Steven Kruijswijk is op jacht naar een podiumplaats in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. In de bergetappes gebruikt de kopman van Team Jumbo-Visma geen celeste Bianchi Oltre XR4, maar een zwarte variant.

Gewicht

Eerder dit seizoen maakten Kruijswijk en zijn teamgenoten al regelmatig gebruik van de zwarte fiets. Het gewicht is de reden dat deze zwarte Bianchi wordt gebruikt in bergetappes. De zwarte fiets is tachtig gram lichter in vergelijking met de originele celestekleur, waardoor de kracht / gewichtsverhouding tijdens het klimmen verbetert. De zwarte fiets heeft alleen een transparante laag, in plaats van een gekleurde laag. Onder meer de vierde etappe van de Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik werden dit jaar gewonnen op de zwartkleurige Oltre XR4. Steven rijdt op een maat 57. Bianchi voert de XR in de maten 47 tot en met 61 centimeter. De maatvoering bij Bianchi verschilt iets met bij andere merken. Zo is een ‘57’ in werkelijkheid een iets kleiner model –Bianchi meet de maat af van het midden van de trapas naar de bovenzijde van de rechte lijn van de zadelpen naar de bovenkant van de balhoofdbuis. Meet je alleen de staande buis kom je aan 51, 5 centimeter. De lengte van de bovenbuis is 56 centimeter.

Geen disc

In tegenstelling tot de fietsen van Jumbo-Visma Development Team gebruikt het World Tour-team fietsen met velgremmen. De fiets is afgemonteerd met Shimano Dura-Ace onderdelen. De wielen, die ook deel uitmaken van het Dura-Ace-assortiment, zijn uitgerust met zesentwintig millimeter brede Vittoria Corsa tubes.. Het stuur is een FSA K-Force New-Ergo stuur gemaakt van carbon, omwikkeld met celeste stuurlint. Om comfortabel te kunnen fietsen tijdens de Giro-etappes is de Oltre XR4 uit Kruijswijk uitgerust met een Fizik Antares 0.0 zadel.

Alles op een rijtje: Bianchi Oltre XR4 met Shimano Dura-Ace 9100, Shimano Dura-Ace R9100, 172.5mm cranks, 54 buitenblad, 39 binnenblad, 11-30, Shimano Dura-Ace C40 wielen, Vittoria Corsa 26mm tubes. FSA K-Force New-Ergo Carbon stuur en FSA OS-99 stuurpen. Shimano Dura-Ace R9100 pedalen, Fizik Antares 0.0 zadel, Tacx bidonhouders en Garmin Edge 830 computer.