Vandaag wordt, als het goed is, de Kickstarter campagne voor de vermogensmeter van iQSquare, of iQ², gestart. Een betaalbare vermogensmeter die tussen crank en pedaal geplaatst wordt.

Deze nieuwe trainingsgadget is ontwikkeld in Hillegom, van Nederlandse bodem dus. Het principe is simpel, een rekstrookje tussen pedaal en crank dat bij vervorming een stroompje genereert. Hoe meer vervorming, hoe meer kracht, hoe hoger het door jou getrapte Wattage. Maar om vanuit dit simpele principe betrouwbare waardes op het scherm van je fietscomputer te krijgen is een ander verhaal. Of ze daar in geslaagd zijn hebben we zelf nog niet kunnen testen, maar het product ziet er in ieder geval gelikt uit. En met een prijs van 149 euro voor een linker of rechter iQ² of 249 euro voor een setje van twee stuks, kun je nog eens een gokje wagen. Levering vindt overigens pas plaats in september/oktober 2018, dus deze zomer kun je ze nog niet gebruiken.

[EDIT: Het laatste nieuws is dat de Kickstarter campagne een weekje later actief wordt, 24 april dus]
[EDIT2: Dit is de link naar het Kickstarterproject]

Q-Factor vergroot

De iQ² powermeter werkt op een snel te vervangen CR2032 batterij. Zowel ANT+ als Bluetooth worden ondersteund en er komt een begeleidende app bij die je helpt bij de installatie. Groot nadeel van de bevestiging tussen crank en pedaal is dat je pedalen een eindje verder naar buiten komen te staan, dus wordt je q-factor vergroot. Dat is in sommige gevallen op te lossen door een kortere as te gebruiken, die schijnen ze ook te gaan aanbieden voor de meest voorkomende pedaalsystemen. Voordeel is uiteraard dat je gewoon met je eigen pedalen en plaatjes kunt blijven rijden en dat wisselen tussen verschillende fietsen een fluitje van een cent zou moeten zijn.

Meer info op iqsquare.com