Fietsvrouwen aan het woord. Tips, ervaringen en adviezen.

Newbie met een Cube Peloton Race uit 2012

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 07 jun 2014 16:31

De titel zegt het al... ik ben nieuw in de wereld van het racefietsen.
Kort samengevat: ik heb mezelf twee jaar geleden een Cube mountainbike aangeschaft, om precies te zijn een Cube WLS Acces Pro in 17". Destijds twijfelde ik tussen een Cube racer en de mountainbike.
Vandaag de knoop doorgehakt en mezelf een occasion Cube Peloton Race uit 2012 aangeschaft. Framemaat 53. Op basis van de metingen die ik een tijd terug gedaan heb bij de Cube dealer in de buurt heb ik deze keuze gemaakt. De Cube staat nu bij de fietsspecialist om alles nog eens goed na te laten kijken, afstellen en eventueel vervangen. Daarnaast wordt er een simpele kilometerteller gemonteerd, Shimano PD-R540 pedalen, een zadeltasje met bandenlichters en reserve binnenbanden.

Wat specificaties:
- Carbon voorvork
- Shimano 105/ ultegra afgemonteerd (compact vertelde de fietsspecialist me vandaag)
- Continental GP4000 banden
- Standaard Cube zadel

Plaatje van mijn nieuwe aanwinst:

Afbeelding

Wanneer ik de Cube ga ophalen laat ik opnieuw een volledige meting doen, markeer ik zelf alles goed, zodat wanneer de fiets eens uit elkaar gehaald wordt ik ook makkelijk kan zien hoe deze ook alweer precies was afgesteld.
Verder wil ik graag een achterbrugbeschermer laten aanbrengen, omdat bij deze fiets de ketting er aan de achterzijde al eens afgesprongen is en hier wat krasjes heeft veroorzaakt. Nu is dit niet zo erg en zal iedere fiets wel eens krasjes oplopen, echter om erger te voorkomen wil ik preventief bescherming aanbrengen. Tevens heb ik vandaag mijn nieuwe Sidi Scarpe Zephyr schoenen ontvangen.

Het zadel is het laatste dilemma, een pijnlijk dilemma wel te verstaan.
Met mijn 57 kilo bij een lengte van 1.72 mtr ben ik niet de grootste, breedste. gespierdste, vetste of wat dan ook. Ben atletisch en een beetje pezig gebouwd. Nu ben ik daar natuurlijk best blij mee, maar zadeltechnisch is het een crime. Op deze fiets zit exact hetzelfde zadel als op de mountainbike en eerlijk waar... Bij het zien van hetzelfde zadel op deze racefiets DURF ik al niet eens meer een tochtje te maken. Het is namelijk zo dat ik bij dit zadel, sprekende vanuit de ervaring op de MTB, na een ritje van 22 km wel kan janken. Het zijn niet zozeer de zitbotten die dan pijn doen, maar juist het zachte weefsel tussen die zitbotten en de schaambeenderen (denk ik). Wanneer ik dan dezelfde weg nog terug moet (woon-werk verkeer) durf ik nauwelijks te gaan zitten, zo pijnlijk voelt het dan. Daags erna, excuses want bijzonder prettig klinkt het niet, is alles down under gewoon beurs en heb ik er een week last van.

Wat ik al heb gedaan:
- Verschillende soorten zemen, zalfjes, poeders en crèmes
- Andere zadels geprobeerd, maar die waren allemaal erg smal = zelfde probleem
- Zadeladvies = wederom proberen op een smal zadel = zelfde probleem

Ik ben van mening dat ik een zadel dien aan te schaffen die sowieso zachter is en niet zo knetterhard als die standaard Cube zadels. Daarnaast denk ik dat ik mij dien te richten op een zadel met een sleuf, dat iets naar beneden gericht is en dat breder/ zachter is aan de achterzijde, omdat ik vermoed dat mijn zitbotten bij die standaard zadels als het ware tegen de zijkanten van het zadel aanschuren en ik dus met die weke delen volle bak op en neer bonk op het harde zadel. Eigenlijk alle zadels die ik heb geprobeerd herenzadels :shock: laten we maar zeggen; door de jaren heen leert men.
Dus oriënteer ik mij nu op een dameszadel. Ik heb compleet internet al doorgespit en ben erg te spreken, door de reviews en de ervaringen op dit forum over de Selle SMP TRK Lady of Tour. Deze zadels testen is geen optie, althans, niet in mijn directe omgeving.

