Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

14 maanden kniepijn

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 16:06

Hallo,
Het is een lang verhaal (sorry) maar ik wil het zo duidelijke mogelijk opschrijven. Ik hoop dat toch zoveel mogelijk mensen het lezen zodat ze mijn misschien kunnen helpen....!!
De pijn is moeilijk te omschrijven. Als ik ga rennen heb ik het idee dat ik door me knieen zak. Ik heb nu last boven, onder en achter me knieschijf maar vooral aan de binnenkant bij die botjes. Ik had eerst ook een druk op me knieen, ik weet alleen niet meer wanneer dit over is gegaan, ging vrij geleidelijk.
Ik ben vorig jaar begin maart op de binnenkant van mijn knieen gevallen. Ik was toen een dik half uur dizzy en had een zweetaanval. Toen eerst ff aanzien, maar na een tijdje (paar weken) ging het niet over dus ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft me doorgestuurd naar de fysio, na 15 behandeling nog geen verbetering. Ik kon nu nog wel wat wedstrijdjes rijden. Toen op zomervakantie in de alpen gefietst (dom dom dom!!), hierna een tijdje rust maar het werd in de rustperiode erger! Vervolgens weer gaan fietsen en elke keer na een week rust had ik meer last. Ik was naar enschede verhuisd en ging dus niet meer naar mijn fysio in leeuwarden. Opnieuw naar de dokter gegaan, doorverstuurd naar de Chirurg, deze denken dat het RPCP is en mijn bovenbeen spieren zouden te slap zijn. Ik heb alleen nog nooit zoveel getraint als nu..Ik moest van de chirurg oefeningen doen om mijn kraakbeen te polijsten, dit was in oktober/november en ik voel hier nu nog helemaal niets van. Ik had met hem afgesproken na 2 maanden terug te komen indien geen verbetering, toen had ie mijn doorgestuurd naar de fysio in enschede (in januari 07). Deze heeft me een aantal oefeningen gegeven om mijn bovenbenen sterker en stabieler te maken en om mijn linker knieschijf iets naar binnen te trekken. Hier voel ik tot nu ook nog helemaal niets van.
Ik ben in begin maart ook op wintersport geweest, was nogal bang hoe het zou gaan. Ik kwam thuis met veel minder pijn terwijl ik wel aardig heb getrilt, snelheid heb gemaakt en ook nog wel wat sprongetjes heb gemaakt. Toen ben ik na 3/4 dagen weer gaan fietsen. Het is daarna weer slechter geworden (ik weet niet meer of dit direct na de vakantie was of na die fietstocht).
Ik ben een dikke week voor en 2 weken na de wintersport ook naar een manueel orthopeed (doorgeleerd kraker) geweest, deze heeft mijn heup en wat wervels recht gezet, dit maakte niets uit. Ik zat alleen wat gelijker op mijn fiets naar mijn idee. Ik ben daarna naar een fietshoudingspecialist geweest, deze heeft mij een verhoging van 5mm onder mijn rechterbeen gegeven omdat dit been licht 'o' was en dus korter. Dit voelde wel wat symmetrischer/beter maar na een dikke maand (nu) voel het nog niet beter in mijn knieen behalve dat ik iets langer kan fietsen.
Ik ben nu een paar dagen later weer wat aan het verstellen geweest aan mijn LOOK-plaatjes, ik had mijn linkerhak toen ook een paar honderd meter wat te ver naar binnen. Ik had na de tocht heel veel last, dezelfde pijn als normaal. Ik heb toen gezocht en gevonden dat ik die look sinds mei vorig jaar had en ik heb volgens mij altijd gezegd dat er in begin een stijgende lijn was in de klachten en daarna alleen maar pijnlijker geworden.
Ik fiets met mijn rechterknie strak langs de bovenbuis, met mijn linker niet. Met mijn linkervoet loop ik altijd wat naar binnen met de tenen. Ik had dit op mijn looks ook, alleen een heel klein beetje, bij mijn oude (SPD) pedalen had ik dit ook, zou heel goed meer geweest kunnen zijn. Ik rijd ook altijd tussen de 90 en 120 rpm en de laatste tijd rijd ik ook zelden tot nooit hard. Mijn zadel is ook aan de rechterkant licht doorgezakt.
Nu mijn vraag, iemand een idee of het aan mijn pedalen zou kunnen liggen? Of wat ik zou kunnen proberen, welke specialist bv? Wie kent er ook nog iemand die met mij kan kijken of ik en mijn fiets wel goed samengaan rond enschede of leeuwarden? Ik weet het namelijk echt niet meer! Ze spreken elkaar ook allemaal wat tegen. Ik zit nu ook te denken om te stoppen met fietsen en te gaan zwemmen oid om te kijken of het hier misschien aan ligt.

