Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

chrondopatie

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 22 sep 2005 15:01

heb ook een kijkoperatie ondergaan en mijn kraakbeen was zacht geworden.moest 10 weken rusten en mocht dan op een klein verzet fietsen.maar op een moment kwam mijn knie geblokkeerd te zitten.als ik dan mijn bovenbenen stretchte hoorde ik een serieuze kraak.dit heeft enkele weken geduurd.Daarna is de pijn veel feller geworden.Herkent iemand dit probleem.heb nu steunzolen en neem glucosamine en chrondrotine.

fridge
Forum-lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 sep 2005 01:22

fridge 28 sep 2005 01:45

Misschien heb je retropattellaire chondropatie. Dat is de aantasting van het kraakbeenoppervlak in de vorm van microscheurtjes en andere oneffenheden onder de knieschijf. Kan bijvoorbeeld ook een plica zijn. Dat is een poliepachtige vergroeiing op kraakbeen die dezelfde klachten geeft. Een kijkoperatie of MRI kan uitsluitsel geven over het laatste. De oppervlaktestruktuur kun je eigenlijk alleen met kijkoperatie zien. Het herstelwerk is dan mechanisch of met laser glad maken en hopen dat het helpt. Bij mijn weten is de kans op groot succes niet groot genoeg om bij beperkte klachten tot een kijkoperatie over te gaan. Het kan ook schade berokkenen en de klacht erger maken. Beter is om de oorzaak weg te nemen. De oorzaak kan zijn (en dat hebben ze bij mij ook gedacht) een verkeerde stand van de voet. (Overpronatie of supinatie.) Waardoor bij belasting het onderbeen iets verdraait en de knieschijf iets scheef over het kraakbeen gaat sporen. Dit verkeerd sporen leidt tot de aantasting van het kraakbeen. Aangezien in kraakbeen geen zenuwen zitten voel je de pijn ergens aan de rand. (Bij mij linksboven.)
De beste remedie is een combinatie van alle mogelijke bekende revalidatietechnieken. Bijvoorbeeld het versterken van de 4koppige dijbeenspier door de laatste 15 graden strekken onder belasting te trainen. Doel is de onevenredige ontwikkeling van deze spieren te corrigeren opdat de knieschijf weer beter spoort. Verder je schoenen aanpassen met inderdaad een zoolcorrectie. Deskundigen verschillen van mening welke correctie je moet doen om wat te corrigeren. Zelfs of zoolcorrectie uberhaupt wel enige invloed heeft. Wat de orthopedisch schoenmaker je adviseerd kan wel eens 100% anders zijn als wat de orthopedisch chirurg zegt. Verder in ieder geval de pijn veroorzakende bewegingen te vermijden.
Chondroitine en glucosamine wordt zonder goede wetenschappelijke onderbouwing verkocht aan onzekere mensen die denken met geld alleen hun gezondheid te kunnen kopen. Zoals zoveel produkten grote onzin zijn trouwens. Het idee dat je door het eten van de bouwstoffen van kraakbeen ook echt kraakbeen gaat aanmaken is van een beledigende stupiditeit. Maar ook ik heb het geprobeerd. Kostte me een lieve duit en hielp geen flikker. Kraakbeen bestaat uit 9 typen vezels waarvan er maar 1 of 2 opnieuw aangemaakt kunnen worden. Dit zijn net de typen die heel zwak zijn en snel weer worden beschadigd. De dragende vezels kun je alleen (soms) aanmaken als het kraakbeen zeer grondig beschadigd is.
Zoals wel duidelijk is kan deze blessure een behoorlijke frustratie zijn. Ik heb er al 4 jaar last van en heb diverse sportartsen, fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen geraadpleegt en allemaal stelde ze dezelfde diagnose met een andere remedie en prognose. Soms heb je mazzel en gaat het weer over. Als je fanatiek bent dan ben je waarschijnlijk niet echt tevreden als je gewoon weer de trap op kan. Kortom het verloop van de blessure verschilt enorm.
Maar goed. Misschien heb je wel helemaal geen RPC. Ik hoop het voor je
Ritch the Fridge always on the move.

