Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Last buitenkant knie: bikefitting en/of fysio advies

JuulvH
Forum-lid
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jun 2018 17:43

JuulvH 21 jun 2019 11:51

Hallo,

Sinds vorig jaar deze tijd ben ik gestart met wielrennen. Eerst op een geleende fiets, waarna ik vorig najaar zelf een (2de hands) fiets heb gekocht. Daar heb ik met veel plezier op gefietst, ook in de winter op een trainer met zwift. Tot een zondagmorgen, 2 weken geleden...

Ik ging weer fietsen met mijn vaste fietsmaatje toen ik na ±30 km een klein zeurend pijntje begon te voelen aan de buitenkant van mijn linkerknie. Op dat moment dacht ik nog dat het wel over zou gaan. Daarbij waren we een eindje van huis, dus ik moet toch nog door fietsen. Uiteindelijk de 70km vol gemaakt, maar hoe... Ik kon met links geen enkele kracht meer zetten, alles moest van mijn rechterbeen komen. Vervolgens de rest van die zondag niet kunnen lopen, en nog meerdere dagen last gehad bij kracht zetten (traplopen, koppeling intrappen etc.).

Ik dacht eerst aan mijn schoenplaatjes, omdat ik het gevoel had dat mijn hakken naar buiten werden geforceerd. Al heb ik in deze setting wel al ±1000km gefietst (voorjaar nieuwe schoenen gekocht), maargoed. Ik had dat aangepast, en ben afgelopen dinsdag weer eens voorzichtig gaan fietsen. De eerste 20km voelde ik me sterker dan ooit tevoren, en heb ik heerlijk gefietst. En ineens was het weer daar, binnen enkele kilometers kwam de pijn weer op en merkte ik dat het weer helemaal de verkeerde kant op ging, dus heb ik me op laten halen om het niet verder te vergallen.

Ik zit nu dus te dubben wat ik moet doen. Ik heb eindelijk de smaak te pakken, en nu moet ik (tijdelijk) stoppen met fietsen? Tevens denk ik 'het gaat wel over, ik ben nog jong (27)'. Ik ben nog nooit eerder geblesseerd geweest, misschien denk ik er te licht over. Ik heb ook zitten denken om mijn fietstrainer in de garage ofzo te zetten zodat ik af en toe voorzichtig een half uurtje kan fietsen om te proberen. Maar daarmee heb ik de oorzaak nog niet weggenomen, en maak ik het mogelijk ook alleen maar erger.

Ik zit al te denken om een bikefitting te laten doen, kan iedere fietsenmaker dit? Ik woon in het noorden van Limburg, dus als iemand tips heeft....

Ook twijfel ik over fysio. ik ben nog nooit naar de fysio geweest. Als ik er nu heen ga terwijl mijn pijnklachten weg zijn, hoe kan een fysiotherapeut mij dan helpen? heeft een fysiotherapeut ook verstand van fietshouding? Bestaat er zoiets als een bikefitting/fysio combinatie? Een fysiotherapeut gespecialiseerd in wielrenners of iets dergelijks?

Inmiddels een heel verhaal verder, maar mijn zorgen zijn duidelijk. Ik weet niet welke stappen ik moet nemen. Ik wil graag zo snel mogelijk weer op de fiets, maar ik ben nu ook wat huiverig omdat de pijn zo snel terug kwam. Ik hoop dat iemand mij van advies kan voorzien.

remmiedepemmie
Forum-lid
Berichten: 815
Lid geworden op: 01 feb 2011 14:40

remmiedepemmie 21 jun 2019 12:04

Voor een grove indicatie:

Wat is jouw binnenbeenlengte en wat is de afstand tussen het centrum van jouw trapas en bovenkant zadel?

Aan de buitenkant van jouw knie zit een uitsteeksel. Als je jouw crank horizontaal naar voren zet en je laat een loodlijn zakken vanaf dat uitsteeksel, komt de loodlijn dan uit bij de as van het pedaal?

Wat is jouw cadans?

ottorongo
Forum-lid
Berichten: 2264
Lid geworden op: 27 aug 2011 00:58
Locatie: België

ottorongo 21 jun 2019 14:48

En...heb je ooit gevoetbald ik denk dan spontaan aan de meniscus.Als je duidelijk kunt aangeven waar de pijn zat (bij de kine) kan die wel de oorzaak vinden.

JuulvH
Forum-lid
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jun 2018 17:43

JuulvH 21 jun 2019 15:01

Dank voor de reacties. Ik moet de afmetingen nog even schuldig blijven, dat weet ik niet uit mijn hoofd en dat moet ik even na gaan kijken thuis. Wat cadans betreft, ik heb geen meter maar ik heb laatst eens 15 seconden geteld en dat vermenigvuldigd met 4, en ik kwam rond de 90 uit...

Voetballen heb ik denk ik een jaartje gedaan toen ik 8 was, toen was ik het al beu. Daarna lang aan taekwondo en later nog een paar jaartjes judo gedaan, maar nooit eerder (knie) blessures gehad...