Gebruikersavatar
alpdhuez53:15
Forum-lid
Berichten: 2435
Lid geworden op: 24 feb 2006 12:21
Locatie: Deventer
Contact

Gebruikersavatar alpdhuez53:15 02 mei 2007 16:41

wat een drama zeg, maar als je zegt dat je zadel rechts doorgezakt is en je met je rechterknie strak langs je bovenbuis fietst en met je linker niet dan zou ik toch nog eens gaan kijken naar de afstelling. Volgens mij heb je dan nog wel steeds een aardig lengteverschil tussen je rechter en linkerbeen ondanks de opvulling. Zelf weet ik wel dat de afstelling van de plaatjes erg belangrijk is. Zelf heb ik platvoeten en toen ik veel last kreeg van m'n rechterknie bleek ik de plaatjes niet goed afgesteld te hebben. Zelf rijdt ik met spd-sl plaatjes. Ik kan me ook zo voorstellen dat je tijdens die keer toen je je knie blesseerde je niet genoeg rust hebt gehouden, dat je nu iets chronisch hebt gekregen ofzo.
Maar heb je er tijdens normaal lopen ook last van? Het kan ook zijn dat je misschien een correctie nodig hebt, dat als je die in het dagelijkse leven gebruikt je dan uiteindelijk ook minder pijn op de fiets zult hebben. Je kan daarvoor naar een podotherapeut (let op: je hebt ook podologen, podotherapeuten hebben er echter aanzienlijk langer voor gestudeert!) en die kijkt als het goed is naar je gehele houding en die kan beoordelen of je een correctie nodig hebt. Zelf heb ik dit ook en ik merk echt dat het helpt, ik heb praktisch nooit meer last van mijn gewrichten sinds ik weer altijd met steunzolen rondloop.
Maar in ieder geval veel sterkte ermee, ik weet hoe frustrerend pijn aan je knie kan zijn en er zal zeker weten een oplossing zijn!

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 16:50

Bedankt voor de reactie! Ik zal us wat informatie inwinnen over zon podotherapeut en er misschien ff langs gaan, bedankt!
Het is trouwens niet zozeer dat ik alleen last heb tijdens het fietsen hoor, ik heb altijd last, ook als ik lag, in bad zit of aan het lopen ben. Lopen wil opzich tot een half uur pijnvrij, soms iets langer op een goede dag. Na 1,5 uur begint het wel egt heel erg te zeuren die pijn.
Mijn zadel is trouwens doorgezakt doordat ik eerst zo scheef zat op de fiets (dat zadel heb ik ongeveer 9 maanden). Dus ik dacht dat dat zadel daardoor misschien een scheve houding stimuleert. Het is trouwens ook maar heel weinig hoor.

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 19:32

ben net op de tacx weer wat aan het verstellen geweest. Kwam erachter dat wanneer ik op gewone schoenen fiets ik mijn knieen gelijk heb en vrij dicht langs de stang gaan. Met mijn fietsschoenen trekt mijn linker been veel meer naar buiten. Zou dit ermee te maken kunnen hebben?

blaffy10
Forum-lid
Berichten: 571
Lid geworden op: 04 feb 2006 21:21

blaffy10 02 mei 2007 19:56



Irritant zeg zo een knie kl8. Zelf afgelopen weken ook last van mijn li.knie gehad. Ik heb inmiddels al aardig wat geprobeerd (andere pedalen,afstelling fiets, diverse schoenen). Afhankelijk van wat de oorzaak is kan je eea zelf natuurlijk uitproberen. Misschien dat een (top)sportarts je iets nieuws kan vertellen(lees een oorzaak kan achterhalen).
Wat ik wel merkwaardig vind is dat je ook in rust pijnkl8en hebt. Bij spieren, pezen en gewrichten zou je niet verwachten dat een kl8 tijdens rust blijft bestaan.
Vaak is het wel zo dat blessures die lang bestaan de genezing ook langer duurt. Heel veel succes!
Alstublaft.

