Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

drukkende pijn en derde bal achter het scrotum

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 07 jun 2013 00:17

De laatste maanden heb ik veel problemen met zitten op de fiets. Helemaal in een groep rijden en lang in 1 houding op het zadel is echt niet meer te doen. Zeker niet na meer dan 40km, in het begin lijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Maar later zwelt er dan wat op. Heb ik vooral in maart ondervonden tijden het fietsen op Lanzarote. Sinds iets lander dan een maand er tijdens het douchen achter gekomen dat het hem zit in het gebied achter het scrotum, het is daar flink opgezwollen, raakte mijn benen aan beide kanten en het lijkt wel of er een derde bal zit aan 1 zijde. In de tussentijd ook mijn zithouding helemaal omgegooid, ook met hulp van Henk Lubberding uiteindelijk veel verder naar achteren en vooral lager op mijn zadel komen te zitten, stuur hoger en punt van mijn zadel ook wat lager. Daarnaast verschillende zadels geprobeerd en uiteindelijk belandt bij de Fizik Arione Versus. Dit lijkt een goede verbetering, maar heeft het probleem niet opgelost. Zo'n 30km gaat het goed maar dan gaat het toch langzaam weer zwellen en heb ik na afloop nog steeds last.
Daarin uiteindelijk ermee naar de huisarts geweest maar aangezien het geen abces was doorverwezen naar de chirurg. Toen is er gelijk een echografie gedaan en toen bleek dat er toch wel vooral vet in zat en daarnaast een klein beetje vocht en dat het om een beginnende ontsteking zou gaan, maar verder wel schoon.
De chrirug wist vervolgens niet gelijk wat het beste om te doen was, want erin snijden zou mogelijk niet al het vet gelijk weg zijn en onduidelijk of het daarmee dan ook wel echt op gelost zijn.
Hij wilde het eerst toch in de fietshouding zoeken terwijl ik daar toch al vrij veel aan gedaan, maar ik moet wel zeggen dat ik op mijn mountainbike nauwelijks last heb, al komt het daar ook ondertussen opzetten bij de wat langere ritten.
De chirurg stelde zelfs voor het hier op het forum eens voor te leggen! Dus bij deze ...

Wat denken jullie in mijn geval? Dus geen abces, maar wel soort derde bal, waar vet in zit maar ook klein beetje vocht. :shock:
Is snijden een goed idee? Of wat kan dat voor problemen geven? Kan langere tijd niet fietsen ervoor zorgen dat de derde bal verdwijnt en daarna met juiste fietshouding probleem zo goed als verholpen? :?:

Zelf zat ik er nog wel aan te denken, eventueel na een rust periode mijn mountainbike zadel, Arione Gobi Wingflex op mijn racefiets te monteren. Maar eerlijk gezegd verwacht ik van dit alles niet heel veel. Mijn zithouding kan ik mijns inziens sowieso al niks meer aan verbeteren.
Oh ja ik heb wel een klein beenlengteverschil, maar ja die had ik 10 jaar geleden ook al en ik fiets nu minder dan toen, afgezien van mijn weekje fietsen op Lanzarote van dit jaar (trainingstage Henk Lubberding). In totaal dit jaar nog niet veel meer dan 1000km gefietst.

Hopelijk is er hier iemand die met iets vergelijkbaar heeft gezeten en daar een goede oplossing voor heeft gevonden. Alle advies is welkom. Alvast bedankt!

rikkert
Forum-lid
Berichten: 3534
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58
Locatie: N-H

rikkert 07 jun 2013 07:39

Heeft Henk Lubberding je op Lanzarote anders op de fiets gezet en heb je sindsdien last? Dan zou ik zeggen: Jammer voor Henk maar terug naar de situatie voor Lanzarote.Dat ging toch wel goed?

En als je verder naar achter bent gaan zitten en je stuur hoger hebt komt er volgens mij meer druk op je zitvlak te staan dus dat je klachten erger worden lijkt me verklaarbaar. Op een stadsfiets heb ik na een half pin in me kont (want daar zit ik dan vol op), op mijn racefiets gelukkig niet (want ik zit naar voren en voorover waar mijn gewicht minder op mijn zitvlak zit).
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 08 jun 2013 02:50

