Tao Geoghegan Hart heeft verrassend de Giro d’Italia gewonnen. Hoewel hij in het onderlinge duel met Jai Hindley als topfavoriet van start ging, had niemand op voorhand verwacht dat de Brit van Ineos-Grenadiers voor het roze zou strijden in Milaan. Met groot verschil zette hij in de 15,7 kilometer lange slottijdrit het roze naar zijn hand.

Filippo Ganna won met overmacht de race tegen de klok, maar dat was geen verrassing. De wereldkampioen won ook de twee andere individuele tijdritten en schreef ook al een bergrit op zijn naam. Voor Ineos-Grenadiers is het na een mislukte Tour de France een Giro om met veel genoegen op terug te blikken. Ganna won dus vier etappes, Geoghegan schreef twee op zijn naam en ook Jhonathan Narvaéz zegevierde.

Maar de kers op de taart werd door Geoghegan Hart in Milaan gezet. Na drie weken koersen bedroeg het verschil voor de start van de tijdrit tussen Geoghegan Hart en Hindley helemaal niks, maar doordat Hindley beter presteerde in de vorige tijdritten mocht hij in het roze van start gaan. Dat betekende overigens niks: Geoghegan Hart ging deze Giro nog geen enkele tijdrit van start met enige klassementsambities. Gezien het recente verleden stond de slanke klimmer Hindley voor de zware opdracht om de toch iets langere, sterke Geoghegan Hart voor te blijven.

Jai Hindley 2020

Dat lukte uiteindelijk ook niet. Geoghegan Hart kwam met 39 seconden verschil over de streep en zorgde daarmee voor zijn grootste overwinning uit zijn carrière. Kelderman finishte als elfde en verloor amper tijd op naaste belagers Joâo Almeida en Pello Bilbao. Sterker nog: alleen Almeida reed een betere tijdrit (4de). Victor Campenaerts werd overigens tweede achter Ganna op 32 seconden achterstand. Rohan Dennis, die een belangrijke rol speelde in de eindoverwinning van Geoghegan Hart, werd derde.

Na drie weken koers eindigt Sunweb met twee renners op het eindpodium. Een mooi resultaat waar de ploeg op voorhand voor had getekend, maar toch zal de ploeg(leiding) met gemengde gevoel terugkijken op de Italiaanse ronde.

Bekijk hier de rituitslag.
Bekijk hier het eindklassement.

Filippo Ganna 2020 Wilco Kelderman 2020