Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Impingement heup

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 5376
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 02 apr 2024 14:02

Lang over nagedacht of ik het hier zou posten, maar besloten nu toch te vragen of er mensen hiermee bekend zijn en ervaringen kunnen delen.

Sinds januari zit ik voornamelijk thuis. Ik was training an het geven en gaandeweg de ochtend liep mijn linker heup vast. Ik wist al een tijdje dat ik een zogenaamde pincer in mijn heup heb (aan beide kanten overigens). Een pincer is extra bot aangroei aan de heupkom. Dit kan problemen in de heup geven, maar ook aan het dijbeen. Waarschijnlijk zijn de pincers bij mij ontstaan door jarenlange vechtsport, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Ik ben bij een orthopeed geweest, die gaf aan dat het probleem in de pincer zit. Dat is theoretisch op te lossen via een scopie, afhankelijk van de staat van de heup en eventuele schade. En dan daarna nog een half jaar revalideren. Er zijn een aantal artsen in Nederland die dit kunnen.

In mijn geval leidt dit tot heel veel pijn. Ik kan niet meer wandelen, fietsen etc. Vooral zitten en liggen, rust geven aan de heup, verlicht de pijn. Ik heb er inmiddels een cortisone injectie in, maar die doet niks.

De specialist waar ik geweest ben geeft aan dat hij het zelf niet kan oplossen en wil me naar één van de 2 à 3 artsen hebben die dit op kan lossen. Dit gaat enorm traag. Ik hoop deze week te horen wanneer ik daar voor een eerste gesprek terecht kan. En dan hopen dat hij er heil in ziet om het middels een scopie op te lossen. Ik heb al wel begrepen dat de planning voor een operatie all in oktober zit.
Als dit niet mogelijk is dan zal er een kunstheup in moeten. Het probleem daarvoor is dat ik nog te jong ben en mijn heup te goed is. Dus ik heb geen idee waar het heen gaat.

Ik hoop dat er mensen zijn die hier ervaring mee hebben en dat met mij willen delen.
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Echo
Forum-lid
Berichten: 458
Lid geworden op: 13 sep 2013 21:50
Locatie: Gorinchem

Echo 02 apr 2024 14:10

Hoi JPAR, geen ervaring gelukkig, had er ook nog nooit van gehoord. Maar ik wil je bij deze alle sterkte en een goed herstel toewensen.
Cannondale Synapse Carbon 2RL(E)
Happy Karoo2 user :like:

Gebruikersavatar
rene
Forum-lid HC
Berichten: 6047
Lid geworden op: 16 okt 2004 12:53

Gebruikersavatar rene 02 apr 2024 14:15

Tsjemig … sterkte. Ik ben gelukkig geen ervaringsdeskundige, maar heeft je verzekeraar geen wachttijd bemiddeling zodat je misschien sneller geholpen kan worden ?
Life is too short for not riding tubulars..euhhh tubeless :mrgreen:

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 5376
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 02 apr 2024 14:25

Thanks beide.

Wachttijd bemiddeling kan helpen als je naar een arts moet waar er meerdere van zijn. In dit geval is het zo dat ik niet echt opties heb.

Ik had ook bij deze arts in een kliniek terecht gekund. Dan was ik binnen 2 maanden geopereerd (als dat een optie is). Maar toen ze hoorden dat ik diabeet ben, hield de telefonische intake direct op. Ze willen me daar niet opereren, om alle risico's uit te sluiten.
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Gebruikersavatar
Jans
Forum-lid HC
Berichten: 8410
Lid geworden op: 08 feb 2015 15:19
Locatie: Crestet

Gebruikersavatar Jans 02 apr 2024 14:47

JPAR, volgens mij heeft @Djemz op relatief jonge leeftijd een heupprothese gekregen, een jaar of 4-5 geleden. Dat is wel niet hetzelfde als waar jij nu mee te kampen hebt, hij viel, maar misschien kun je wel van hem horen hoe een kunstheup op jongere leeftijd "bevallen" is. Als die scopie echt een serieuze optie is, waarom niet, maar je bent toch te jong om niets meer te kunnen? Liever nu een kunstheup die dan over 20 jaar misschien vervangen moet worden dan je de komende 20 jaar voelen zoals je je nu voelt.

