Voor alle discussies en vragen over racefietsen in het algemeen. Geen koopadviezen!

Zoektocht juiste maat frame i.c.m. torsiestijfheid/bracketstijfheid?

gerardo
Forum-lid
Berichten: 755
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:07
Locatie: Zuid-Holland
Contact

gerardo 12 aug 2007 20:12

In ben op zoek naar een nieuw frame om criteriums te rijden.
Ik ben 48 jaar, 1.81 lang, bb-lengte 86.3 cm, romp 62.3, arm 69.9 cm, schouders 47 cm en 78 kg.
Jaren heb ik gereden op een Duel 57 cm. Toen het serieus ging worden (1999) ben ik naar een specialist gegaan in Noordwijk.
Deze adviseerde een Cannondale Caad 4 (1999) 55 cm aan.
Op deze fiets heb ik 3 jaar gekoerst. Vaak had ik last van mijn nek, schouders en zitvlak omdat ik altijd naar achteren schoof. Volgens de specialist omdat ik veel kracht had. Volgens mijzelf omdat ik lengte te kort kwam in het frame. Deze Caad was super stijf en strak. Om wat meer comfort te verkrijgen heb ik op advies een Colnago C 40 gekocht. Na overleg en meten heeft de specialist een 54 cm frame besteld, inclusief strop 55 cm. Maar toen de fiets klaar stond schrok ik me rot. Het leek wel een kinderfiets, zo klein! Ik ben er op gaan rijden maar het was 2 jaar lang een drama! Veel te klein en te kort. Ik heb daardoor 2 jaar op het Ziekenhuis gelopen. Omdat de FM niet toegaf een foute berekening te hebben gemaakt (te klein frame) ben ik naar een andere FM gegaan. Via verschillende metingen was mij wel duidelijk dat ik een groter frame nodig had. Het werd de De Rosa King Sloping 2004 (maat 52, bovenbuis 56 cm balhoofdbuis 16.5 Dat was werkerlijk een verademing maar nog zat ik geveolsmatig te kort. Door een ongelukje kreeg ik via de verzekering een nieuwe King 2005 conventioneel model maat 56 cm. Bovenbuis 56.5 cm en balhoofdbuis 16.1 cm. Dit frame rijdt prima maar voor mijn nieuwe frame wil ik een langere bovenbuis omdat mijn zadel nogal veel terugstand heeft, bijna 10. cm. Tevens ervaar ik in met name het demareren en afsprinten dat de King slag aanvoelt in het bracket! Mijn FM beaamt dit. Zelf een zeer goed A-amateur!
Verder heb ik nog een Santos SRR 03, prima frame maar de geometrie ligt me niet . De fiets is hetzelfde afgesteld als de King maar het zit en rijdt heel anders. Wel veel strakker in het felle werk maar de zitpositie is niet prettig. Ik zit met de terugstand van het zadel t.o.v. het bracket 4 cm meer naar voren en kan mijn kracht niet goed kwijt. Vandaar dat ik dit frame wil verwisselen
voor een beter passend frame. Maar welke?

Omdat ik niet technisch ben heb ik de stijfheidmetingen van Fiets bekeken en een aantal frame die mijn interesse hebben, geselcteerd:
Torsiestijfh Vorkstijfh Bracketstijfh Model
117.9 54.3 48.1 CAAD 4 Cannondale
72.8 53.9 56.2 King De Rosa
94.9 47.8 50.0 C 50 Colnago
108.6 101.0 49.5 P3 Cervelo
110.5 96.2 40.7 F10 Canyon

Omdat ik nogal wat minder prettige ervaring heb met carbon kies ik waarschijnlijk voor een alu-frame. Ik heb De Rosa Dual HF ( ik ben toch De Rosafan) in gedachte maar daar kan ik de stijfheidmetingen niet vinden.
De geometrie spreekt mij zeer aan! Zitbuis 55 cm, bovenbuis (sloping) 57.0 cm en balhoofdbuis 17.5 cm, dus geen spacers!

Omdat ik op dit forum vaak andere discussies volg over stijfheid (ik weet het is niet zaligmakend) heb ik ook gekeken naar andere modelen.
Maar de geometrie is vaak erg verschillend.
Bijvoorbeeld de F10 van Canyon.
Maat 56 met een bovenbuis van 55.2 balhoofdbuis 15.3 en maat 58 met een bovenbuis van 56.2 en balhoofdbuis 17.0? Ik zou voor een 57.0 cm bovenbuis een maat 60 moeten bestellen?