Nee ik had voor die tijd al last en toen zat ik eerst ook meer naar achteren, maar fietste niet vaak in een groep. En het wijzigen van de zitpositie werkte juist wel positief volgens mij, verderop in de week hield ik het veel beter vol, al was dat ook deels vanwege mijn armen. Maar toch breng je me wel een klein beetje aan het twijfelen ;-) Wat denken anderen over de beste fietshouding, juist lager zitten of hoger? Juist meer naar achteren of meer naar voren? Zou toch zo moeten zijn dat hoe dieper je zit hoe meer druk, oftewel om het te voorkomen niet diep zitten, dus stuur hoger, zadel lager en ? zadel naar voren. En sowieso punt van het zadel wat naar beneden.
Die week zal me iig zeker geen goed gedaan hebben door het iedere dag bijna de hele dag in 1 houding zitten voor lange duur. Jammer dat ik het toen niet al wist. Maar misschien moet ik het sowieso nog eens aan Henk Lubberding voorleggen wat hij ervan denkt.
Maar baart ondertussen wel zorgen dat de derde bal er voorlopig niet bepaald kleiner op wordt.
Weet me ondertussen ook nog wel te herinneren dat op de plek waar nu de derde bal zit dat ik daar eerder met fietsweken in de bergen vaak wondjes kreeg na een paar dagen wat dan steeds meer pijn deed, maar van de wond en werd toen nog niet dik. Later kreeg ik daar wel vaker een dikke plek kreeg maar ook onder spanning en was dan meer een puist en soms ging die iets open en liep er dan weer wat uit. Daarna langere tijd iets van een puist gehad en niet veel aandacht aan geschonken en lijkt dan nu uitgegroeid tot iets structureels, een zachte grote "derde bal" :-(
Weet niet goed wat ik er nu mee aan moet afgezien van het advies niet meer op de racefiets te gaan zitten voorlopig.

Gebruikersavatar
sloeren
Forum-lid
Berichten: 1860
Lid geworden op: 04 mei 2012 10:43
Locatie: Krimpenerwaard

Gebruikersavatar sloeren 08 jun 2013 07:13

Het klinkt vreselijk. Het lijkt er op dat je zit te worstelen om maar niet die ene, voor de hand liggende redelijke, conclusie te trekken: Laat die fiets maar eens een jaartje staan. Problemen met (vochtophoping in) bindweefsel herstellen tergend langzaam en opgedaan herstel wordt vaak makkelijk teniet gedaan door voorzichtig weer proberen te sporten. Als er uit je vraag geen magische oplossing rolt zou ik je aanraden een alternatieve sport te zoeken zodat je tijdens het herstel blijft bewegen. Heel veel geluk gewenst.

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 09 jun 2013 09:22

Het betreft vooral vetweefsel en slechts klein aandeel vocht.
Verder heb ik nagekeken hoeveel ik gefietst had voordat ik op Lanzarote gelijk bij de eerste rit in de groep last kreeg na lang in 1 houding op het zadel te zitten. Dit was op 10 maart en ik had daarvoor dit jaar door langdurige griep en het weer nog maar 2 keer op de fiets gezeten, namelijk 3 maart 55km op de racefiets en op 12 jan de mtb met egmond pier egmond. Daarvoor ook pas op 17 nov met mtb rabo beach challenge 35km.
Dus in 4 maanden tijd nauwelijks gefietst en toch gelijk last. Periode ervoor ook niet schokkend veel gefietst (sept 4 ritjes mountainbike, 1 racefiets; okt 2 kleine rondjes racefiets en 2 mountainbike).
Ik kan me nu alleen wel voorstellen dat het met die week in de groep fietsen op Lanzarote de plek duidelijk groter is geworden ( maar weet ik niet zeker). Maar dit geeft mij weinig vertrouwen dat het met half jaartje of jaartje geen fietsen opgelost is.

rikkert
Forum-lid
Berichten: 3534
Lid geworden op: 29 aug 2007 21:58
Locatie: N-H

rikkert 09 jun 2013 14:30

Het volgende valt me op: als je tegenwoordig in het peloton kijkt valt het me op dat renners hoger en meer naar voren zitten. Dus dat lijkt een beetje de trend van tegenwoordig. Als je daar niet harder van zou gaan fietsen zouden ze dat niet doen. Henk Lubberding is van de generatie die volgens mij ver naar achteren en laag en gestrekt op de fiets zat. Ik weet niet in hoeverre Henk een bikefitter is maar je zou het natuurlijk voor kunnen leggen aan iemand die erin gespecialiseerd is. Volgens mij heeft Henk Lubberding veel ervaring en heeft ie vast een timmermansoog voor dit soort, maar of er echt in gespecialiseerd is?
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 12 jun 2013 01:33

Ik rijd momenteel niet meer op de racefiets, maar alleen nog op de mtb. Heb nu vooral mijn zadelpunt meer naar beneden gericht en dat helpt goed, al had ik sowieso op mijn mtb met fizik gobi zadel nauwelijks last. Heb ook mijn zadel meer naar voren gebracht al is dat vooral om gewichtsverdeling met steile klimmen goed te krijgen.
Met een langere mtb rit met stukken asfalt voelde ik wel weer wat maar even pauze en uit het zadel was genoeg om er verder nauwelijks last van te hebben.
Mountainbiken gaar dus eigelijk wel prima met goed achterop het zadel zittennen punt naar beneden. De grootte van de "derde bal" wordt er echter zeker nog niet minder om. Vrees dat dat ook niet gaat gebeuren. Al zou ik helemaal stoppen met fietsen.
Of zou ik dat mis hebben en kan het vetweefsel even goed afnemen? Of toch alleen het vocht aandeel?

