Het forum over de technische onderwerpen, het onderhoud, afstellen en reparaties.

Frameschade carbon frame na aanrijding

Gebruikersavatar
steven250
Forum-lid
Berichten: 1088
Lid geworden op: 06 mei 2006 16:42
Locatie: Deventer

Gebruikersavatar steven250 05 okt 2011 22:47

Ongeveer 3 weken geleden ben ik tijdens het fietsen vol op de voorruit van een stadsbus geplakt. Ik gok de gecombineerde snelheid op zo'n 45 km/h. Vandaag heb ik eindelijk mijn fiets weer terug gekregen van de politie. Het eerste wat ik nu gedaan heb is deze schoon maken, want er zat nog al wat zand op, en daarna ben ik zelfs maar eens gaan kijken of ik schade kan ontdekken. Mijn oog viel toen op schade bij de voorvork.
Het was lastig te fotograferen:

Afbeelding

Afbeelding

Wat denken jullie hier van?

Ik wil de fiets nog laten beoordelen door de fietsenmaker waar ik hem gekocht heb (het gaat om een Cube Agree GTC van 2009). En ook de schuldvraag moet nog door de verzekeraars worden afgehandeld (uitgang als fietser is ligt op 50/50), dus ik weet nog niet of ik mijn schade volledig vergoed krijg. En omdat er bij mij ook sprake is van letselschade kan dit nog wel even duren.
Afbeelding
Volg mij via mijn Bike planner blog of via Strava

hendrikjan
Forum-lid
Berichten: 1465
Lid geworden op: 28 jan 2007 12:25

hendrikjan 05 okt 2011 22:51

Ik heb geen idee.. ben wel heel erg nieuwsgierig hoe je het klaarspeelt om frontaal op een bus te knallen.. hoop overigens dat t letsel meevalt..
:winkthumb:

Gebruikersavatar
thestudent
Forum-lid HC
Berichten: 4008
Lid geworden op: 03 feb 2011 22:24
Locatie: Ergens tussen de veluwe en de rijn

Gebruikersavatar thestudent 06 okt 2011 10:45

Ik denk zelf dat het meevalt en dat het alleen lakscheurtjes kunnen zijn, dit is echter moeilijk te bepalen. Als je frontaal op een bus bent gereden kan ik me voorstellen dat de klap vrij groot was, zo ook de impact op het frame. Als de schade niet structureel is kan je ermee rijden, zo niet dan ziet het er wel herstelbaar uit. Voor een goede evaluatie kan je beter naar een expert.
Whenever Bicycles are broken or Menaced by international communism; Bicycle Repair Man is Ready!

rsvfrank
Forum-lid
Berichten: 108
Lid geworden op: 18 aug 2009 20:23

rsvfrank 06 okt 2011 12:17

Zo te zien een flinke opdonder gehad , op de onderste foto lijkt wel dat bovenbuis wat geplooid is.
Ik zou het zelf niet aandurven ,repareren en/of laten beoordelen door een carbonreparatie specialist ,mooiste zou een nieuw frame zijn , lijkt me dat de schade-expert er ook naar zal kijken.
Misschien kan je fietsenboer de expert overtuigen dat het frame afgeschreven is (e.a. natuurlijk afhankelijk van de schuldvraag).

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Moderator
Berichten: 24331
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 06 okt 2011 17:16

thestudent schreef:Ik denk zelf dat het meevalt en dat het alleen lakscheurtjes kunnen zijn, dit is echter moeilijk te bepalen. Als je frontaal op een bus bent gereden kan ik me voorstellen dat de klap vrij groot was, zo ook de impact op het frame. Als de schade niet structureel is kan je ermee rijden, zo niet dan ziet het er wel herstelbaar uit. Voor een goede evaluatie kan je beter naar een expert.
Lekker advies ben jij aan 't geven? Verstand van composieten heb je duidelijk niet.

Gezien de foto van de bus in een ander topic was de klap enorm. Het feit dat de lak hier al van 't frame is gekomen en dat je frontaal tegen de bus bent gegaan zou voor mij reden zijn om er niet meer op te rijden. Ben vrij zeker dat er op z'n minst intern spraken is van delaminatie. Die lak komt er niet zo maar vanaf, dan moet de boel behoorlijk verbogen zijn.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

sharkman113
Forum-lid HC
Berichten: 5354
Lid geworden op: 18 okt 2007 22:15

sharkman113 06 okt 2011 17:18

Bij 50/50 is de fietser als zwakke verkeersdeelnemer al aardig verwijtbaar geweest (al zou ik er toch maar aan wennen je gelijk t.o.v. een bus wat minder uitdrukkelijk te willen halen, heb zo'n idee wie uiteindelijk in vrijwel alle gevallen aan het langste eind trekt :-)
Onafhankelijk wan wat het wordt lijken de op de foto afgebeelde scheurtjes meer richting een te dikke blanke laklaag te duiden al doet de foto van de bus anders vermoeden.
Persoonlijk zou ik er niet meer op rijden (ongeacht wie de schade gaat vergoeden)

libelledriver
Forum-lid
Berichten: 18
Lid geworden op: 07 jun 2010 00:18

libelledriver 06 okt 2011 18:12

Klinkt het nog helder als je er op klopt met een hamersteel? Bij delaminaties zal het dof klinken.

