Er worden het hele jaar door fietsen geïntroduceerd. Ook in 2019. Vaak met veel bombarie, soms ongezien en bijna geruisloos. Was het een aantal jaar terug nog wachten op Eurobike en later Interbike om alle nieuwtjes en upgrades te spotten. Vandaag de dag is het een continue stroom van updates. We testen en proberen veel -en hier hebben we een puur persoonlijke top vijf van gemaakt. Vijf racefietsen dus! Nieuw? Ehhh ja. Maar toch ook klassiekertjes!

Colnago C64
Nog steeds een topfiets. De C40 was dat al, later de 50, 59 en 60. Heerlijk klassiek met kenmerkende klavertje vier vormen en een rijgedrag waar je voor naar Italië zou willen verhuizen… Want ja, een rondje peddelen in de buurt van Bergamo, een koffie onderweg en later een pasta. Een instant gevoel van coureur zijn krijg je er gratis bij. O ja: graag Campagnolo Super Record. Met of zonder schijven. Je kunt kiezen.

Pinarello Dogma F12
Tja, wie wint heeft gelijk. En of en welk vlekje er nu eventueel op het blazoen kleeft -het zal wel. De opvolger van de F10 is net wat moderner, strakker en opvallender. Te koop met velgremmen zoals Ineos gebruikte en natuurlijk al in ‘disc’ uitvoering. Groep? Shimano Dura-Ace Di2.

Giant TCR Advanced SL Team
‘Van hors categorie beklimmingen tot superzware klassiekers, dit is de keuze van topprofessionals zoals CCC-kopman Greg Van Avermaet die één machine nodig heeft waarmee hij het allemaal kan doen. Met zijn historie als kampioensfiets en een onverslaanbare stijfheid-gewichtsverhouding is deze fiets gemaakt om te winnen’. Geen woord meer aan toe te voegen. Wel nog een groep om het gouden frame op te bouwen.

Ridley Helium SLA
Het mag duur, het mag ook een stuk minder kosten. Deze vuurrode aluminium uitvoering van de Helium van Ridley heeft geen moment teleurgesteld. Oversized, sloping bovenbuis en naar keuze met schijfremmen of velgremmen. De versie met 11-speed 105 en FSA versterkt het inzetgebied van deze Vlaming het beste: de heuvels!

Trek Madone SLR 6 Disc
Het rijdt eigenlijk vreselijk, het rammelt, het maakt geluid -en jij ziet er niet uit als je zelf niet in vorm bent… En afstellen van het een en ander is ‘een uitdaging’. Maar tjonge, wat een machine…Echt zo’n fiets waar we naar kijken en denken: ben ik dat wel waard? Trainen dus… want dan, dan ga je een partij vooruit en denk je ‘wat rijdt dat heerlijk’…