concorde
Forum-lid
Berichten: 357
Lid geworden op: 01 nov 2004 09:55

concorde 28 sep 2005 20:31

Helemaal met Fridge eens. Behandeling is vaak langdurig. Gedoseerde belasting kan een zeer positief effect hebben. Maar als de knie dik is traimn je te veel of te hard. Lees ook eens deze link:
http://home.planet.nl/~tcver000/Base/Knie.pdf
 

rene1
Forum-lid
Berichten: 2099
Lid geworden op: 12 sep 2005 01:11

rene1 28 sep 2005 22:38

Voor mijn werk kom ik nog wel eens orthopaeden tegen, en aangezien mijn knie ook niet super is eens de mening van deze vaklui gepeild voor wat betreft de bovengenoemde medicijnen; als het zou werken zouden ze geen werk meer hebben was zijn mening. Feit blijft natuurlijk dat het als placebo wel degelijk baat kan hebben alleen wordt het gewricht er niet beter van.
Er zou wel wat geexperimenteerd worden met kraakbeentransplantatie, maar dit is nog verre van ideaal.
Er is gewoon niks aan te doen, blijven bewegen zeker bij pijn niet zwaar belasten, maar in het algemeen is de lage belasting en hoge frequentie de beste manier om nog enigzins iets te polijsten.

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 28 sep 2005 23:50

bedankt voor je nuttige informatie fridge.Ik ben dan toch niet de enige met dit probleem.inderdaad ik heb retropattellaire chondropatie.ik heb vandaag terug na 4 maanden mijn beenspieren te goei getraind(die ik kan doen zonder pijn natuurlijk).mijn quadriceps probeerde ik thuis te trainen met gestrekt been omdat ik niks anders mocht.Tegen mij zeiden ze dat ook van  dat door mijn voetstand mijn onderbeen naar binnen draait.ik heb nu 1 maand mijn nieuwe steunzolen.Ik moet wel zeggen dat ik nu zonder problemen de trappen kan doen.maar de echte pijn in de knie is nog niet weg.Mijn specialist zei vandaag dat we nog 8 weken moeten afwachten.Ik word er echt gek van!!!!Zeker als je iemand bent die zo graag sport.Zegt dat blokkeren van de knie jou niks?Heb je dat ook al gehad?Als ik lang recht blijf staan( bv na 4 uur rondlopen op hetwerk) heb ik echt vermoeide spieren rond de knie.Het lijkt dan wel of ik al 8 uur bezig ben.Als ik met de fiets rij en gewoon een beetje kracht zet op mijn slechte knie heb ik pijn.Kan ook moeilijk mijn been buigen en strekken omdat ik meteen pijn heb.Zegt u dit allemaal iets????      Nog veel succes met u knie zou ik zeggen

fridge
Forum-lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 sep 2005 01:22

fridge 29 sep 2005 00:47

Nu ben ik geen specialist maar ik heb me alleen een beetje verdiept in mijn blessure. Mijn knie heeft nooit geblokkeerd maar bij mijn weten kan dit duiden op de aanwezigheid van losse kraakbeenstukjes misschien vanuit de meniscus. Dat was tijdens je kijkoperatie wel duidelijk geworden lijkt me.
Wel vind ik een revalidatieperiode van 8-10 weken erg kort. Maar dan spiegel ik het ook aan mijn eigen ervaring. Misschien dat je er wat aan hebt maar toen het bij mij begon had ik steken in de knie vooral bij hardlopen, minder bij fietsen en ook somms bij zwemmen (triatleet). Ik heb alle zoolcorrecties gehad en het lopen van 40 km/wk terug gebracht naar 5 km/wk en ook een tijd niet gelopen. Des te meer gefietst op klein verzet. De krachtoefeningen heb ik gedaan totdat ik geen gewichten meer kon vinden om verder te trainen. Maanden lang en zonder succes. Wat bij mij het beste hielp is ten eerste het harde lopen compleet stoppen totdat de ergste klachten weg waren en ik weer kon fietsen. Daarna extra veel fietsen met het idee (niet uit boekjes maar denk ik zelf) dat bewegen goed is omdat dan het sinoviale vocht in de gewrichten komt en bouwstoffen kan aanleveren. Bovendien is het een symmetrische belasting voor je quadriceps. Vervolgens langzaam het lopen weer opbouwen. Veel in combinatie met het fietsen. Vooral niet overhaast te werk gaan. (Ik heb het serieuze triatlonnen al opgegeven maar hoop toch weer de knie aan de praat te krijgen.) Alle zoolcorrecties heb ik eruit gegooid en nu loop ik weer op neutrale schoenen. Dankzij nu al jaren lang voorzichtig opbouwen kan ik weer 15 km/wk lopen, incidenteel meer.
Het is een beetje een klaagzang en wellicht gaat het bij jou beter. Een ding is zeker. De dekundigen zelf geven bij navraag toe dat er eigenlijk geen goede remedie voor is. Het is een heel lastige blessure. Persoonlijk geloof ik nooit direct in de adviezen die vanuit het medsiche circuit komen. Niet zolang de geleerden elkaar tegen spreken. Geloof vooral jezelf, wees voorzichtig en zet door. (Of zoek een andere sport.)
Ritch the Fridge always on the move.

