Endura zit bij de meeste mensen vooral in het geheugen als het merk van de regenkleding. De sublieme regenkleding. Niet gek ook. Endura zit gevestigd in Schotland, en daar is de aardbodem meer verzadigd dan een door André Hazes in de Heineken gesopt maria koekje. Endura doet echter nog meer. Ze kleden Valverde en zijn team aan. En gaan all-in als het gaat om gravel en adventure. We testen de MTR kit.

Endura MTR Adventure shirt

Echt kleurrijk is de set van Endura niet. Zwarter dan de nacht en daardoor niet direct een opvallende verschijning. Het MTR shirt is gemaakt van een mix van wol en polyester. Hierdoor droogt het snel, en ruikt het niet. De pasvorm van het shirt is erg los. Ik draag een M, maar het voelt als een ruime M. Het MTR shirt is met zijn volledige rits en achterzakken namelijk geen baggy-shirt maar een ‘gewoon’ fiets shirt. Grote kans dat je met een maat kleiner ook goed vooruit kan dus. Doordat de pasvorm zo los is, en het materiaal flink stretch zakken de achterzakken behoorlijk ver uit wanneer je ze vol propt met proviand.

De vier zakken zijn gemaakt van waterdicht materiaal. eén zakje is afsluitbaar. Ook op de borst vinden we nog een afsluitbare zak terug. Natuurlijk voor je brevet card! In de gripper aan de onderkant van het shirt zijn elastische trekkoordjes verwerkt. Hiermee kun je het shirt strakker maken en daarmee het doorzakken beperken. Goed bedacht!
Hoe beter je het shirt bekijkt, des te meer mooie details je tegen komt. Denk aan de lange ‘tochtstrip’ achter de rits. Reflecterende strepen. Koordjes aan de ritssluiting zodat deze makkelijk te gebruiken is en ga zo maar door. Een technisch hoogstaand shirt. De pasvorm had van mij echter wel iets strakker gemogen. Ook het gewicht is door alle features en dikke stof aan de hoge kant.

Endura Singletrack II broek

De bijbehorende single track broek is ruim. Hij is dan ook met name bedoeld om te mountainbiken en niet specifiek voor gravel bedoeld. De ruime en goed geplaatste zakken op de broekspijpen bieden ruimte aan telefoon, een reepje of mini-jagermeister. De zakken zijn groot, en dat is soms best wel handig. In het verleden hebben we meer Endura broeken getest, waarbij we keer op keer concludeerde dat de duurzaamheid erg goed is. De prijs/kwaliteits verhouding is dus dik in orde.

Nadelig aan deze broek zijn de straps rondom de middel. Deze zijn niet erg elastisch. Hierdoor krult de broek op en kun je het geheel niet lekker vast ‘gespen’. Een afzakkende broek tot gevolg. Deze moet je geregeld bijstellen en dat is vervelend. Dit komt met name doordat het systeem van Endura precies andersom werkt dan gebruikelijk. In dit geval zit de strap aan de binnenzijde in plaats van aan de buitenkant.

De Singletrack II broek is prettig om te dragen. Wellicht wat te lang en wijd voor op de gravel fiets en meer geschikt om te mountainbiken. Maar wanneer je beide fietsen in de schuur hebt is het een prima bruikbare set om vaak te dragen.
Endura MTR Adventure shirt & Singletrack II broek
€ 89,90 (shirt) €75 (broek)

endurasport.com