Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Bike Fitting

Keezx
Forum-lid HC
Berichten: 9745
Lid geworden op: 05 mar 2016 01:05

Keezx 20 mei 2016 11:18

NicoNB schreef:IS het niet wat apart dat we hier vele duizenden Euro's aan fietsen uitgeven maar dan gaan zitten muggenziften over een bedrag van maximaal 250 Euro om goed op je fiets te zitten?

Dat nog los van het feit dat als je de maatvoering voor je zit positie eenmaal hebt je niet zelf hoeft te experimenteren met verschillende stuur en eventueel ook zadelpennen.
Scheelt toch ook weer in de kosten als je bij aankoop meteen de juiste toebehoren kan bedingen en niet meer stuurpennen en ander klein grut blijft zitten.

Mwah, bij een fiets zie je wat je krijgt en een bikefitting is het aanzienlijk minder duidelijk wat je krijgt....ik druk het maar netjes uit.
Niet meer hoeven finetunen berust IMO ook op een illusie, pas na flink wat kilometers zal blijken wat goed is of niet goed.
Herhaal dit niet onnodig
Ik herhaal , herhaal dit niet onnodig

Gebruikersavatar
NicoNB
Forum-lid
Berichten: 3271
Lid geworden op: 24 sep 2011 11:07

Gebruikersavatar NicoNB 20 mei 2016 11:42

Keezx schreef:Mwah, bij een fiets zie je wat je krijgt en een bikefitting is het aanzienlijk minder duidelijk wat je krijgt....ik druk het maar netjes uit.
Niet meer hoeven finetunen berust IMO ook op een illusie, pas na flink wat kilometers zal blijken wat goed is of niet goed.
Gezien het feit dat hier regelmatig vragen voorbij komen over zaken als zitpositie, framemaat, drop en reach, fysieke klachten die verband houden met de zitpostie enz lijkt het mij toch dat veel mensen niet automatisch goed op hun fiets zitten.
Sommige mensen hebben wel een idee waar de schoen wringt, andere helemaal niet.
Maar zelfs die man die denkt alles te weten zou nog wel eens aardig verrast kunnen worden door wat kleine aanpassingen aan de zitpositie.

Veel mensen die al lange tijd fietsen in een sub optimale zitpositie zullen dit niet ervaren als suboptimaal, tot ze een keer goed op de fiets gezet zijn.

Het feit dat niet direct zichtbaar is wat je krijgt wil nog niet zeggen dat je niks van waarde krijgt. Het feit dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat het er niet is.

Roaldinio
Forum-lid
Berichten: 87
Lid geworden op: 19 mei 2015 11:54

Roaldinio 20 mei 2016 12:15

J.Edge87 schreef:
Roaldinio schreef:Ook ik zit al lang te twijfelen of ik een bike-fit zou laten doen voor de aankoop van een nieuwe fiets, maar weet niet goed waar. Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland). Weet er iemand een goede optie in de buurt? (Woon in Clinge)
Topic wel doorgelezen? Velofysics in kapelle, Zeeland.
Deze had ik even gemist. Mijn dank is groot :D
Binnenkort maar eens een afspraak maken.

Keezx
Forum-lid HC
Berichten: 9745
Lid geworden op: 05 mar 2016 01:05

Keezx 20 mei 2016 13:59

NicoNB schreef:CUT
Veel mensen die al lange tijd fietsen in een sub optimale zitpositie zullen dit niet ervaren als suboptimaal, tot ze een keer goed op de fiets gezet zijn.