Weten de deskundige op dit forum mij een goed advies te geven?
Alvast bedankt!
Gerardo

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid
Berichten: 3176
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 12 aug 2007 22:03

Als ik jou verhaal lees zakt de moed helemaal in mijn fiets schoenen om een nieuwe fiets te kopen, vandaag Driebergse toertocht 110km gefietst zonder een centje pijn, op m,n aluminium gazelle van 1000,- euro. En ik maar zuren voor een andere :-(
Wat een "ellende" elke keer , blijkt maar weer eens dat stijfheid en gewicht lees carbon ook niet alles is.
Als ik jou stukje lees kom ik ook steeds meer terug op het kopen van een carbon frame.
Helpen kan ik je niet , maar succes met het uit zoeken van een nieuw frame.

colnagog
Forum-lid
Berichten: 939
Lid geworden op: 09 mar 2005 17:21

colnagog 12 aug 2007 22:31

Waarom niet via Sharkman, TS of Speric laten adviseren en kopen. Het zijn mensen die weten waar ze over praten en die je een goed advies kunnen geven.
Wie het laatst lacht is traag van begrip.......

gerardo
Forum-lid
Berichten: 755
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:07
Locatie: Zuid-Holland
Contact

gerardo 13 aug 2007 22:37

Hoe gaat dat in z''n werk dan? Ik zou het op prijs stellen als zij reageren.
Gerardo

Gebruikersavatar
wouterf
Forum-lid
Berichten: 863
Lid geworden op: 13 aug 2006 23:14

Gebruikersavatar wouterf 13 aug 2007 23:13

Het lijkt me inderdaad een mooie mogelijkheid voor de echte specialisten (zoals genoemd) en de andere kenners hier op het forum, die altijd wel iets hebben aan te merken op afstelling en fit, om hier een praktisch en passend advies te geven. Is toch ff anders dan het zoveelste topic over 'de eerste fiets'...

speric
Forum-lid HC
Berichten: 4875
Lid geworden op: 28 okt 2005 17:22

speric 14 aug 2007 00:51

zo op het eerste "gezicht " is het niet zo moeilijk omdat je zelf erg goed aangeeft waar de schoen wringt.
Als ik he met mijzelf vergelijk ( 1.80 en 86,5 bb lengte) kom ik op een bovenbuis van 57 cm uit. Ik rijd Cervélo met een bovenbuis van 565 mm. Zit mij perfect. Als ik dan jou maten zien gecombineerd met je ervaring en type renner. Dan heb je de laatste tijd een veel te kleine fiets gereden. Iets wat je zelf gelijk op viel bij, met name de colnago.
Ik zou als ik jou was dus zoeken naar een fiets met een bovenbuis lengte van minimaal 56 en maximaal 57.
Het meest vervelende van het verhaal is dat er kennelijk niet goed geluisterd is. Dat is heel jammer.
Verder is het natuurlijk wat lastig te bepalen wat er mis is en wat anders moet. Maar ik ga graag de uitdaging aan om je perfect op een nieuw frame te krijgen.
Ik had je al een PM gestuurd of je eens op mijn Cervélo wil rijden om te proberen, de Soloist team. Ik vind dat zelf een erg strakke en stijve fiets. Ook iedereen die er bij mij 1 gekocht heeft ondervind dat en vertelt mij dat. En dat zijn er niet maar een stuk of 5.

Maar zo zijn er nog een aantal merken uiteraard. Maar de geschikte maat en zadelstand, daar begint het mee. Dus welke keuze je ook wil maken voor het frame. Ik nodig je uit om eens langs te komen en goed op de fiets te gaan zitten.

gerardo
Forum-lid
Berichten: 755
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:07
Locatie: Zuid-Holland
Contact

gerardo 16 aug 2007 00:07

@SpEric: ik vind het een bijzonder symphtiek aanbod om een op jou Cervélo Soloist te komen rijden. Maar.... ik rijd nu ook op een maat 56 De Rosa King net zoals jou Cervélo. Op dit frame rijd ik prima maar wil er geen criteriums meer op rijden. Daarom zoek ik voor mijn resrve fiets (Santos SRR 03) zoek een ander frame. De SAntos bevalt me niet! Ik ben niet echt bekend met Cervélo (bij ons op de club rijdt er slecht 1) en de geometrie lijkt mij niet geschikt voor mij! De balhoofdbuis van een maat 56 cm is 16.0 cm. Dat vind ik de kort.

