In een interview met Velonews komt Erwin Vervecken (Golazo) met een primeur: de Gravel World Series komen naar Nederland. Ook is er eindelijk meer bekend over de wedstrijden zelf.

Wat zijn de UCI Gravel World Series?

De UCI stapt de gravelwereld in en komt met een serie gravelwedstrijden over de hele wereld. De coördinatie daarvan is in handen van Erwin Vervecken en Golazo. De uitvoering wordt uitbesteed aan diverse, ervaren organisatoren. Het gaat in de meeste gevallen om bestaande, kleinere wedstrijden met 500-1500 deelnemers. Maar er zullen ook circa drie nieuwe wedstrijden tussenzitten. 

De voorlopige kalender, die begin februari gepresenteerd wordt, telt 15 tot 20 evenementen. Nu is al duidelijk dat er evenementen over de hele wereld bij zullen zijn. Genoemd zijn: Canada, VS, Mexico, Europa en Azië. Net zoals bij het UCI WK Gran Fondo kwalificeert de beste 25 procent zich voor een afsluitend WK gravel. 

Wie mogen er deelnemen?

Het gaat om granfondo’s, het zijn dus open wedstrijden met tijdswaarneming waaraan iedereen deel mag nemen. De series zijn in principe gericht op de amateurfietser, maar profs en elites zijn net zo welkom. Er wordt gewerkt werkt leeftijdscategorieën. 

Welke fietsen mogen gebruikt worden?

Alle fietsen zijn toegestaan behalve e-bikes, tandems en tijdritfietsen. De fietsen moeten minimaal 6.8 kg wegen, verder zijn er geen eisen. In sommige wedstrijden zullen we waarschijnlijk mountainbikes, crossers en gravelfietsen door elkaar zien.

Hoe zien de parcoursen eruit?

Het worden echte gravelparcoursen: minimaal 75 procent gravel, veelal brede, onverharde wegen. Geen single tracks of technische afdalingen. Er zal vaak hoogteverschil in zitten, maar er is één uitzondering: Nederland. Vervecken bevestigt dus dat er ook in Nederland een gravelwedstrijd georganiseerd zal worden. Welke locatie is nog niet duidelijk, maar volgens Wielerflits hebben zowel Limburg als Drenthe interesse.

Dit is een artikel van CycloWorld. Meer over CycloWorld vind je hier.