Het feit dat niet direct zichtbaar is wat je krijgt wil nog niet zeggen dat je niks van waarde krijgt. Het feit dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat het er niet is.
Wat ik zeggen wou dat de "waarde"voor velen niet evident is i.t.t de hardware.
Je moet er ook wel in geloven...
Ik geloof helemaal niet dat er voor iedereen die op een racefiets zit 1 optimale , onveranderlijke positie is die ook gegarandeerd klachtvrij is en dat dat dan van een goeroe afkomstig moet zijn.
Ik zie het voornamelijk als luchthandel.
Herhaal dit niet onnodig
Ik herhaal , herhaal dit niet onnodig

Gebruikersavatar
Ernie C.
Forum-lid HC
Berichten: 16376
Lid geworden op: 18 jun 2012 15:43

Gebruikersavatar Ernie C. 20 mei 2016 14:12

Het probleem is dat als je bij 3 verschillende bikefitters langsgaat je 3 x anders op de fiets wordt gezet. Het is toch een soort van pseudo wetenschap want de systemen waar bikefitters mee werken zijn allen gebaseerd op de gemiddelde mens. Ik geloof niet dat ik de gemiddelde mens ooit ben tegengekomen. Er is geen wetenschappelijke manier is om te bepalen of je lekker op een fiets zit net zo min als één om te bepalen of een bankstel dat je koopt lekker zit. Je moet er maar net één treffen die voldoende ervaring heeft met de problemen die je ervaart en die van de gegevens die uit het systeem komen rollen af durft te wijken. Wat uit die systemen komt is hooguit een leidraad.

Sowieso kun je voor een beetje bikefitting heel veel tweedehands stuurpennen kopen en doorverkopen.

De beste systemen zoals Retul en BG fit vindt je vaak bij de betere fietsenmakers of fitters zonder specifiek medische achtergrond. Bij SMA artsen en fysiotherapeuten tref je dan weer vaak Bifefitting.com aan dat iedere fietsenmaker zo ongeveer heeft staan en waar vaak rare resultaten uit komen rollen. Gelukkig komen er wel meer fysiotherapeuten die zich erin specialiseren aan de andere kant heb je ook steeds meer mensen denken dat als een systeem van een paar duizend euro aanschaffen zich specialist mogen noemen.
Het is soms ook gewoon een manier voor een fietsenmaker om een paar uurtjes in de week bij te beunen tegen bijna artsentarief.

Met Velofysics lijkt me overigens niks mis hoor, dat is een van de weinigen die het (in ieder geval op papier) op de juiste manier doen.

Misschien wordt het eens tijd voor een overzicht van verschillende bikefitters met wel systeem ze gebruiken, wat hun medische achtergrond is, de ervaringen en hoeveel er uiteindelijk nog aan de fiets gesleuteld is nadat de fiets door de bikefitter is afgesteld.
Campagnolo Ultra Dork

Gebruikersavatar
Sieper
Forum-lid
Berichten: 1747
Lid geworden op: 07 okt 2013 17:36

Gebruikersavatar Sieper 20 mei 2016 16:02

Helemaal mee eens Ernie C, Ik heb er best geld voor over maar dan wil ik wel (het gevoel) hebben dat iemand met verstand van lichamen, fietsen en metingen naar me gekeken heeft en dat het echt een positieve verandering is aan de huidig status/zit. Zo'n overzicht hier op de site, het forum zou heel prettig zijn. Ik zeg niet dat dat dan ook meteen de plaatsen zijn waar je "het juiste antwoord" kan vinden maar iig heeft een ander daar dan een goede ervaring. Dat kan je meenemen in je besluit of je het zelf ook wil doen.

Ik weet trouwens niet of ik de gemiddelde mens ben maar ik hoor wel vaak dat ik uiterst middelmatig functioneer, maar erg gewoontjes ben...dus ik ben nog hoopvol dat ik met standard settings kan leven.
Afbeelding

DeletedUser02
Forum-lid HC
Berichten: 4290
Lid geworden op: 23 jul 2009 02:25

DeletedUser02 20 mei 2016 17:33

Ik durf het nog niet aan om €200,- neer te leggen voor iets 'simpels' als een bikefit. Hier in het noorden kan ik zo snel geen bekende specialisten vinden op dit gebied. Bij Belga kun je de Specialized methode volgen, in Heerenveen zit ook een dure en dan zijn er nog wat ervaren fietsenmakers als Mindert/Terpstra.

