wijt zijn vooralsnog matige verrichtingen in Frankrijk aan zijn gebrek aan kilometers in de benen, als gevolg van een valpartij in mei.

Basso liep verwondingen op aan zijn gezicht en moest vijftien hechtingen laten zetten, nadat hij ten val kwam tijdens een training op Sicilië. Daardoor miste hij een week aan trainingsarbeid.

“Het was een zware tijdrit”, kijkt de Italiaan terug op woensdag. “Ik mis nog wat ritme en dat probeer ik hier terug te vinden.”

Resterende tijd

Basso erkent dat zijn voorbereiding op de Tour de France verre van ideaal is, ondanks dat hij de Giro d’Italia dit jaar bewust oversloeg.

“Ik heb een week aan trainingsarbeid gemist, dus ik zal niet zeggen dat ik vliegend van start ga in de Tour. Maar ik doe er alles aan om de resterende tijd optimaal te benutten.”

“En er is nog heel wat tijd. De eerste klim laat nog 32 dagen op zich wachten”, besluit de Italiaan optimistisch.

© NUsport