Alberto Contador finishte als tweede en behoudt het roze.

Aanvankelijk moesten de renners in de veertiende etappe ook de Monte Crostis bedwingen, maar onder druk van de ploegleiders en de UCI werd deze berg vrijdagavond geschrapt.

Dit bleek bij veel wielerfans in het verkeerde keelgat te zijn geschoten, waardoor bij het alternatief van de Crostis, de Tualis, een blokkade werd opgeworpen.

Ingekort

De organisatie van de Giro moest daardoor noodgedwongen ook de Tualis schrappen, waardoor de rit vlak voor het ingaan van de finale plotseling met twintig kilometer werd ingekort.

De drie vluchters, de Nederlander Bram Tankink en de Italianen Gianluca Brambilla en Matteo Rabottini begonnen daardoor plotseling met een marge van bijna vijf minuten aan de beruchte Zoncolan.

Met maximale stijgingspercentages van 22 procent bleek dat echter niet voldoende om de favorieten achter zich te houden.

Tankink schudde wel zijn Italiaanse medevluchters van zich af, maar zag halverwege de klim eerst Anton en vervolgens Contador, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali voorbij snellen.

Voorsprong tijdens klim

Anton bouwde tijdens de klim zijn voorsprong gestaag uit en had het geluk dat Contador pas in de laatste kilometer het tempo opschroefde en wegreed bij Nibali.

De rozetruidager kwam echter ruim een halve minuut tekort op de Bask van de ritzege te houden.

Contador loopt in het algemeen klassement nog verder weg bij zijn meeste concurrenten. Nummer twee Nibali volgt al op 3.20 minuten.

Anton stijgt dankzij zijn ritzege van de zevende naar de derde plaats op 3.21 minuten van Contador. Nederlander Steven Kruijswijk werd op de Zoncolan knap twaalfde en staat in het klassement op de veertiende plaats.

© Novum