Daarom ben ik bij Tom Schouten in Scheveningen geweest en hij heeft 2 frames van De Rosa (ik ben een fan) waar ik interesse voor hebt. De Macro (56 cm) en de Dual HF (55 cm ). De Dual HF heeft de idiale maten met een bovenbuis 57.0 cm en een balhoofdbuis van 17.4. Dan hoef ik geen spacers te gebruiken.

Waarschijnlijk is door mijn uitgebreide verhaal, de vraagstelling weggevallen.
De De Rosa King voelt nogal slap aan in het bracket terwijl volgens het blad Fiets het frame een torsiestijfheid heeft van 72.8 en een braketstijfheid van 55.9. Dat lijk mijn niet zo slap als ik dacht. Maar wat zijn de stjfheidswaardes van de Dual en de Macro?

Verder weet ik niet wat een PM is (ik ben al 48)en deze ik heb naar mijn weten niet ontvangen. En.. het lijkt me wel leuk om eens vrijblijvend bij je te komen kijken in jullie nieuwe winkel te Zeist.
En.. je hebt idd een zéér mooie Cervélo, maar die heb je ook nog niet zo lang. Ik heb voor de aardigheid de 80 blz Cervélo topic's doorgelezen!
Gerardo

speric
Forum-lid HC
Berichten: 4875
Lid geworden op: 28 okt 2005 17:22

speric 16 aug 2007 11:53

Aha, de stijfheidwaardes, voor zo ver die echt maatgevend zijn, kun je wellicht voor een deel hier op de site terug vinden. ( ik zie dat je dat juist al gedaan hebt )
Wat je wel terug ziet is dat de torsie stijfheid we lachterblijft, dat wat jij als slap ervaart.

Met de Rosa zelf ben ik niet zo bekend, van horen zeggen dat ze dus niet zo stijf zouden zijn. Maar jij als berijder weet wat dat inhoud uiteraard. Het lijkt dat je bij Tom ook een een beetje kan test rijden. En je zet beide fietsen dan eens naast elkaar. Even wielen wisselen en gelijk op de ander overstappen. Als er verschil is, dan voel je dat gelijk.

Mijn Cervélo heb ik dan nog geen jaren, maar deze zit als gegoten, dan voel je direct. Zoals jij met Derosa hebt. En dan is het goed. Intussen heb ik ook veel andere fietsen gezeten en gereden, dus heb je ook wat vergelijkings materiaal. Uiteraard kan ik niet alles weten, maar ik doe mijn best van zo veel mogelijk alles te weten. En indien nodig is internet natuurlijk een prachtig naslagwerk.

Eigenlijk wil je dus het liefst een deRosa voor "erbij ", voor de wedstrijden ? En dan de zo sterk/ stijf mogelijke. Meer dan de King.
Wat voor wielen zitten er in de King ?

Uiteraard ben je van harte welkom in Zeist en als het me lukt je over te halen, laat ik je toch een op de Cervélo zitten. Rijd ik wel even op Koning.. hoe meer je hebt gevoelt en ervaren hoe beter de keuze toch ?
Overig had ik het in 1ste instantie over de team, de alu versie van de Soloist, om je niet gelijk om kosten te jagen.. ;)

In ieder geval succes en laat ons je bevindingen en vragen maar weten.

jerremy
Forum-lid
Berichten: 35
Lid geworden op: 16 mei 2007 14:41

jerremy 16 aug 2007 13:21

Check eens een Cannondale Caad 9
Rijdt ik nu ook op. Ik heb nog nooit zo een mega stijf alu frame bereden.

21% stijver dan de Caad 8
Race:Cannondale Caad 9 Liquigaz
MTB: JBC Pro Lightning

mister60
Forum-lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 24 nov 2010 22:44

mister60 12 mei 2011 13:01

Beetje 'apart' verhaal. Je kunt toch varieren met de lengte van je voorbouw en je terugstand? Of zit je al aan je maximale voorbouwlengte en maximale terugstand? 1 of 2 cm verschil in (horizontale) bovenbuislengte kan je makkelijk opvangen met je voorbouw, tenzij je al aan het maximum zit.

succes ermee
- als je altijd in iemands wiel zit, kun je hem nooit inhalen -

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid
Berichten: 3647
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 12 mei 2011 14:13

Even kijken naar de datum, een twee jaar oud topic heropenen is zinloos....
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

mister60
Forum-lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 24 nov 2010 22:44

mister60 13 mei 2011 02:16

haha, maar daar wat van zeggen is helemaal kansloos :-)
Maar, idd, ik had niet gekeken naar de datum.
- als je altijd in iemands wiel zit, kun je hem nooit inhalen -

Plaats reactie