Een groot deel van de lezers gebruikt de Strava-app om bij te houden hoeveel, hoe ver en hoe snel er gefietst wordt. Om Strava nog beter te maken, zijn er tal van extensies ontwikkeld. We zetten de tien tofste op een rij (en onderaan nog twee bonus app van NL-ontwikkelaars).

1. Wandrer.earth

De maker van Wandrer houdt bij hoeveel procent van je stad, provincie, land en werelddeel je al gefietst hebt. Zit er al iemand op 100 procent in Nederland?

2. Activity Fix

Vind jij het ook zo lastig dat je steeds moet invullen op welke fiets je reed? Of wil je dat er standaard een vaste prefix in de titel van je activiteit gezet wordt? Met Activity Fix kun je diverse regels instellen, die je veel werk uit handen nemen. Zo laat ik bij een indoorrit automatisch instellen dat ik die op mijn tijdritfiets heb gereden, aangezien die ’s winters op de smarttrainer staat.

3. ProBikeGarage

Makkelijk bijhouden hoeveel kilometer je met een cassette hebt gereden? Een seintje krijgen om na 125 rij-uren de voorvork van je MTB te checken? Dat kan door de ProBikeGarage-app aan je Strava-account te koppelen. Zie je in één overzicht al je fietsen. Eenmalig de componenten eraan koppelen en de rest wordt door de gratis app gedaan.

4. Intervals.icu

Cijferfreak? Koppel Strava dan aan Intervals.icu en je bent zo een hele avond zoet met het interpreteren van meer data dan je wist dat Strava bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld veel informatie halen uit de vermoeidheidsgrafiek die wordt opgemaakt aan de hand van jouw activiteiten.

5. Bandók

Zit je na een fietstocht vaak te dubben welke titel je jouw activiteit gaat geven en vind je ‘Ochtendrit’ te saai? Laat Bandók dan een titel voor je verzinnen. Door de titel leeg te laten, geef je Bandók het signaal iets leuks te verzinnen. Bevalt het niet? Dan verander je de titel gewoon weer in iets dat je wel leuk vindt.

6. Sauce

Dit is een heel handige browserextensie, die niet alleen meer data tevoorschijn tovert, berekent hoeveel pizza’s of bier je hebt verbrand, maar ook een mooie Performance Predictor aan boord heeft. Daarmee kun je in een segment kijken of je de KOM wél pakt als je 2 kilo lichter zou zijn, of 10 watt meer vermogen
zou trappen.

7. Elevate

Deze browserextensie voor Strava heeft veel weg van Sauce. Ook hier worden veel informatieve grafieken gemaakt met alle verzamelde data van jouw activiteiten. Stress-scores, progressie, fitnesstrend; het zit er allemaal in.

8. Veloviewer

Alleen al voor het prachtige grafische jaaroverzicht dat je ermee kunt maken is deze extensie de moeite waard. Maar je kunt meer met Veloviewer, zoals leuke leaderboards bekijken. In één oogopslag zien welke KOM’s van jou zijn, hoe het met je Eddington-nummer staat en nog veel meer.

9. Squadrats

Tegeltjes jagen was heel populair en is dat misschien nog wel. Steeds meer gebied verkennen is de uitdaging. De kaart wordt onderverdeeld in vakjes – squadrats – en het is jouw taak om zoveel mogelijk van die vierkantjes op de fiets te doorkruisen. Vooral het vinden van routes om die laatste ontbrekende vakjes af te vinken is heel verslavend.

10. Zwiftmap

Strava maakt gebruik van de kaarten van Google om je activiteiten te tonen. Bij Zwift ziet dat er vanwege de virtuele werelden wat vreemd en saai uit. Als je de Zwiftmap-extensie voor je browser gebruikt, dan zie je de originele Zwiftkaarten, een stuk kleurrijker en meer passend bij Zwift.

Bonus add-ons

Gemaakt door Nederlandse ontwikkelaars. MyCols en StatsHunters. De eerste houdt bij welke cols je allemaal opfietst en maakt daar mooie overzichtjes van. Je kunt er ook jerseys (virtueel) verdienen, een stukje gamification, leuk als je daar van houdt. Alle info haalt de app uit jouw Strava account, maar je kunt ook verbinden met je gps-apparaat.

StatsHunters haalt alles uit Strava en kan daar met uitgebreide filters allerlei mooie lijstjes uithalen. Alle 100km+ ritjes in België, geen probleem. Alleen de ritten met je mtb, stel een filter in. Heel handig!