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 29 sep 2005 01:17

bij mijn kijkoperatie hebben ze geen losse kraakbeenstukjes aangetroffen.mijn knie blokkeerde pas 2 maand na de kijkoperatie.Ik denk ook wel dat 8 weken niet genoeg is.Ik ga gewoon afwachten en intussen mijn beenspieren trainen en goed stretchen.morgen ga ik nog langs een goede sportarts.Misschien kan hij mij helpen.een brace ofzo?

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 29 sep 2005 01:25

FRIDGE:ik zou de steunzolen toch dragen als ik u was.deze zijn toch heel belangrijk hoor.anders moet je eens surfen naar   http://www.runners-service.be/site/home ... e=contact2             Hier ben ik mijn gaan halen.daar nemen ze een footscan en daaruit wordt bepaald of je steunzolen moet dragen.Echt de moeite waard               

fridge
Forum-lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 sep 2005 01:22

fridge 30 sep 2005 00:50

Bedankt voor de tip maar ik heb al diverse voetspecialisten geraadpleegt en die kwamen niet allamaal met dezelfde correctie. Of ze kwamen met een correctie die ik al een hele tijd zonder succes gebruikte. Maar mijn klaagzang moet je niet weerhouden om een specialist te raadplegen. Een sportarts of orthopedist zijn de meest aangewezen personen daarvoor.
Er is nog een truukje die ik nooit geprobeerd heb. En dat is een tape onder de knieschijf op zo'n manier aanbrengen dat het de sporing van de knieschijf enigszins corrigeert. Maar de specialisten geloven er niet in (en ik ook niet) omdat bij belasting van de knie de krachten op de schijf zo groot zijn dat een stukkie tape op de huid dan nooit de sporing kan beinvloedden. En bovendien moet je wel zeker weten dat de sporing werkelijk het probleem is. En hoe je precies moet corrigeren is ook niet duidelijk.
Ik ben benieuwd hoe je blessure consult uitpakt. Mijn informatie is van 3 jaar geleden ongeveer. Misschien zijn er nu nieuwe inzichten.
Ritch the Fridge always on the move.

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 30 sep 2005 19:05

Quoten: Origineel geplaatst door Fridge op 29 September 2005


Bedankt voor de tip maar ik heb al diverse voetspecialisten geraadpleegt en die kwamen niet allamaal met dezelfde correctie. Of ze kwamen met een correctie die ik al een hele tijd zonder succes gebruikte. Maar mijn klaagzang moet je niet weerhouden om een specialist te raadplegen. Een sportarts of orthopedist zijn de meest aangewezen personen daarvoor.
Er is nog een truukje die ik nooit geprobeerd heb. En dat is een tape onder de knieschijf op zo'n manier aanbrengen dat het de sporing van de knieschijf enigszins corrigeert. Maar de specialisten geloven er niet in (en ik ook niet) omdat bij belasting van de knie de krachten op de schijf zo groot zijn dat een stukkie tape op de huid dan nooit de sporing kan beinvloedden. En bovendien moet je wel zeker weten dat de sporing werkelijk het probleem is. En hoe je precies moet corrigeren is ook niet duidelijk.
Ik ben benieuwd hoe je blessure consult uitpakt. Mijn informatie is van 3 jaar geleden ongeveer. Misschien zijn er nu nieuwe inzichten.