Ik ben op zoek naar een laatste duw in de goede richting voor wat betreft het zadel. Tips, trucs en ervaringen zijn van harte welkom. Daarnaast houd ik me ook aanbevolen voor de do's, don'ts en tricks mbt de fiets zelf. Voor mij is alles nieuw en ik hoop veel te leren hier op dit forum.
Bedankt voor het lezen!
Laatst gewijzigd door Maaike_26 op 07 jun 2014 16:49, 1 keer totaal gewijzigd.

Gerboon
Forum-lid
Berichten: 1436
Lid geworden op: 28 jul 2013 19:56

Gerboon 07 jun 2014 16:41

- smal zadel -> geeft pijn, wie houdt je tegen om een breder zadel te proberen? een goede FM heeft altijd zadels die je kunt proberen voor een bepaalde periode. De zitbotjes dienen op het zadel te rusten en niet langs de randen te schuren. Doen ze dit wel, dan is het zadel te smal en/of je zit te ver voorop het zadel.
- een zacht zadel -> door een (te) zacht zadel zullen jou zitbotjes wegzakken in het zadel en kom je op de zachte delen te zitten. Dit wil je niet. Het gewicht moet grotendeel rusten op de zitbotjes, aangezien die de druk en het gewicht aankunnen. Koop dus vooral geen zacht zadel, maar eerder een die goed ondersteund.
- heren zadel -> voor vrouwen kan een gleuf in het midden een hele verademing zijn. Deze heet niet voor niet anatomisch te zijn. Zoek een zadel uit met een gleuf of een soort verlaging daar waar jij normaal de klachten voelt.

Hoe het komt dat je veel verschil ervaart tussen de MTB en Racefiets kan ik niet 100% verklaren op basis van de gegeven info, maar het zal zo zijn dat je op de racer een grotere drop (verschil in hoogte tussen stuur en zadel) hebt en je zit wellicht iets gestrekter wanneer je op de shifters rijdt. Hierdoor kantelt het bekken meer naar voren en zit je meer op de zitbotjes dan op de kont c.q. billen.

Ga dus vooral zadels uitproberen bij een goede FM, dus 1 die meerdere opties heeft en waar je ze kunt uitproberen.

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 07 jun 2014 16:46

Gerboon: bedankt! Het tweede punt dat je aanhaalt, daar had ik nog niet over nagedacht. Het is trouwens wel zo dat ik spreek over de zadelpijn op de mountainbike hoor. Bij het zien van hetzelfde zadel op de racefiets DURF ik nog niet eens een tochtje te gaan rijden, omdat ik weet hoeveel ellende dit zadel me al gebracht heeft.

Heb al bij verschillende lokale FM's of LBS geprobeerd zadels mee te krijgen, maar dat zijn dan iedere keer van die testzadels die ik gewoon te smal vind of die werkelijk zo hard zijn dat je er een ander mee dood kunt meppen (bij wijze van). Dank nogmaals voor de input. Wellicht trek ik de stoute schoenen aan en bestel ik gewoon zo'n Selle SMP TRK of tour. Is het niks, verkoop ik hem weer en gaat de zoektocht verder.

Natuurlijk heb ik hier ook al het zadelpijn topic compleet doorgelezen en de zoekfunctie gebruikt overigens.

