Voor alle discussies en vragen over racefietsen in het algemeen. Geen koopadviezen!

Staand of zittend sprinten

Gebruikersavatar
scepticus
Forum-lid HC
Berichten: 10478
Lid geworden op: 04 mei 2005 13:32

Gebruikersavatar scepticus 14 apr 2011 11:42

rick8245 schreef:Vele wegwedstrijd sprinters zijn ook baansprinters geweest.


Nou, Bos is best wel uitzonderlijk hoor.
Cavendish was wel 2x WK op de koppelkoers.
"Everybody bought a new bike!"

sparko
Forum-lid
Berichten: 318
Lid geworden op: 27 apr 2005 11:51

sparko 14 apr 2011 11:53

ik heb Theo toch echt dit seizoen in een spurt niet op zijn zadel zien zitten, dus er zit echt wel een voordeel aan.

maar wat is het voordeel van het langer volhouden als je zit als je in een sprint zit??? Een sprint is maximaal geven wat je nog in je hebt; dat hoor je dus ook niet lang vol te houden, het gaat erom dat je snelheid zo hoog mogelijk is. Als je snelheid voor de finish (teveel) inzakt en ze komen er overheen ben je dus te vroeg aan gegaan.

Wat in mijn ogen een voordeel is als je staat in een spurt is dat je makkelijker in een gaatje duikt, daarnaast ontwikkel ik meer snelheid als ik op de pedalen ga staan. Een echte verklaring heb ik niet waarom je harder gaat als je gaat staan, misschien heeft het ermee te maken dat je je buik en rugspieren "beter" kan aanspannen in een staande houding.

Het is zo dat je aanleg hebt voor sprinten of niet, daarnaast kan je een deel trainen, maar zoals je al vermeld; je bent aan het trainen voor een monster-duur inspanning, daarvan wordt je sowiezo trager in een sprint ten opzichte van dezelfde trainingsarbeid maar dan gericht op intervallen en snelheid. Wil je echt goed leren sprinten is het een kwestie van trainen, trainen en nog meer trainen.

Op een rondje met een groepje en 2 keer per ronde ergens afsprinten is een mooie training, of tijdens een duurrit in een groep bij elk plaatsnaam-bord afsprinten. Alleen sprinttrainingen doen werkt niet heel goed, vooral omdat je niet gedwongen wordt alles eruit te halen om het spurtje te winnen.

karretje
Forum-lid
Berichten: 49
Lid geworden op: 24 mei 2006 19:05
Locatie: Den Haag

karretje 14 apr 2011 12:20

Tijdens WK baanwielrennen zag ik alle toppers (incl Hoy en Mulder) staand sprinten.. Dus lijkt me voordeliger dan zittend.

Beetje off-topic, maar wie van jullie schakelt er eigenlijk tijdens de sprint? Heb ooit van een semi-prof gehoord dat hij zijn sprint start op een relatief licht verzet (=snelle acceleratie) en dan door schakelt naar zwaarder (=hogere snelheid).

Gebruikersavatar
ophetkantje
Forum-lid
Berichten: 1972
Lid geworden op: 06 jan 2011 09:05

Gebruikersavatar ophetkantje 14 apr 2011 12:41

Versnellen staand, tempo vasthouden zittend, is wat meestal het meest effectief is. Zie ook de sprints van bv Cavendish, maar zeker ook Alejet en Cipollini. De zolang ze echt versnellen staan ze, bij een lange sprint, waarbij het meer om het vasthouden van die opgedande snelheid gaat is zitten vaak effectiever. Dat versnellen is heel goed te trainen, door na ieder bocht op je training staand vol aan te zetten. Doe dit niet iedere training, maar zoek je trainingen uit waarin je dit doet, dit kost namelijk verschrikkelijk veel energie als je echt iedere keer vol aanzet en dat is wel wat nodig is om het echt effectief te maken.
En uit je ervaring zul je zelf wel weten dat het aanzetten na een bocht voor jou als iemand die moeite heeft met sprinten ook moeite kost, maar dat staan dan wel effectiever is. (niet efficienter, want het kost veel meer energie).
Ach, ik zeg ook maar wat

wtosser
Forum-lid
Berichten: 145
Lid geworden op: 20 apr 2010 12:59

wtosser 14 apr 2011 13:02

Op het kantje schreef:Versnellen staand, tempo vasthouden zittend, is wat meestal het meest effectief is. Zie ook de sprints van bv Cavendish, maar zeker ook Alejet en Cipollini. De zolang ze echt versnellen staan ze, bij een lange sprint, waarbij het meer om het vasthouden van die opgedande snelheid gaat is zitten vaak effectiever. Dat versnellen is heel goed te trainen, door na ieder bocht op je training staand vol aan te zetten. Doe dit niet iedere training, maar zoek je trainingen uit waarin je dit doet, dit kost namelijk verschrikkelijk veel energie als je echt iedere keer vol aanzet en dat is wel wat nodig is om het echt effectief te maken.
En uit je ervaring zul je zelf wel weten dat het aanzetten na een bocht voor jou als iemand die moeite heeft met sprinten ook moeite kost, maar dat staan dan wel effectiever is. (niet efficienter, want het kost veel meer energie).