Dag fridge.Sinds ik mijn steunzolen heb,heb ik veel vooruitgang geboekt.echt waar!!Daarvoor was ik ook steunzolen gaan halen bij 2 verschillende orthopedisten maar had geen resultaat.Na 4 maanden had ik er genoeg van en ging naar runners service.Dat zijn tenminste steunzolen van kwaliteit.Nu loop ik de trappen op.Dat was bij mijn ander steunzolen niet waar.Op laatste kon ik bijna niet meer de trap op.heb daar ook ineens andere loopschoenen gekocht omdat mijn natuurlijk niet goed waren.De zool was veel te zacht en zakte mijn rechtse schoen aan de buitenkant in omdat ik veel druk zet op de buitenkant.Het zijn al de kleine dingen bij elkaar die het doen.ik sukkel zeker al 1 jaar met mijn knie.Ik weet hoe je je voelt,zeker dat ik ook zeer sportief ben ingesteld.je staat er mee op en je gaat er mee slapen.Daarom moet je blijven proberen.Ik zei ook dat ik naar een goeie sportdokter ging gaan.Die zei dat mijn quadriceps te zwak is en mijn knieschijf een beetje naar buiten trekt.In begin was die zwak en had toen pijn.Daarna kwam de kijkoperatie.Daarna werd die nog zwakker en de kniepijn werd gewoon erger.De operatie was eigenlijk niet nodig geweest.Hij heeft het alleen maar ergergemaakt.De sportdokter heeft accupunctuur gedaan op de quadriceps en er stroom op gezet dat deze in werking treed.Daarna heeft hij mijn knie zodanig ingetaped dat mijn knieschijf op zijn plaats blijft.En niet onder de knieschijf hoe jij het wilt doen.Ik voel het enorm.ik ben 20 km gaan fietsen en had NIKS pijn.Ik kan het nog altijd niet geloven.Ib ben nog maar een dag verder en heb eigenlijk nog geen pijn gehad aan mijn knie.Moet van de dokter 4 keer per week fietsen 20 km/h gemiddeld een uur lang en 5 keer per week mijn quadriceps trainen.Leg press,binnenkant beenspieren en buitenkant en daarna goed stretchen.Moet met het gewicht beginnen wat een vrouwtje van 50kg neemt.Bijna niets dus.Wanneer ik kan trainen zonder pijn mag ik het gewicht 1 a 2 kg vermeerderen.Dit moet ik 3 tot 4 maanden doen.Dan mag ik volgens hem geen pijn meer hebben en moet de quadriceps sterk zijn.Hij is er al eigenlijk zeker van.Na volharding denk ik toch dat ik eindelijk weer ga kunnen fietsen zonder pijn.Mijn sportdokter zegt:pijn komt niet zo maar.Er is altijd een reden.Je ziet wel met mij.Steunzolen en 1 zwakke spier.Dit is echt een heel goeie sportdokter.Zelfs Marc Wouters komt bij hem en ook sportmensen uit buitenland.Ik zou zeggen:veel succes en ik hoop dat ik u wat heb kunnen helpen

geertjebeertje
Forum-lid
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 mar 2005 20:56

geertjebeertje 14 okt 2005 10:49

Quote: Origineel geplaatst door Fridge op 29 September 2005
Bedankt voor de tip maar ik heb al diverse voetspecialisten geraadpleegt en die kwamen niet allamaal met dezelfde correctie. Of ze kwamen met een correctie die ik al een hele tijd zonder succes gebruikte. Maar mijn klaagzang moet je niet weerhouden om een specialist te raadplegen. Een sportarts of orthopedist zijn de meest aangewezen personen daarvoor.Er is nog een truukje die ik nooit geprobeerd heb. En dat is een tape onder de knieschijf op zo'n manier aanbrengen dat het de sporing van de knieschijf enigszins corrigeert. Maar de specialisten geloven er niet in (en ik ook niet) omdat bij belasting van de knie de krachten op de schijf zo groot zijn dat een stukkie tape op de huid dan nooit de sporing kan beinvloedden. En bovendien moet je wel zeker weten dat de sporing werkelijk het probleem is. En hoe je precies moet corrigeren is ook niet duidelijk.Ik ben benieuwd hoe je blessure consult uitpakt. Mijn informatie is van 3 jaar geleden ongeveer. Misschien zijn er nu nieuwe inzichten.



Die taping waar je het over hebt heet McConnel-taping. Maar dat laat je best door een kinesist/fysiotherapeut doen! Begin er zelf niet aan want je kan de verkeerde positie tapen.

en idd als je zegt dat zo'n stukkie tape de knieschijf niet kan beïnvloeden, dan heb je gedeeltelijk gelijk.
De kracht op de Q-ceps wordt idd zéér hoog en een stuk tape op de huid (die dan ook nog eens verschuift) kan deze kracht niet tegenhouden.
Wat de tape wél doet:
De huid is een belangrijk orgaan! ze geeft namelijk (voor een groot deel) de positie van een gewricht door aan de hersenen en het ruggenmerg. Door de integratie van deze info in een beweging ga je onbewust toch de Q-ceps anders aanspannen waardoor de knieschijf anders spoort!

Of dacht je dat een enkeltape bij een voetballer echt voo r stevigheid zorgt?

Gebruikersavatar
omer
Forum-lid
Berichten: 670
Lid geworden op: 20 feb 2005 01:18
Locatie: Belgie limburg

Gebruikersavatar omer 13 jan 2006 20:12

Na alles proberen heb ik nog steeds last van mijn knie.Mijn sportarts heeft accupunctuur gedaan,heb mijn beenspieren getraind en elke dag een uur gefietst(heel kalm).NIKS HELPT!!Ga binnen 2 weken naar revalidatiecenter pellenberg.Hopen dat ze mij daar kunnen helpen.

Plaats reactie