Het forum over de technische onderwerpen, het onderhoud, afstellen en reparaties.

Nieuwe fiets, ketting raakt kooi

Gerwin89
Forum-lid
Berichten: 303
Lid geworden op: 14 mar 2019 14:22

Gerwin89 13 aug 2019 12:05

Hallo,

Ik heb een nieuwe fiets, afgemonteerd met shimano 105.
Het is een compact, 50-34.
Het schakelen gaat goed en de trim stand werkt perfect.

Ik heb er 150 km mee gefietst en als ik voor het grootste tandwiel in combinatie met de kleinste 3 tandwielen achter raakt de ketting de kooi van de voorderilleur en maakt best wel een hard storend geluid.

Ik heb het een en ander gelezen over dat die kabel rekt als die nog nieuw is, is 150 km al genoeg om terug te gaan naar FM, of nog even door rijden?

Is dat slijten erg? Er zit zo'n zwart rubber blokje in de kooi.

japiecarbon
Forum-lid HC
Berichten: 5230
Lid geworden op: 09 jan 2007 23:05

japiecarbon 13 aug 2019 12:27

Gewoon even bij laten stellen, dit hoort niet. Overigens ook prima zelf te doen als je wat filmpjes bekijkt op YouTube.

Gerwin89
Forum-lid
Berichten: 303
Lid geworden op: 14 mar 2019 14:22

Gerwin89 14 aug 2019 19:11

Terug geweest naar fm.
Hij heeft de kabel wat gespannen.
En ook de shifter nog iets verder naar buiten laten komen.
Als hij onbelast ronddraait raakt de ketting hem niet.
Heb net een rondje gefietst maar als ik er dan kracht op zet raakt hij hem wel....
Is dit (zelf) op te lossen ?

HarryuitHilversum
Forum-lid
Berichten: 620
Lid geworden op: 29 jan 2016 09:05

HarryuitHilversum 14 aug 2019 19:31

Dit kun je zeker zelf oplossen. De derailleurkabel is ws niet van de allerbeste kwaliteit. Dan rekt dat wat uit. De oplossing is om de kabel wat strakker te zetten. (schroef los draaien en kabel net iets verder trekken en vast zetten. Werkt met trial and error (steeds testen of het goed schakelt) )

Ik zou het zelf doen, want dit moet je toch leren. Om voor dit soort klusjes afhankelijk te zijn van de lbs lijkt me ongewenst.

Najieto
Forum-lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 06 mei 2016 11:05

Najieto 14 aug 2019 22:07

HarryuitHilversum schreef: 14 aug 2019 19:31 Dit kun je zeker zelf oplossen. De derailleurkabel is ws niet van de allerbeste kwaliteit. Dan rekt dat wat uit. De oplossing is om de kabel wat strakker te zetten. (schroef los draaien en kabel net iets verder trekken en vast zetten. Werkt met trial and error (steeds testen of het goed schakelt) )

Ik zou het zelf doen, want dit moet je toch leren. Om voor dit soort klusjes afhankelijk te zijn van de lbs lijkt me ongewenst.
Ook wat vriendelijker voor je portemonnee :lol:
BMC Roadmachine 02 2019
BMC Teamelite 02 2020

Gerwin89
Forum-lid
Berichten: 303
Lid geworden op: 14 mar 2019 14:22

Gerwin89 14 aug 2019 23:21

Ik heb een Shimano 105 R7000 voor derailleur.
Ik heb de handleiding erbij gepakt, https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-05-DUT.pdf

Ik wil de kabelspanning afstellen zoals op pagina 18 beschreven staat, ik heb het idee dat ik maar 1 trim moment heb en dat is alleen op het kleine voortandwiel.

Maar zoals ik het lees moet ik er 2 hebben?
Hoe weet ik wanneer ik op x en z (spanningspositie) zit, zodat ik de kabelspanning af kan stellen aan de hand van die streepjes.

HarryuitHilversum
Forum-lid
Berichten: 620
Lid geworden op: 29 jan 2016 09:05

HarryuitHilversum 15 aug 2019 10:33

Ik lees nooit handleidingen. Bij het stellen van al eerder afgestelde derailleurs moet je in principe van de 2 stelschroefjes afblijven. Die zorgen ervoor dat de ketting niet van de bladen af kan lopen. Die staan in 99% van de gevallen goed. Het probleem dat jij hebt is hoogstwaarschijnlijk onvoldoende kabelspanning. Dit los je op door de kabel los te maken door de bout los te draaien die hem klemt en dan net iets strakker te zetten.

Gerwin89
Forum-lid
Berichten: 303
Lid geworden op: 14 mar 2019 14:22

Gerwin89 15 aug 2019 13:51

Wat word hier nu precies mee bedoeld:

'De tandkrans waar de hendel los komt van de hoogste versnellingspositie (Y) naar de T-trimpositie (x) is de spanningsafstellingspositie."

Die 2 streepjes zie ik op de derailleur staan, deze moeten gelijk staan dan begrijp ik.

t2300
Forum-lid
Berichten: 1518
Lid geworden op: 25 apr 2004 13:03

t2300 15 aug 2019 13:57

Gerwin89 schreef: 15 aug 2019 13:51 Wat word hier nu precies mee bedoeld:

'De tandkrans waar de hendel los komt van de hoogste versnellingspositie (Y) naar de T-trimpositie (x) is de spanningsafstellingspositie."

Die 2 streepjes zie ik op de derailleur staan, deze moeten gelijk staan dan begrijp ik.
Ja, je moet de shifter helemaal naar uiterst rechts drukken, en vervolgens een kleine slag terug schakelen, niet naar binnenblad maar een trim op het grootste blad, dan moeten de streepjes gelijk staan

Raymond62
Forum-lid
Berichten: 317
Lid geworden op: 08 feb 2015 11:21

Raymond62 15 aug 2019 20:04

De kabelspanning bij een R7000 stel je in met een (inbus)boutje dat daar speciaal voor voorzien is.
Zeker niet de kabel gaan lossen en opnieuw bevestigen en zo maar wat proberen tot de spanning goed is...

Misschien toch in het vervolg maar handleidingen gaan lezen ;)

Als de ketting op het grote kettingblad ligt en de kooi raakt bij kracht zetten dan moet de derailleur iets verder kunnen. Buitenste limietsschroef bijstellen en/of iets meer kabelspanning.

Wel altijd een paar keer op en neer schakelen vooraan om zeker te zijn dat de ketting niet te ver gaat.
Laatst gewijzigd door Raymond62 op 15 aug 2019 20:13, 1 keer totaal gewijzigd.

Gerwin89
Forum-lid
Berichten: 303
Lid geworden op: 14 mar 2019 14:22

Gerwin89 15 aug 2019 20:10

Het is opgelost.
Ik heb aan de hand van de handleiding de kabelspanning goed gekregen door te draaien aan de verstelling in de kabel. Toen raakte hij hem niet meer.

Ook heb ik de shifter door middel van de L schroef wat verder laten zakken op het kleine blad zodat ik meer trim bereik kreeg.
Nu trimt hij perfect en loopt niet meer aan, al zeg ik het zelf. :D :D

Raymond62
Forum-lid
Berichten: 317
Lid geworden op: 08 feb 2015 11:21

Raymond62 15 aug 2019 20:16

Mooi dat het in orde is. Je hebt in je buitenkabel (gain) dus ook nog een versteller zitten. Dat hoeft bij deze derailleur eigenlijk niet meer omdat daar al een versteller ingebouwd zit.

Plaats reactie