Gerboon
Forum-lid
Berichten: 1436
Lid geworden op: 28 jul 2013 19:56

Gerboon 07 jun 2014 16:55

Maaike_26 schreef:Gerboon: bedankt! Het tweede punt dat je aanhaalt, daar had ik nog niet over nagedacht. Het is trouwens wel zo dat ik spreek over de zadelpijn op de mountainbike hoor. Bij het zien van hetzelfde zadel op de racefiets DURF ik nog niet eens een tochtje te gaan rijden, omdat ik weet hoeveel ellende dit zadel me al gebracht heeft.

Heb al bij verschillende lokale FM's of LBS geprobeerd zadels mee te krijgen, maar dat zijn dan iedere keer van die testzadels die ik gewoon te smal vind of die werkelijk zo hard zijn dat je er een ander mee dood kunt meppen (bij wijze van). Dank nogmaals voor de input. Wellicht trek ik de stoute schoenen aan en bestel ik gewoon zo'n Selle SMP TRK of tour. Is het niks, verkoop ik hem weer en gaat de zoektocht verder.

Natuurlijk heb ik hier ook al het zadelpijn topic compleet doorgelezen en de zoekfunctie gebruikt overigens.
Oke, dat van die klachten bij de mtb had ik even gemist. Dan is het idd zaak om een goed oplossing te vinden.
Als een FM jou een te smal zadel meegeeft, dan wordt het tijd om zelf wat duidelijker te zijn denk ik. Je kunt gewoon zeggen dat een smal zadel niet werkt en dat je dus een bredere wilt proberen. Klant is koning zou het moeten zijn.

Je zou er idd 1 kunnen bestellen en proberen, maar probeer dan wel goed op te letten met de juiste maat.

Als het goed is ben je vast al een keer opgemeten, althans de afstand tussen de zitbotjes. Stel dat dit 108 mm is, dan zou ik jou een zadel van 12 of 13cm adviseren, waarbij 13 waarschijnlijk beter is. (ervanuit gaande dat je niet heel diep zit. Hoe dieper de zit, hoe smaller het zadel namelijk) Als vuistregel voor de juiste breedte kunt je 1.5cm bij de zitbotjes optellen en dan te kijken rond welke zadelbreedte je uitkomt. Houdt bij grensgevallen de breedere van de 2 optie aan.

Gebruikersavatar
Hanz Bé
Forum-lid HC
Berichten: 4253
Lid geworden op: 14 jan 2011 18:17
Locatie: Veenendaal

Gebruikersavatar Hanz Bé 07 jun 2014 17:07

Ik rijd met ISM- zadels, op al mijn fietsen. Door een andere bouw van deze zadels is er (mits goed afgesteld) géén druk op de weke delen. Om een idee te geven, bij mij hangen de edele delen als het ware voor het zadel. (Sorry voor de plastische omschrijving.) En ik zit dan puur op de zitbotjes.

Bij ismseat.nl. en ismzadel.nl zijn mogelijkheden voor het bestellen van een proefzadel. Ze zijn helaas wel duur. Mijn favoriet is de podium. Kost tegen de 200 euro.....

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 08 jun 2014 09:50

Bedankt voor de reacties weer. Vandaag is een LBS in de buurt open, betreft een grote biketotaal zaak. Zij doen daar ook zadelmetingen. Afhankelijk van de drukte zal ik opnieuw zo'n meting laten uitvoeren en bekijken welke zadels zij er momenteel op voorraad en te testen hebben.
Heb eveneens gekeken op de site van die ism zadels. Ziet er prima uit voor mensen die alles al geprobeerd hebben, echter denk ik wel dat het voor mij een laatste optie zal zijn. Ik vind de zadels niet echt mooi ogen en het oog wil ook wat. Althans, die van mij wel! Hopelijk kan ik wat selle smp zadels proberen en anders zit er niets anders op dan deze te bestellen en te proberen. Wellicht ben ik dan extra geld kwijt, het is tenslotte wel voor een goed doel. Ik combinatie met de, merendeels, coolmax zemen in mijn kleding, moet een zadel gewoon prettig zitten. Zeker omdat ik voornemens ben grotere tochten te gaan maken op den duur.