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 5376
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 02 apr 2024 15:31

Oh zeker. Als dat de beste optie is. Het probleem is dat het pijn kan blijven geven als je een heup te vroeg vervangt zegt de arts. Dus dan liever via een scopie de boel fiksen. De vraag is alleen of dat kan?
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Gebruikersavatar
BertL
Forum-lid
Berichten: 1499
Lid geworden op: 20 jul 2016 21:22
Locatie: Veenendaal
Contact

Gebruikersavatar BertL 02 apr 2024 16:25

Dit zijn echt wel vragen voor een dubbel consult bij de huisarts of een eventuele ervaringsdeskundige van een patiëntenvereniging.
hun fietsen.

Gebruikersavatar
rob74
Forum-lid HC
Berichten: 5934
Lid geworden op: 13 nov 2007 22:36
Locatie: Utrecht
Contact

Gebruikersavatar rob74 02 apr 2024 18:21

Mijn heup functioneert godzijdank nog goed, maar ook daarin hebben ze negen jaar geleden plaatmateriaal in geplaatst om de boel te redden. Voorlopig gaat alles nog goed, maar ik moet wellicht in de toekomst ook de boel opnieuw laten repareren. Ik kan dus ook niet veel helpen, helaas. Ik lees dit soort topics altijd wel met een zekere interesse. Wat kennis op dit gebied wat anderen helaas moet meemaken, beschouw ik als informatie voor de toekomst.

Sterkte met het het proces. Hopelijk kunnen ze snel iets doen dat echt helpt.
Live fast; die young. mijn blog

Gebruikersavatar
Lcsmet
Forum-lid HC
Berichten: 16060
Lid geworden op: 30 mar 2009 18:55
Locatie: Het Soete Land van Waes

Gebruikersavatar Lcsmet 02 apr 2024 20:08

Hopelijk kan je echt geholpen worden en kan je op zijn minst terug gewoon pijnvrij bewegen en mogelijk zelfs veel meer.
I know myself like no one else
Nothing to defend

ColumsbusMJ
Forum-lid
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 dec 2022 17:36

ColumsbusMJ 02 apr 2024 20:14

Wat een vervelende situatie, ik kan geen ervaring over jouw specifieke klacht met je delen. Wel heeft mijn oma van 95 heeft onlangs haar heup gebroken, zij is een dag later aan haar heup geopereerd en op de dag van de operatie liep ze alweer achter een rollator. Ik snap dat je doelt op de andere operatie, maar de kunstheup zit er zo in en biedt snel soelaas. Ik ben geen medisch specialist dus in hoeverre je hier wat aan hebt is een tweede. Een arts kan je vast vertellen wat het voordeel is van het één t.o.v. het ander en vice versa. Een half jaar op de bank liggen lijkt mij niet het vooruitzicht waar je op hoopt. Ik wil je in ieder geval veel sterkte wensen en hopelijk komt er spoedig een oplossing voor je heup.

Gebruikersavatar
Enzzo
Forum-lid HC
Berichten: 8164
Lid geworden op: 18 jul 2018 11:21
Locatie: Frankrijk, Spanje, Italie

Gebruikersavatar Enzzo 02 apr 2024 22:10

Ik kan je geen advies geven over je specifieke probleem Jpar. Wel over revalidatie en de tijd nemen die nodig is om te genezen.
Ik vermoed dat je de grote stap moet nemen en de operatie zal moeten ondergaan. Een jaar uit je leven is uiteindelijk maar een klein hapje als je daarna weer gewoon kunt functioneren!
Kost kruim, is niet fijn maar ook dat jaar komt weer teneinde.

Heel veel sterkte en wijsheid gewenst. Hou je taai man!!
Nijdig over 't stuur Van uwen driewieler gebogen Ge waart nog kind
Ge ving nog nie veel wind

Gebruikersavatar
JPAR
Forum-lid HC
Berichten: 5376
Lid geworden op: 11 jul 2013 12:57
Locatie: Leeuwarden

Gebruikersavatar JPAR 03 apr 2024 08:49

Dank allen.

Laat ik voorop stellen dat ik geen medisch advies zoek, maar ervaringen. Een operatie zal er sowieso komen. Het is alleen de vraag welke, een scopie waarbij de pincer weggehaald kan worden of een nieuwe heup. Dat krijg ik pas te horen als ik een gesprek met die specialist heb. Dat duurt alleen echt heel lang.
Basso Astra - Wilier Gran Turismo - http://www.dvn.nl/

Plaats reactie