Gebruikersavatar
beren040
Forum-lid
Berichten: 993
Lid geworden op: 31 mei 2011 15:39

Gebruikersavatar beren040 21 jun 2019 15:16

JuulvH schreef: 21 jun 2019 11:51
Ik dacht eerst aan mijn schoenplaatjes, omdat ik het gevoel had dat mijn hakken naar buiten werden geforceerd. Al heb ik in deze setting wel al ±1000km gefietst (voorjaar nieuwe schoenen gekocht), maargoed. Ik had dat aangepast, en ben afgelopen dinsdag weer eens voorzichtig gaan fietsen.
geen advies van mij want ik ben niet deskundig, maar betekent deze quote dat de ellende is begonnen nadat je plaatjes hebt aangepast omdat je "gevoel" had dat je hakken naar buiten werden geforceerd?
Allard

walter-
Forum-lid HC
Berichten: 4653
Lid geworden op: 08 okt 2017 11:27
Locatie: Lubbeek/België

walter- 21 jun 2019 15:23

Stap je niet eerst sowieso naar de huisarts voor een eerste diagnose?

Grofweg volgens mij: lang op de fiets en bepaalde spieren zullen voor een beginneling altijd pijn geven. Maar na een dag recuperatie zou je terug pijnloos moeten kunnen beginnen.
Los daarvan is de eerste reactie op vraag hier een volledige handleiding om jezelf min of meer juist op de fiets te krijgen. Die zou de meeste problemen moeten opvangen (of toch uitsluiten dat voor jouw niveau grote problemen ontstaan).
Alle andere problemen die meer dan 2 weken aanslepen van het niveau dat je gewoon niet meer kan fietsen, potentieel zelfs problemen geven in je dagelijks leven ga je eerst bij de huisdokter langs.

Die moet al minstens een oordeel kunnen maken van welke spiergroepen/botten/kraakbeen/ontsteking... je probleem geven en grofweg kunnen zeggen hoe schadelijk je probleem is (advies van volledig rusten tot sport zoveel je wil en als het pijn doet doe je rustiger aan).
Dus volgens mijn advies toch minstens tot zondag het even aanzien en als het aanhoud naar de huisdokter.

Walter

JuulvH
Forum-lid
Berichten: 64
Lid geworden op: 17 jun 2018 17:43

JuulvH 21 jun 2019 15:45

@beren040: Ik heb de positie van de schoenplaatjes iets aangepast nadat ik de eerste rit van 70km pijnlijk had gefietst, in de hoop de rit erna geen pijn meer te ervaren. helaas.

@walter-: tja, hoe lang ben je een beginneling. regelmatig rondjes van 60-70 km erop zitten, ook dit jaar (in de winter doorgefietst op zolder, wel korter en veel interval), dus waarom die laatste nu ineens zo pijnlijk was begrijp ik niet. Over het algemeen rijden we zondags 's morgens een rondje van een ±70km, en ik probeer doordeweeks 's avonds nog een keer een wat kleiner rondje te rijden. Overigens ervaar ik nu in het dagelijks leven verder geen pijn meer, omdat ik de laatste ronde na ongeveer 25km ben gestopt. Ik ben vooral bang om nu terug de fiets op te stappen omdat ik bang ben dat het dan wel weer terugkomt...

Misschien moest ik maar eens beginnen met een goede bikefitting, dan voorzichtig weer wat kleinere rondjes gaan fietsen en weer opbouwen. Blijven de klachten dan terugkomen, dan moet er ook een fysiotherapeut aan te pas komen...

Ik weet dat er in geleen een bikefitting/fysio combinatie zit, bikemedical genaamd. Dat lijkt me wel wat, ware het niet dat die niet in het weekend open zijn en ik echt heel erg krap in mijn verlofdagen zit... Dat zou wel top zijn... Eens nadenken of ik dat geregeld kan krijgen...

Gebruikersavatar
Martin80
Forum-lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 07 jun 2015 10:06

Gebruikersavatar Martin80 21 jun 2019 19:31

Kan het zijn dat je je knie overbelast hebt? In dat geval zou rust de beste remedie zijn (niet de gemakkelijkste overigens)

Hoeveel km heb je dit jaar gefietst voorafgaand aan die 70km rit waar het mis is gegaan? En wat was de gemiddelde afstand van de ritten voordat je die 70km rit ging maken?


Ik fiets zelf in de wintermaanden amper en merk dat ieder seizoen weer moet opbouwen. En opbouwen heeft in mijn ervaring niet altijd met uithoudingsvermogen te maken. Ik moet ook weer wennen aan de fietsbeweging, zadel enz...
Laatst gewijzigd door Martin80 op 21 jun 2019 19:41, 1 keer totaal gewijzigd.