Vandaag wil ik ook gaan kijken voor een andere helm. Nu heb ik een helm van het merk MET met zo'n vizier aan de voorzijde. Echt een MTB helm. In hoeverre is het not done of belachelijk om met een MTB helm op een racer te rijden? Het is niet alleen dat, maar ook puur cosmetisch dat ik graag voor een andere helm ga. Mijn huidige helm is zwart met grijs en dat vind ik echt gruwelijk bij de kleurstelling van mijn fiets nu. Bij die MTB ging dat prima. Verder heb ik een set dames cube teamkleding, een set van radioshack en een damesset (merk even kwijt) in zwart en rood. Graag wil ik een witte helm.
Indien iemand mee wil denken voor wat betreft de kleurstelling van het nieuwe zadel (zwart, rood, blauw of wit) bij mijn fiets houd ik me van harte aanbevolen! Hierbij moet ik wel zeggen dat ik dan even uitga van de selle smp trk lady (gel).

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 5469
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 08 jun 2014 10:01

Wit zadel. Wit lint is wit zadel.

Als je voor een helm even op het topic zoekt. Er is een topic over vrouwenhelmen. Ging volgens mij over wat past met een staart enz.
Op zich kan een MTB helm wel op een racer. Als die je goed zit, waarom niet. Kun je het vizier er niet afhalen?
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 08 jun 2014 10:12

Wit zadel, check!
Gelukkig heb ik kort haar, geen problemen met staart dus!
Vizier kan eraf, gesloopt dan wel. Maak er dan liever iemand anders blij mee denk ik. Zeker als beginneling wil ik er niet belachelijk bij rijden. Daarnaast ben ik al een ergernis omdat ik nog niet zo hard zal gaan, wellicht niet helemaal goed zit, niet de juiste traptechniek hanteer en ga zo maar door!

Gerboon
Forum-lid
Berichten: 1436
Lid geworden op: 28 jul 2013 19:56

Gerboon 08 jun 2014 10:43

Maaike_26 schreef:Wit zadel, check!
Gelukkig heb ik kort haar, geen problemen met staart dus!
Vizier kan eraf, gesloopt dan wel. Maak er dan liever iemand anders blij mee denk ik. Zeker als beginneling wil ik er niet belachelijk bij rijden. Daarnaast ben ik al een ergernis omdat ik nog niet zo hard zal gaan, wellicht niet helemaal goed zit, niet de juiste traptechniek hanteer en ga zo maar door!
Daar moet je echt geen aandacht aan besteden. Zelf ben ik begonnen op een Batavus uit 1970 met een enorme helm (extreem lelijk) en gewoon wat T-shirts en een korte broek. Ga je het fietsen leuker vinden en wil je wat gesoigneerder erbij lopen dan kun je stap voor stap wat upgraden. Het ziet er ook niet uit om super verzorgd met de duurste materialen ingehaald te worden door wat 50-plussers op een electrische fiets.

Ga eerst lekker op zoek naar een zadel en dan weer verder kijken naar de volgende spullen zou ik zeggen. Dan heb je steeds wat om uit te zoeken en naar uit te kijken.

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 08 jun 2014 10:52

Gerboon schreef: Het ziet er ook niet uit om super verzorgd met de duurste materialen ingehaald te worden door wat 50-plussers op een electrische fiets.
:lol:
Daar had ik dus voornamelijk last van op de mountainbike. Lekker fanatiek, fatsoenlijk gekleed in mijn cube kleding, sidi spd schoentjes, helm en gaan. Lekker frustrerend als je door grijze duiven, no offence ik verf namelijk met mijn 26 jaar mijn haar witblond/ grijs, omdat ik het zo cool vind, ingehaald word.
Zadel is prio 1... zie ik vandaag een mooie helm wordt dat prio 2.
Na het lezen van het 'Wat is fout, wat kan echt niet?' topic, http://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php ... &start=480 heb ik al een aardig lijstje kunnen afvinken waaraan ik allemaal WEL voldoe :o ;)

