Black Friday komt er weer aan en dus zijn we massaal op zoek naar leuke koopjes.  Sporthorloges zijn bijvoorbeeld in trek. Wij hebben vijf sporthorloges op een rij gezet die niet zouden misstaan om de pols van een wielrenner.

Wat voor sporthorloge past bij jou?

Voordat je daadwerkelijk een sporthorloge aanschaft is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je precies naar op zoek bent. Ben je met weinig tevreden en wil je alleen aflezen hoe laat het is of hoe hard je gaat? Dan heb je aan een ‘simpele’ horloge zonder veel opsmuk al genoeg. Als je van plan bent om cadans- en vermogenssensoren te koppelen en routes wil navigeren, dan moet je al dieper in de buidel tasten. Onderstaande horloges en/of smartwatches hebben we zelf al mogen testen. Misschien kun je ze in de week voor en na Black Friday met een mooie korting aanschaffen…

1. Polar Grit X Pro

Manusje van alles
Prijs: vanaf 499,95 euro


Bij Polar zijn er eigenlijk twee horloges geschikt voor wielrenners: de Polar Vantage V2 en Polar Grit X Pro. Allebei zijn ze best prijzig, maar daar krijg je wel een boel voor terug. De Vantage V2 is de opvolger van de ‘gewone’ Vantage en is eigenlijk de perfecte metgezel voor triatleten. Je kunt er alles mee en op doen, mede door de training-, herstel-, slaap- en navigatiefuncties. Niet alleen tijdens het sporten lees je de cijfers makkelijk en duidelijk af, ook na afloop kun je in de Polar-app alles rustig analyseren. De Grit X Pro lijkt heel erg op de Vantage V2 – helemaal na de update, en is iets meer geschikt voor echte avonturiers. De Grit X Pro beschikt bijvoorbeeld over een kompas en hoogtemeter. Je kunt beide horloges makkelijk koppelen met een hartslag-, cadans- of vermogensmeter. Via de pols wordt de hartslag gemeten, al werkt dat lang niet altijd even nauwkeurig en is ook het aantal gezette stappen per dag niet helemaal realistisch. Geen zin om de hele tijd op je pols te kijken? Bij Polar is het ook mogelijk om een stuurhouder te kopen en het horloge op je stuur te bevestigen. Ik heb nog nooit problemen gekend met een Polar-horloge en zie na lange tijd van intensief gebruik ook nog geen krasje op het scherm zitten. Kortom: het kost wel wat (minimaal 499,95 voor zowel de Vantage V2 als Grit X Pro), maar daar krijg je wel wat voor terug.

Lees hier meer over Polar.

2. Fitbit Sense 2

Voor de fietser zonder eisen
Prijs: 299 euro

Ooit van een Fitbit gehoord? Waarschijnlijk wel, maar de kans is ook groot dat je niet direct de link hebt gelegd met een sporthorloge. De Fitbit staat een beetje bekend als een stappenteller, een fitnesstracker, maar is meer dan dat. Op deze Fitbit Sense 2 is het ook mogelijk om naast je mentale gegevens (stress wordt bijvoorbeeld via de EDA-sensor gemeten) ook je fysieke activiteiten te tracken. Het keuzemenu bestaat uit heel veel sporten. In de app kom je veel te weten over je slaap en of je wel bent hersteld van geleverde inspanningen. In diezelfde app kun je ook al je voeding noteren, zodat je bijsturing kunt ontvangen of je meer of minder moet eten op een dag. Het is niet mogelijk om externe sensoren te koppelen of externe (muziek)apps te besturen. Door de overname van Google dien je een Google-account te hebben. Voor fanatieke wielrenners is het horloge geen aanrader, maar als je niet veel nodig hebt en gewoon en genoeg hebt aan de tijd en afstand is het een mooi ding. Hij reageert in tegenstelling tot voorgaande modellen snel en ziet er prima uit. Nadeel: voor sommige functies heb je een premium-abonnement nodig.

Lees hier meer over de Fitbit Sense 2.

3. Garmin Forerunner 255 Music

De naam doet vermoeden dat het een horloge betreft voor hardlopers, maar bij de Garmin Forerunner 255 Music is niets minder waar. Net als de Polar beschikt de Forerunner over heel veel interessante functies, met vooral aandacht voor zaken zoals trainingsadvies en -begeleiding. Maar ook betalen is bijvoorbeeld mogelijk met het horloge, of het weerbericht checken en – zoals de naam al verklapt – muziek luisteren. Grootste voordeel is de accu: na tien dagen van flink gebruik moest het horloge pas aan de lader. Bij bovenstaande Polar is dat ongeveer om de vijf dagen, wat ook prima is. Voor 399 euro haal je deze Garmin Forerunner 255 Music in huis. Als je niet per se de behoefte hebt om muziek te luisteren, kun je ook de versie zonder Music kopen. Daar bespaar je 50 euro mee.

Lees hier meer over Garmin.

4. Suunto Peak 9

Ook hier zit (bijna) alles op
Prijs: vanaf 449 euro

Net als de Polar komt deze Suunto uit Finland. Ook de Suunto Peak 9 ziet er mooi uit en beschikt over allerlei handige functies. Net als de andere modellen bestuur je de Suunto aan de hand van touchscreen, al zit er niet echt een terugknop op. De batterij- en accuduur is uitstekend, ideaal voor atleten die flinke afstanden rijden of triatlons afwerken. Een vermogens- of cadanssensor koppelen is geen probleem voor deze Suunto Peak 9. Ook routes kun je moeiteloos volgen. Als je halverwege je rit verdwaald bent geraakt is er een prima optie om naar het startpunt te navigeren. In de Suunto-app (ziet er overigens mooi uit) is het mogelijk om een route aan te maken en die met een simpele druk op de knop in te laden. Nadeel: de cijfertjes zijn nogal klein en het touchscreenscherm werkt niet supersnel.

Lees hier meer over Suunto.


5. Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Mooiste van de klas
Prijs: vanaf 469 euro

Van deze vijf horloges springt de Samsung Galaxy Watch 5 Pro er qua uiterlijk echt uit. Aan de looks ligt het absoluut niet bij deze Samsung en ook qua functies is het top. Eigenlijk zit ook hier alles op wat je nodig hebt (en veel dingen die je ook helemaal niét nodig hebt). In vergelijking met bijvoorbeeld de Polar of Garmin is het wel een nadeel dat het minder een ’trainingshorloge’ is. Voor niet-sporters zou de Samsung volstaan, terwijl de Polar en Garmin juist meer informatie delen over je trainingen en (hopelijk) bijbehorende progressie. Neemt niet weg dat je ook met deze Samsung alles kunt doen: van sensoren koppelen tot en met routes volgen. Het beeldscherm vind ik erg fijn en duidelijk. De kleuren spatten echt van het scherm en de behulzing is sterk; deze Samsung Galaxy Watch 5 Pro krijg je echt niet klein. Eigenlijk valt er weinig over te klagen, behalve dat je dus in tegenstelling tot de echte sporthorloges iets minder feedback terugkrijgt. Een tweede trainer is het dus niet, maar goed: er moet wat te zeuren zijn, toch?

Lees hier meer over Samsung.