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 05 feb 2014 21:11

Heb inmiddels op 17 jan mijn operatie gehad, betrof "goedaardig reactief materiaal" of hard littekenweefsel wat via een snee van 8cm is weggehaald, alleen hechting is helaas losgekomen waardoor het wat langer gaat duren. Mogelijk ben ik net iets te actief gaan lopen (naar de tandarts ivm tandwortelontsteking ...) Gaat nu iedere dag antibacterieel sponsachtig gaasje in de wond. Gaat langzaam vooruit. Zal het nog wel een maandje zonder te fietsen moeten doen is nu de verwachting ... 13 maart naar de chirurg om te kijken of ik dan langzaam aan weer wat kan gaan doen. Zie gelukkig wel progressie, goed doorbloed nu.
Maar wel iets anders dan ik me voorgesteld had, al had ik rekening gehouden met 6 weken.
Maar dergelijke ingreep zou ik dus maar niet onderschatten.
Uiteindelijk gaat het om het resultaat maar duurt dus nog even voordat ik daar wat over kan zeggen;-)
Ga dan iig wel een goede fietsmeting doen en zadel die breed genoeg is om mijn zitbotjes goed te ondersteunen en goed is voor debloeddoorstroming.

Gebruikersavatar
dtcrobin
Forum-lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 24 feb 2013 14:30

Gebruikersavatar dtcrobin 21 feb 2014 22:52

Goed dat je dit deelt hier. Daar gaan vast meer mensen wat aan hebben. Succes iig!

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 24 feb 2014 02:29

Ja het viel mij eigenlijk tegen hoeveel je over dit onderwerp tegenkomt met info waar je wat mee kunt ...
Zie inmiddels weer hoe wonderbaarlijk het menselijk lichaam is, inmiddels is de wond van onder naar boven grotendeels geheeld en is nu de laatste stap bezig om nu het bovenste deel tegen elkaar aan te laten sluiten.
En lijkt erop dat dunne inlegkruisjes nu veel beter werken dan dik maandverband. Dit wisselde ik iedere dag om maar nu heeft de wond duidelijk wat meer druk nodig en plakt dan aan elkaar :-) ... ;-)
Het gaat iig de goede kant op.
En natuurlijk dank!

Gebruikersavatar
rico8
Forum-lid
Berichten: 259
Lid geworden op: 27 jan 2009 21:09
Locatie: Arnhem

Gebruikersavatar rico8 27 feb 2014 12:18

Jeetje wat een vervelend verhaal,. Goed dat je weer uitzicht hebt op herintreding in het voorjaar.
Je schrijft al verschillende zadels te hebben uitgeprobeerd, maar vanuit eigen ervaring (in 't verleden ook vaak serieuze last en zelfs twee keer een derde bal in 30 jaar op de fiets): probeer de zadels van SMP eens.

Deze zadels kennen een dusdanige uitsparing, dat het hele gebied ontlast wordt. Je moet er wel aan wennen en het vergt een tijdje pielen en prutsen voor je perfecte stand gevonden hebt, maar dan heb je ook wat.

Succes met je herstel.
De voldoening duurt langer dan de pijn...

Gerard_ztt
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 06 jun 2013 12:03

Gerard_ztt 01 mar 2014 14:00

Wond is nu echt bijna dicht :-)
Had zelf paar keer op een Specialized mountainbike gereden met een Phenom zadel. Die voelt in het begin hard maar ondersteund zitbotjes erg goed.
Toen tijdens BG fit meting verschillende Specialized zadels geprobeerd voor de racefiets en de Romin met flinke uitsparing leek de ideale kandidaat maar minimalistische design gaf dat de rand toch nog iets in de weg zat bij mij. Zelfde met de Toupe. Uit de meting was zadel van 143 of 155 gekomen en uiteindelijk ben ik voor zowel racefiets als mtb toch uitgekomen bij de Phenom in breedte 155mm. Zit ik perfect op mijn zitbotjes en verder geen druk of belemmering. Daarnaast is mijn beenlengteverschil van 8mm deels gecompenseerd middels plaatje en binnenzool.
Mijn rechterbeen is wat korter en derde bal zat ook rechts.
Dacht zelf ook nog SMP en SQ Labs mee te nemen voor keuze zadel maar is nu dus Specialized geworden. Verwacht dat het hier helemaal goed mee gaat komen maar moet nog in de praktijk gaan blijken.
Mocht ik toch uiteindelijk niet helemaal tevreden zijn dan zal ik als eerste aan SMP denken.
Is niet de bedoeling dat ik ook nog een keer weer een derde bal krijg.
Thx voor de tip!

Plaats reactie