Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

3e bal (bikers nodule) ervaringen / behandeling

De Speer van Utje
Forum-lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 dec 2023 11:11

De Speer van Utje 06 dec 2023 11:27

Hi allemaal,

Ik kamp momenteel met een zogenaamde 3e bal. Niet de variant van een onderhuidse puist of ingroeide haar, maar met de zogenaamde Perineale nodulaire induratie (ook wel Bikers nodule genoemd). Hierbij is het onderhuidse bindweefsel verhard.
Op het oog zie je ook een bult. Het zit aan de linkerkant op mijn perineum.

Ik lees er relatief weinig over online en ik ben druk bezig om hieraan behandeld te worden. Inmiddels heb ik al een uroloog gesproken, maar die wil het niet opereren / behandelen. Zijn mededeling was dat het er nu eenmaal zit en ik ermee moet leven. Stoppen met wielrennen is voor mij geen optie, maar zoals het nu is, is dat niet te doen met de pijn en druk hiervan.

Ik heb me inmiddels laten doorverwijzen naar een sportarts, in de hoop dat zij mij kan vertellen welke chirurg, specialist hier ervaring mee heeft en mij er vanaf kan helpen.

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn met deze vorm van 3e bal en wat jullie behandelingen/ervaringen zijn geweest.

Wat betreft achtergrondinformatie: Ik heb altijd mijn fietsen laten bikefitten, heb jarenlang met de Fizik Antares zadels gefietst, weliswaar zonder uitsparing. Mijn bikefitter, fysio geeft aan dat het te maken kan hebben met mijn bekkenstand die scheef staat.
Inmiddels hebben we nieuwe zadels gemonteerd met uitsparingen (fizik vento argo) en zijn we bezig met mijn bekkenstand aan te pakken en recht te zetten. Dus ik ben volop bezig om dit aan te pakken allemaal.

Het verhaal is dat ik in juni naar de huisarts ben gegaan met het gegeven dat ik een bobbel had waar ik last van had, hij zei toen dat het zichzelf wel opruimde. 1,5 maand later was het alleen maar erger geworden. Daarna een echo laten maken en daar kwam deze diagnose uit.
Had mijn huisarts in het begin maar gezegd, 'stop maar eens met fietsen en laat dit snel herstellen en pak je zadel en houding aan'. Dan was het wellicht niet zover gekomen.
Nu zit ik met een bobbel, onderhuids litteken wat niet meer uit zichzelf weg gaat en operatief verwijderd moet worden. Dat is mentaal pittig om te verteren.

Inmiddels is het ook al zover dat het tegen mijn teelbal aandrukt en in het dagelijks leven ook opspeelt.

Ik ben ook verbaasd dat mij dit is overkomen, ik heb altijd alles netjes in orde, goede fietsbroeken, fietsmeting etc etc. Het kan dus iedereen overkomen. Ik fiets gemiddeld 150km per week, dus zoveel is dat ook alweer niet zou je zeggen. En al 10 jaar lang. En nu pas komt het opspelen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn traject.

CharlieP
Forum-lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 26 nov 2023 08:42

CharlieP 06 dec 2023 15:56

Zo hé, klinkt niet goed. Ik kan je geen advies geven, maar wel veel succes met je ingeslagen traject.

Tussendoor
Forum-lid
Berichten: 233
Lid geworden op: 20 jun 2022 21:09

Tussendoor 06 dec 2023 19:02

Het derde derde bal topic....

viewtopic.php?p=962418
viewtopic.php?p=1301426

De Speer van Utje
Forum-lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 dec 2023 11:11

De Speer van Utje 06 dec 2023 20:45

Dank voor de reacties en de linkjes, deze had ik al gelezen. Dit zijn gevallen zoals de onderhuidse steenpuisten, ontstoken talgkliertjes etc. Maar niet het verharde bindweefsel variant.

Hopelijk zijn er mensen die dit lezen en ook hebben meegemaakt en er iets over kunnen vertellen.
Of momenteel in dezelfde situatie zitten.

Juppehup
Forum-lid
Berichten: 265
Lid geworden op: 13 aug 2014 16:47

Juppehup 07 dec 2023 22:08

Poe, balen man. Ik ben 1 van de 2 ts van die andere topics, dus weet wat het is om zitvlak problemen te hebben. Niets zo vervelend om met goede benen, maar ongemakkelijk, pijnlijk zitvlak rond te rijden. Schuiven, draaien, kantelen, niets helpt echt.
Bij mij wilden ze ook niet snijden, te risicovol op de een of andere manier, dus blijkbaar is het wel een ingewikkeld gebied daar beneden.
Momenteel redt ik me met goede verzorging, maar daar heb jij weinig aan. Hopen dat iemand er een mes in wil zetten...🙏

nielsve
Forum-lid
Berichten: 225
Lid geworden op: 30 mei 2018 19:22

nielsve 08 dec 2023 10:34

Helaas ervaring mee. Twee en half jaar geleden beginnen opspelen en pas na een half jaar en veel zadels testen later pas naar de huisarts gegaan. Doorverwijzing naar specialist heelkunde en echografie. Vaststelling was littekenweefsel en boodschap was om niet te opereren maar een zadeldrukpuntmeting te laten uitvoeren om de last te beperken.

Zo gezegd, zo gedaan. Naar een bikefitter geweest die tevens kine of fysio was. Nieuwe zadel gekocht daardoor en hij kwam ook tot de vaststelling dat mijn bekken van nature scheef (gaan) staan. Hij heeft dit toen in drie sessies dry needling terug recht gekregen en moet er oefeningen voor doen om bekken te trainen (dat laatste gebeurt slecht te pas en te onpas als de goesting er is).