+1

Het is geen vraag van zittend OF staand sprinten, je begint staand en afhankelijk van de lengte van de sprint en of je al op je max snelheid zit, ga je dan zitten.

Gebruikersavatar
arepol
Forum-lid
Berichten: 1467
Lid geworden op: 17 jun 2008 14:07
Locatie: Eindhoven
Contact

Gebruikersavatar arepol 14 apr 2011 13:02

Staand sprinten doe je totdat je het ritme niet meer aankan of omdat de benen gewoon leeg zijn.

Baansprinters hebben 1 verzet (in de richting van 50x13). Als je dit uit vrijwel stilstand moet wegduwen moet je naast een enorm vermogen, ook een enorme piekkracht (kg's op je pedalen) produceren. Wanneer de snelheid omhoog loopt (>70 km/u) en daarmee dus ook het ritme >150 rpm, gaat die piekkracht omlaag.
En met >150 rpm wil je liever zitten op je zadel dan blijven staan.

Wegsprinters kunnen schakelen in de sprint. Daarbij wil je de goede verhouding kiezen tussen maximaal vermogen en maximale piekkracht. En piekkracht kan groter zijn als je staat.
Een machtssprinter zal dus meer piekkracht bezitten en daarbij een zwaarder verzet kiezen. Omgekeerd (wat is eigenlijk het omgekeerde van een machtssprinter?) is hetzelfde waar.
Wat voor jou het ideale verzet is, dat moet je zelf uitvinden.

pfr010
Forum-lid
Berichten: 78
Lid geworden op: 21 mar 2011 14:49

pfr010 14 apr 2011 13:10

Ik denk inderdaad dat ik het juiste verzet moet vinden, ietsjes zwaarder als ik ga staan. Maar zoals ik al zei het sprinten is voor mij vooralsnog voor de leuk, dus zal er niet echt op gaan trainen. Wellicht een keer een korte training tussendoor.

@ gekke_henkie:
Wat betreft de opmerking over korte/lange spiervezels; ik heb een roeiverleden en heb daarbij denk ik voornamelijk "op lange vezels getraind". Dit zou ook wel verklaren waarom ik geen geboren sprinter ben :p

jummeltje
Forum-lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 29 jan 2009 16:21

jummeltje 14 apr 2011 13:16

Je kunt korte of lange vezels slechts voor een relatief deel aan trainen.
Je hebt de (fysieke) aanleg wel of niet. Zo zal Chris Hoy nooit een goeie klimmer
worden en alberto Contador nooit een goeie baansprinter.

Een van de zeer zeldzame uitzonderingen op de regel is Theo Bos, het is ook echt
extreem knap wat hij doet. Van wereldkampioen sprint op de baan naar het hoogste
niveau op de weg.
Dik? Ja. Gek? Ja. Stroopwafel? Ja.

remmiedepemmie
Forum-lid
Berichten: 815
Lid geworden op: 01 feb 2011 14:40

remmiedepemmie 15 apr 2011 01:20

Staand sprinten heeft ook een tactisch voordeel, je maakt jezelf breder. Ook is het handig wanneer je uit het wiel van je voorganger komt, je kunt dan je fiets naar voren gooien.

Je moet in ieder geval niet bang zijn om je fiets heen en weer te gooien, zoals de renner meest rechts op de foto laat zien.

[img=http://www.bet.nl/images/stories/wielre ... ss_250.jpg]

Gebruikersavatar
edwin01
Forum-lid
Berichten: 1761
Lid geworden op: 25 mei 2006 17:02

Gebruikersavatar edwin01 15 apr 2011 12:01

Je fiets heen en weer gooien zoals de renner links op de foto is wat overdreven.....

japiecarbon
Forum-lid HC
Berichten: 5230
Lid geworden op: 09 jan 2007 23:05

japiecarbon 15 apr 2011 17:57

Haha!

Die op rechts trouwens ook! Het is echt nergens voor nodig om als een idioot te zwabberen met je fiets, gaat alleen maar kracht verloren!

remmiedepemmie
Forum-lid
Berichten: 815
Lid geworden op: 01 feb 2011 14:40

remmiedepemmie 15 apr 2011 18:02

japie carbon schreef:Haha!

Die op rechts trouwens ook! Het is echt nergens voor nodig om als een idioot te zwabberen met je fiets, gaat alleen maar kracht verloren!


Dat ben ik niet met je eens, je zorgt er op die manier voor dat je lichaam recht boven het pedaal komt.

Plaats reactie