Waar we in de voorbeschouwing nog de sneeuw en temperaturen tot het vriespunt aanhaalden, is daar op zondag nog maar weinig van over. Ruim 25 graden, een perfect geplaveid parcours en een recordaantal deelnemers aan de start.

Foto’s: Redbull contentpool

Bij de jongeren categorieën op zaterdag een aantal fraaie uitslagen van de Nederlanders. Chris van Dijk finisht als 8e bij de Junioren. Puck Pieterse doet het bij de belofte dames één plekje beter en finisht als 7e.

Tijdens de shortrace op vrijdagavond worden de kaarten voor het eerst geschud en daarmee de startpositie voor zondag bepaald. Bij de dames wordt de Zwitserse Indergand naar voren geschoven. Tot de laatste ronde gaat ze solo aan de leiding. Een enkele versnelling van Pauline Ferrand-Prévot blijk echter voldoende om het gat te dichten en de koppositie over te nemen met winst tot gevolg.

De mannenwedstrijd is beduidend meer gevuld met actie. Diverse speldenprikken met al in de eerste ronde Mathieu van der Poel. Dat houdt geen stand. In de laatste ronde opnieuw een verschroeiende demarrage en nu houdt het wel stand. MVDP vs. N1no 1-0.

Covid

De rijkgevulde startlijst is iets uitgedund. Zo missen we Malene Degn en ook Daniele Braidot is afwezig. Beiden zitten met een positieve testuitslag op de bank. Voor veel renners is het ‘pakken wat je pakken kunt’ en daardoor een zeer goedgevulde startlijst. Diverse toppers uit het marathoncircuit komen de conditie testen. Verder zien we een aantal goede crossers, zoals Daan Soete, op de startlijst.

Dames Elite

Bij de vrouwen kwam, zag en overwon Loana Lecomte. De 21-jarige Française gaat er na de eerste ronde waarin vooral Anne Terpstra erg actief is alleen vandoor en wordt niet meer terug gezien. Ogenschijnlijk makkelijk en zonder enig foutje fietst ze lachend richting de finish.

Een minuut hierachter volgt Pauline Ferrand-Prévot op haar BMC. Daarachter wisselt de samenstelling geregeld. Eerst zijn het dames als Jenny Rissveds en Laura Stigger voorop. Later Haley Batten en Yana Belomoina. Kate Courtney zit er continu tussen en wordt uiteindelijk 4e.

  1. Loana Lecomte
  2. Pauline Ferrand-Prévot
  3. Haley Batten
  4. Kate Courtney
  5. Yana Belomoina

Anna Terpstra komt uiteindelijk als 6e over de finish. Andere Nederlanders zijn: Lotte Koopmans: 32, Anne Tauber: 37, Sophie von Berswordt: 51e

Heren Elite

Vandaag zijn alle ogen vooral gericht op Tom Pidcock. Starten op rij 11 met nummer 100. Kan hij ver genoeg naar voren rijden om de aansluiting te maken? Het antwoord is ja. Terwijl al in de eerste ronde Mathieu van der Poel iedereen probeert te verrassen en enkel Avancini met zich meekrijgt rijdt Pidcock stabiel naar voren. Vooraan troept het weer samen en nemen Nino Schurter en Mathias Flueckiger het commando over.

Halfweg koers sluit Pidcock aan bij de kop van de wedstrijd. Mathieu heeft de rol moeten lossen en diverse versnellingen volgen. De slim koersende Koretzky blijft samen met Schurter en Flueckiger over. Kort daarop volgt Ondrej Cink samen met Pidcock.

In de laatste ronde is het vooral sprinten bergop om als eerste bij de laatste afdaling aan te komen. Flueckiger heeft een weigerende zadelpen en moet de laatste ronde volledig staand fietsen. Hierdoor blijven Nino en de Fransman over. Koretzky weet de ultieme demarrage van Schurter af te slaan en de koppositie over te nemen. Dan kan het eigenlijk niet meer fout gaan en zo wint Victor Koretzky zijn eerste wereldbeker.

  1. Victor Koretzky
  2. Nino Schurter
  3. Mathias Fluckiger
  4. Ondrej Cink
  5. Tom Pidcock

Mathieu van der Poel finisht als 7e. Milan Vader, aan het begin van de wedstrijd goed vooraan zakt er wat door en wordt 25e.

Opvallend, Koretzky fietst op een Orbea hardtail, zonder dropperpost en met relatief smalle banden. Albstadt staat bekend als een klimparcours met langere beklimmingen. Enkel Loana Lecomte won dit weekend met een full-suspension fiets. De rest greep naar een ouderwetse hardtail.