In het begin voelde het echt wel als een verademing moet ik zeggen en daarna is het eigenlijk blijven goed gaan. Ik merkte wel al eens dat het na een tijd meer begon op te spelen en dan ging ik mij weer alles laten rechtzetten.

De last of pijn is niet volledig weg maar wel beperkt en zeker aanvaardbaar om veel te blijven fietsen. Ik moet zeggen dat tijdens het fietsen ik niet de grootste last had maar voornamelijk erna en de dag nadien als ik twee dagen op rij fietste dan waren de eerste kilometers echt pijnlijk.

Dus een soortgelijke vaststelling en traject.

Kornuit
Forum-lid HC
Berichten: 4895
Lid geworden op: 25 aug 2011 11:53

Kornuit 08 dec 2023 10:37

Ik had in het verleden wel last van schaafplekken en ook wel van ontstoken bultjes door wrijving. Ondanks dat ik goede broeken gebruikte zoals Assos etc. Ik dacht ook goed te zitten want gefit door een bikefitter. Toen ben ik op een gegeven moment het zadel wat gaan verlagen nav wat youtube filmpjes van Neill Stanbury https://www.youtube.com/watch?v=FNGMRtJ5LIc

De angst is eerst dat je minder vermogen kunt trappen, maar niets is minder waar. Ik merk zelfs dat ik na zware ritten sneller herstel, mede doordat ik eenvoudiger het cadans hoog kan houden. Komt wssl ook omdat dd bijdrage van de hamstrings en quads nu beter verdeeld is. Maar misschien wel het belangrijkste voor dit topic, ik heb nooit meer last van schuurplekken of bultjes. Ik kan zelfs weer kortebroeken dragen die ik daarvoor niet langer dan een uur pijnloos op kon fietsen en ongebruikt in de kast hingen.

Het proberen waard.
Laatst gewijzigd door Kornuit op 08 dec 2023 13:25, 1 keer totaal gewijzigd.

De Speer van Utje
Forum-lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 dec 2023 11:11

De Speer van Utje 08 dec 2023 10:51

Thanks voor de reacties!

@Juppehup, wat was volgens de doktoren de precies diagnose bij jou? Ik lees op het einde dat er onderhuids vetweefsel was? En dat hebben ze geïnjecteerd? Waarmee? Ik lees namelijk over de bikers nodule aanpak ook dat ze dat wel eens proberen als het nog in een kort gevorderd stadium zit.

@Nielsve, in welk stadium zat jij dan? Bij mij zie je ook echt een bobbel en het drukt ook tegen mijn teelbal aan (sinds 2 maanden) als ik bijvoorbeeld met mijn benen over elkaar zit of in een bepaalde houding zit. En je zegt na het fietsen er last van te hebben, trekt dat dan altijd weer weg?

Nadat ik mijn bekkenstand heb aan laten pakken en zadels had ik er meteen last van, dus die bobbel wordt niet ontzien zeg maar. Ik zie zoals het nu is geen andere oplossing dan opereren en weg laten halen. Ook omdat het in het dagelijks leven opspeelt. Maarja, vind maar een chirurg die daar bekend mee is.

Ik heb iemand via mountainbike.nl gesproken die het heeft weg laten halen (zonder restklachten, dus positief verhaal) , maar dat is alweer 13 jaar geleden en desbetreffende chirurg is niet meer actief.

Online lees ik wel wat verslagen van deze blessure, voornamelijk Engelstalige onderzoeken. Conclusie is bij veel onderzoeken dat opereren de enige definitieve behandeling is. Ligt er vaak ook wel aan in hoeverre de ernst is gevorderd.

Inmiddels ligt mijn aanvraag momenteel bij de sportarts ter behandeling, ik hoop dat ze er raad mee weten. Ondertussen heb ik nog een lijntje uitgezet bij iemand die nauw verbonden is met een Jumbo Visma renner. Zij zouden er toch ook nuttige info over moeten kunnen hebben.

Gebruikersavatar
vincent75
Forum-lid
Berichten: 2222
Lid geworden op: 19 mei 2008 22:24

Gebruikersavatar vincent75 08 dec 2023 12:15

Ten eerste veel sterkte met je blessure.
Opmerking: Een bikefit laten doen wil nog niet zeggen dat je zorgeloos op een fiets kunt zitten. Doe eens een bikefit bij 3 verschillende fitters en de kans bestaat best dat er veel verschil in positie zit. Wat is dan de juiste?
Ik bin moar een eenvoudige boerenlul, en doar schaam ik mien niet veur!

De Speer van Utje
Forum-lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 dec 2023 11:11

De Speer van Utje 08 dec 2023 13:25

Ja klopt, ik heb 2 verschillende bikefitters gehad in het verleden. Ze hadden allebei een andere afmeting. Opzich geloof ik wel dat er een bandbreedte daarin is. Dus niet dat perse het een beter is dan het andere. Maar dat er wel degelijk wordt gekeken wat ergonomisch verantwoord is.

Kan me ook niet voorstellen dat dat de reden kan zijn van een derde bal. Het is het hele samenspel van factoren. Fietshouding, broek, zadel, elk lichaam is weer anders en reageert anders.

Maargoed, je wil met elk onderdeel zoveel mogelijk kunnen uitsluiten.

Kornuit
Forum-lid HC
Berichten: 4895
Lid geworden op: 25 aug 2011 11:53

Kornuit 08 dec 2023 13:28

Kijk echt eens naar de hoogte van het zadel zoals ik zei. Teveel druk op het weefsel geeft vroeg of laat problemen.

De Speer van Utje
Forum-lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 dec 2023 11:11

De Speer van Utje 08 dec 2023 13:31

Thanks, met de nieuwe zadels erop monteren laatst zijn we ook een stukje lager gegaan. Dat zou nu meegenomen moeten zijn.

Plaats reactie