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 20:27

een sportarts is te vinden bij bv het sma toch?
Een oorzaak achterhalen, hm daar zou ik egt heel veel voor over hebben, ik weet nu namelijk nog helemaal NIETS, behalve dat het telkens erger wordt. Ik vind het zelf ook vreemd dat wanneer ik een week niet fiets het wat op slot gaat oid en dat het na wintersport beter is, heel vreemd. Zou ik dan maar de hele dag in de sportschool moeten zitten? Zou ik ook wat meer druk op de binnenkant van mijn voet moeten zetten zodat mijn benen wat symmetrischer lopen?
Weet iemand ook een fietsdeskundige in friesland of rond enschede?

qwerty1
Forum-lid
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 sep 2006 22:22

qwerty1 02 mei 2007 21:42

hallo anno, ik las dat je een fysio in leeuwarden hebt gehad,kun je mij ook vertellen wie,als je er belang bij hebt heb ik een ontzettend goeie fysio voor je,heb zelf drie jaar last gehad van mijn knie ,kwam toen bij hem
en hij heeft mij er echt afgeholpen ,echt geen fabels!!!!.

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 23:16

Ik heb op het moment altijd belang bij een goede hulpverlener! Dus welke is het?? Ik loop nu bij Anne Harm van Topfysio, die werkt laatste tijd alleen weinig en daar kan ik dus weinig mee. Helaas ben ik zelf dan ook nog vaak in Enschede.

tyrion
Forum-lid
Berichten: 162
Lid geworden op: 22 aug 2006 00:01

tyrion 02 mei 2007 23:29

ik ben drie jaar geleden naar de SMA in Enschede geweest en die hebben de klachten uitstekend omgezet in een diagnose en mij verteld hoe en waarom die ellende met mijn knie kwam. Maar uiteraard is iedere blessure anders en kan ik wel een standaardblessure hebben gehad die vrij makkelijk was op te lossen. Ik zou er toch niet te lang mee doorlopen en het er eens op wagen. Bij mij werd het ook nog eens vergoed door het ziekenfonds.
voetballen is een spel, wielrennen een sport

anno
Forum-lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 08 jul 2006 15:34

anno 02 mei 2007 23:52

volgens mij wordt het bij mij ook vergoed. Ik ben alleen nog niet bij het sma geweest omdat ik niet had gedacht dat zij zoiets konden/deden. Ik zal eens wat informatie over het sma in enschede opzoeken en er dinsdag oid eens langs gaan. Zelfs een hypothese zou al heel fijn zijn, dat ik niet meer als kip zonder kop rond loop.

luna
Forum-lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 21 jun 2005 14:26

luna 03 mei 2007 10:26

klinkt allemaal heel bekend.
ik heb ook rpcp. maar dat verhaal kan je lezen in een ander topic.
waarom probeer je niet weer eens met toeclips te fietsen. net zolang tot de pijn weg is.
dan weet je in ieder geval zeker dat je niet de verkeerde afstelling hebt bij je schoenplaatjes.
een vriend van me doet dit ook en werkt prima voor hem.
belangrijk is ook om krachttraining te doen en te blijven doen.
de pijn zal niet meteen weggaan maar langzaam wegebben.
en als je denkt weer lekker te kunnen fietsen niet meteen volle bak en lange afstanden, maar gewoon rustig een uurtje of halfuurtje desnoods. rustig opbouwen.

thijsm
Forum-lid
Berichten: 13
Lid geworden op: 11 apr 2007 13:06

thijsm 03 mei 2007 12:54

Klinkt als een erg vervelende klacht aan je knie. Ik heb zelf ook twee jaar last gehad van mijn rechterknie, waarschijnlijk ook veroorzaakt door een verkeerde fietsafstelling (zadel veels te laag) en een afwijking aan m'n rechtervoet.

Ik ben op aanraden van een vriend naar Footconnection in Culemborg geweest (niet direct Enschede of Leeuwarden) waar een fysio/podotherapeut zit die met behulp van een camera en stikkertjes je trapbeweging van de zij en achterkant kan controleren (op een taxc). Hij kan dan met behulp van zooltjes wel het een en ander aanpassen of corrigeren.

Wat bij mij pas echt goed hielp was het gebruiken van LeWedges onder m'n rechterschoen. Dit zijn kleine wigjes die aan de ene kant ongeveer 1 mm dik zijn en aan de andere kant bijna 0 mm. Zo kun je je voet een stukje kantelen zodat je niet te strak langs de bovenbuis beweegt (als dat tenminste de oorzaak is). Je kunt door ze om en om te doen ook de hoogte varieren. Voordeel is dat je gewoon de originele binnenzool kan gebruiken (ivm ventilatie). Je kunt ze kopen bij Cyclefit in Londen (www.cyclefit.co.uk).

Verder zitten in Hengelo en Enschede wel een aantal goeie fysio's die ook zelf fietsen. Ik kan wel ff navragen welke dat ook weer zijn.

Succes met de knie!
Storm

Plaats reactie