bibske
Forum-lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 04 dec 2008 15:08

bibske 06 okt 2011 18:33

carbon composieten kunnen amper plastisch vervormen (plooien, buigen,...) maar breken of delamineren. ik heb de foto van de bus nog niet gevonden maar als het mijn fiets was zou ik er na zo'n klap afscheid van nemen.

hanskuijs
Forum-lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 20 mei 2010 23:55

hanskuijs 06 okt 2011 20:56

Ik weet niet waar je woont, maar in Heeswijk (bij Den Bosch) zit een uitstekende deskundige, die ook frames van profploegen hersteld. Kijk eens op carbonreparatie.nl. Eerdere ervaringen zijn altijd goed geweest, d.w.z een eerlijk advies. Succes ermee.
Koga Full Carbon Team Edition Ultegra
Trek 6700 SLX

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Moderator
Berichten: 24331
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 06 okt 2011 21:00

Dit soort schade is niet te herstellen, probleem is dat je gewoon niet kunt weten waar er allemaal nog meer schade is.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

Gebruikersavatar
steven250
Forum-lid
Berichten: 1088
Lid geworden op: 06 mei 2006 16:42
Locatie: Deventer

Gebruikersavatar steven250 06 okt 2011 21:55

Ik zal inderdaad de totale schade aan de complete fiets laten beoordelen, maar ik heb hem voor mijzelf eigenlijk al afgeschreven. Je wilt toch voor jezelf de garantie dat je zelfs over 2 jaar nog zonder problemen met 80 km/h een berg af kan. De scheur die mij het meeste zorgen baart is die op foto 1 die ongeveer 1 cm lager zit dan de rand van van de voorvork ronding en parallel er aan loopt.
Afhankelijk van de vergoeding zal ik besluiten wat ik zal meenemen op een nieuw frame en wat niet meer bruikbaar is.

Heeft een van jullie wel eens een dergelijke verzekeringskwestie afgehandeld?
libelledriver schreef:Klinkt het nog helder als je er op klopt met een hamersteel? Bij delaminaties zal het dof klinken.
Ik ben geen expert natuurlijk, maar ik hoor geen verschillen
hendrikjan schreef:Ik heb geen idee.. ben wel heel erg nieuwsgierig hoe je het klaarspeelt om frontaal op een bus te knallen.. hoop overigens dat t letsel meevalt..
bibske schreef:carbon composieten kunnen amper plastisch vervormen (plooien, buigen,...) maar breken of delamineren. ik heb de foto van de bus nog niet gevonden maar als het mijn fiets was zou ik er na zo'n klap afscheid van nemen.
Zie hier:

Afbeelding

en het verhaal wat er bij hoort:
steven250 schreef:Ik heb enorm geluk gehad gister. Volgde een fietspad en draaide naar rechts op een onoverzichtelijk kruispunt, stond daar een stadsbus. Klapte er vol op. Helm ving klap op en ik kwam op de grond met flinke wond aan kin en in mijn mond en pijn aan mijn rechter knie. Politie en ambulance er bij en op een brancard afgevoerd, grootste risico was nekletsel. Na foto's van nek en knie blijkt er niks gebroken. Heb nu een grote wond aan mijn kin, en een drukverband om mijn rechter knie ivm de wond die daar zit. Ben een nacht in het ziekenhuis gebleven voor observatie en moet mijn knie nu rust geven. Volgende week vrijdag controle. Ik heb de bus totaal niet gezien en hij mij ook niet. Ik ging de hoek om en ineens was er 1 meter voor mij een bus. De wegsituatie was onoverzichtelijk. Het was bij een smal bruggetje (Spanjaardsdijk, buiten deventer), en om die te nemen neemt die bus een ruimte bocht en komt dus op mijn weghelft.
Afbeelding
Volg mij via mijn Bike planner blog of via Strava

bibske
Forum-lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 04 dec 2008 15:08

bibske 06 okt 2011 23:43

Ik had hem ondertussen ook gevonden, dat moet inderdaad een flinke klap geweest zijn. Ik denk dat de verzekeraars hier wel even in moeten duiken. Jij moest voorrang geven maar die bus stond aan de verkeerde kant van de weg natuurlijk.

Wat betreft verzekeringskwesties heb ik helaas ook ervaring. Ik ben een keertje tegen een openslaand autoportier gereden waarna de bestuurder mij via zijn verzekering aansprakelijk stelde. Uiteindelijk hebben de verzekeringsmaatschappijen dit onderling uitgevogeld en is de bestuurder 100% aansprakelijk gesteld voor het ongeval. Ik heb door mijn fietsenmaker een schaderapport laten opstellen en ook de rekening voor mijn helm opgestuurd naar de verzekering. Uiteindelijk heb ik daar bovenop ook nog letselschade vergoed gekregen op basis van vergelijkbare gevallen.

Plaats reactie