lucile
Forum-lid
Berichten: 169
Lid geworden op: 27 sep 2011 08:38

lucile 08 jun 2014 11:14

Als dame, ben ik lichamelijk net zo gebouwd als jij, heb ook niet zoveel zitvlees... alleen ben ik een wel stuk kleiner ( 1.64 met 47 kilo). Ik fiets al jaren en heb vrij recentelijk moeten overstappen naar een ander zadel omdat de oude gewoon op was en niet meer werd gemaakt. Ik heb bij de FM mijn zitbotjes laten opmeten en toen verschillende leenzadels geprobeerd, dat is inderdaad de beste methode om een zadel te kunnen uit te testen/vinden. Uiteindelijk heb ik mijn zadel gevonden, een Selle Italia Max Gel flow ( eentje met een gat erin en redelijk zacht). Officieel een herenzadel, maar vele dames schijnen deze te prettig te vinden. Zadels met een uitsparing zijn er voor dames en heren, voor mij waren de dames uitvoeringen te breed en te kort. Maar dit is erg persoonlijk, wat voor mij werkt is kan bij jou absoluut niet lekker zitten. Zoek dus een ( andere) FM waar je zadels kunt lenen ( evt. met borgsom).

Goede fietsbroek is dan ook erg belangrijk en erg persoonlijk. Ik draag zelf graag de Assos broeken en gebruik dan altijd de Assos creme daarbij, voor mij met het Selle Italia Max Gel Flow zadel is dat de ideale combinatie.

Mijn helm heb ik vorig jaar nog vervangen, ik vind de helmen van Lazer erg prettig, je kunt een paardestaart makkelijk kwijt. De helm zit als een soort Halo om je hoofd, ipv. dat je voorhoofd tegen de voorkant wordt gedrukt zoals bij de meeste andere merk helmen.

Inderdaad, wit stuurlint, wit zadel.... ( evt. met een klein accentje rood of blauw) inderdaad het mooist.

Maak je vooral niet te druk om hoe je eruit ziet op je fiets.. wat je ook aan trekt, "men" kan overal wel commentaar op gaan leveren ( dat topic had je al gelezen zie ik.. :P ). Gewoon lekker genieten van je nieuwe fiets, hopelijk vind je gauw een lekker zadel. Ook al zou zo'n "lelijk" ISM zadel voor jou de oplossing zijn, als je er eenmaal opzit is er niemand meer die het ziet hoor! Success ermee!

Maaike_26
Forum-lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 07 jun 2014 16:04

Maaike_26 08 jun 2014 11:19

Dank voor de input!
Slank en sportief zijn, daarbij ook nog eens de aanleg hebben om snel spiermassa te kweken als bij armen en benen enzo, is niet altijd praktisch en zelfs soms lelijk als je het mij vraagt.
Aan de andere kant mag ik eigenlijk gewoon totaal niet klagen natuurlijk.
Het missen van wat vet en dus zitvlees is bijzonder onpraktisch vind ik op een fiets. Alles wat met fietsen te maken heeft, dus ook op stadsfietsen, spinningfietsen e.d. en ik zit waar wat langer op... dan voel ik het gewoon.
Natuurlijk zal e.e.a. moeten wennen en een soort eelt gekweekt moeten worden.

Vandaag hoop ik wat meer duidelijkheid te krijgen over het wel of niet mogen testen van de zadels en anders is het heel simpel, dan bestel ik er gewoon een aantal die op mijn voorkeurslijstje staan. Niet ideaal, maar zo kan ik wel proberen.
Over Assos heb ik al veel goede dingen gehoord en gelezen, alleen de prijs... wel duur hoor voor een broek. Maar goed, die zemen schijnen dan weer wel hemels te zijn.

Plaats reactie