DeletedUser02
Forum-lid HC
Berichten: 4290
Lid geworden op: 23 jul 2009 02:25

DeletedUser02 21 jun 2019 19:41

Ik heb ook lang last gehad van mijn linker knie. Enerzijds van een blessure uit een ver verleden, en vervolgens omdat ik 3 jaar geleden veel te enthousiast weer fanatiek ging fietsen nadat het jaren op een laag pitje stond (van 1x in de 3 weken naar 3x in de week). Doordat ik last kreeg van mijn knie, ging ik mijn voet draaien om er minder last van te krijgen, wat op de langere termijn niet hielp. Dit heeft mijn fietsplezier wel een aantal maanden flink vergald (stug doortrappen en soms vloeken op de fiets).

Zelf ben ik met dit specifieke issue naar een bikefitter toegegaan die ook fysiotherapeut en zelf fanatiek fietser is. Hieruit bleek dat de afstelling van schoenplaatjes erg precies kwam en speling niet goed was (rij nu met blauwe ipv gele plaatjes). Ook zat ik te laag en ver naar achteren waardoor mijn knieen te zwaar belast werden. Inmiddels zit ik een stuk hoger en verder naar voren en staan de schoenplaatjes weer recht. Moest hier toch wel een kilometer of 800 aan wennen, maar heb daarna nooit meer serieus last gehad. Voel het heel soms nog wel (geen pijn/last) als ik in die week veel gefietst heb en vermoeid ben, maar zodra ik van de fiets afstap is het gevoel helemaal verdwenen.

Kortom, ik ben goed geholpen door een bikefitter. Zou er zelf niet teveel mee aan de slag gaan omdat je dan net als ik het risico loopt verkeerd te gaan compenseren waardoor je uiteindelijk verder van huis bent. Het helpt als iemand met een beetje kijk op de zaak gewoon achter je kan staan en de stand van je heup/knie/voet goed kan beoordelen bij varierende inspanning. Hoe ik vervolgens op de fiets gezet ben was dus eerst niet fijn (slechte gewoontes afleren), maar inmiddels zijn we 30.000km verder en was het het dubbel en dwars waard.

Ps. Ik denk niet dat een willekeurige fietswinkel je hier mee kan helpen en zou op zoek gaan naar iemand die bikefitter is van full time beroep. Mogelijk een fysiotherapeut die zelf ook fietst, maar ik denk dat ze vanuit een kamertje met zo'n massage bedje weinig voor je kunnen betekenen.
Laatst gewijzigd door DeletedUser02 op 21 jun 2019 19:45, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Orlok
Forum-lid HC
Berichten: 5266
Lid geworden op: 01 dec 2012 12:18
Locatie: Almere

Gebruikersavatar Orlok 21 jun 2019 19:45

Mijn advies; niet wachten maar ga naar een fysiotherapeut vlgns mij lijkt het op een overbelastingsblessure die met rust en gerichte oefeningen voor een zgn. lopersknie kan worden verholpen.
Er komt een moment dat je wind mee hebt
Pinarello F10 - Ultegra 8050 Di2 - Carbonspeed C38 Tubeless

Sulla
Forum-lid
Berichten: 1026
Lid geworden op: 19 jul 2018 14:49

Sulla 22 jun 2019 20:40

Idd keertje praten met fysio kan nooit kwaad. Wellicht even rondvragen welke fysio in de buurt wat meer gespecialiseerd is in knieen en/of fietsen. Ook als klachten tijdens consult vrijwel weg zijn kan fysio op basis van je verhaal zich wel een beeld vormen. En hij zal wasrschijnlijk ook even naar stand/stabiliteit knie kijken en bijvb naar hoe de knie zich gedraagd bij bepaalde bewegingen.

Overbelasting lijkt me met 2 ritjes in de week niet de meest voor de hand liggende optie, tenzij je veel te zwaar trapt of voordat je ging fietsen lange tijd totaal niet gesport hebt.

Gebruikersavatar
sloeren
Forum-lid
Berichten: 1860
Lid geworden op: 04 mei 2012 10:43
Locatie: Krimpenerwaard

Gebruikersavatar sloeren 22 jun 2019 22:33

Orlok schreef: 21 jun 2019 19:45 Mijn advies; niet wachten maar ga naar een fysiotherapeut vlgns mij lijkt het op een overbelastingsblessure die met rust en gerichte oefeningen voor een zgn. lopersknie kan worden verholpen.
Klopt,
Bij mij is dit een terugkerende blessure. Mijn fysio heeft me de eerste paar keer snel geholpen. Bij mij is gaat het om zwakke spieren rondom het kniegewricht. Wat wel grappig is aangezien ik tenminste 6 uur per week vrij intensief aan sport doe, Hoe dan ook. De eerste paar keer heeft de fysio me geholpen, nu los ik het zelf op. Ik ken de rek- en kracht-oefeningen inmiddels wel. Elke keer binnen een paar weken over. Je huisarts kan alleen maar een kwetsuur aan je meniscus vaststellen. Een goede huisarts stuurt je dan naar de fysio en een slechte naar de orthopeed. Orthopeden zijn lieve mensen (de orthopeden die ik ken). Je kan er rustig een biertje mee drinken maar hun vakwerk moet je alleen in laatste instantie gebruiken.

Plaats reactie