De 'problemen' die Ernie C. omschrijft zijn ook wat mij tegenhoud (3 verschillende bikefitters en 3 verschillende metingen). De één zegt dat je zadel 4 cm omhoog moet, terwijl 4 cm in 1x natuurlijk niet verantwoord kan zijn. De ander heeft weer commerciele oogmerken en wil alleen maar zadels, wigjes, zooltjes en stuurpennen of zelfs nieuwe frames verkopen etc.

Gebruikersavatar
Sha Kokken
Forum-lid
Berichten: 519
Lid geworden op: 28 mei 2015 23:38
Locatie: Hooglanderveen

Gebruikersavatar Sha Kokken 20 mei 2016 19:47

Bikefitting als alchemie ;)

In het filmpje uit de startpost heb ik niet het gevoel dat de fitter uit gaat van gemiddelden maar juist serieus naar betrokkene kijkt. Anderzijds is het opmerkelijk dat Sebastiaan nog geen meter gereden heeft na zijn bikefit maar het al wel kan aanbevelen...

Wat dat betreft ben ik wel benieuwd of TS nog steeds rijdt met de precieze instellingen van de fit, en hoe dat bevalt.

Frankievenge
Forum-lid
Berichten: 217
Lid geworden op: 14 okt 2014 12:19
Locatie: Albergen

Frankievenge 20 mei 2016 23:52

Dhr Glorie heeft bij onze wielerclub een presentatie gehouden... En begon met "het grote verschil is, dat ik niet commercieel ben" het grote verschil is: als je bij hem komt Be. Je verzekerd van grote uitgaven!! ALS ER IEMAND COMMERCIEEEL IS... Ik vroeg om nieuwe pedalen... "Alleen bij een volledige fitting".

Bij een fm in Enschede (vragen naar Harry) kan je een perfecte heel eerlijke bike fit doen voor redelijk geld.... En geen commercieel verder gelul.
Cannondale systemsix Dura ace
Specialized Epic FSR Elite WC

Gebruikersavatar
Ernie C.
Forum-lid HC
Berichten: 16376
Lid geworden op: 18 jun 2012 15:43

Gebruikersavatar Ernie C. 21 mei 2016 08:44

Dat is dus het probleem. Iemand die er goede kijk op heeft bereikt vaak hetzelfde als iemand die met een hoop wetenschappelijk geneuzel aankomt en meestal ben je zelf ook nog eens degene die een goede kijk op zijn eigen lichaam heeft.

Aan de andere kant is het niet erg aannemelijk dat iemand die echt een medisch probleem heeft in één sessie van alle klachten af zal zijn. Ik moet de eerste orthopeed nog tegenkomen die tijdens één enkele afspraak met een oppervlakkig onderzoek een diagnose stelt en met de juiste behandeling komt.

De bandbreedte waarin mensen echt geholpen zijn met een dure fietsmeting is dus niet heel erg breed. Ik wil het ook zeker niet wegzetten als kwakzalverij want er is zeker een toegevoegde waarde zeker m.b.t zaken als het correct afstellen van schoenplaatjes, dat gaat echt makkelijke tijdens een dynamische meting. Maar ook omdat die "goede kijk" daar ook aanwezig zal zijn. De bandbreedte waarin mensen baat hebben bij een fiets van -7kg met hoge carbon velgen is ook niet erg groot dus wat dat betreft ben ik het ook wel met NicoNB eens. Verwacht echter geen wonderen. Het is niet zo dat je ineens harder gaat fietsen of je het gevoel krijgt op je luie stoel onderweg te zijn.
Campagnolo Ultra Dork

Gebruikersavatar
TumTumTum
Forum-lid
Berichten: 3224
Lid geworden op: 26 jul 2012 23:19
Locatie: Rotterdam

Gebruikersavatar TumTumTum 21 mei 2016 10:59

Ik heb jaren geleden mijn fiets laten afstellen door een fietsenmaker hier in Bolnes. Een oude wielrenner die zijn oude stalen koersfiets met toebehoren nog trots in de winkel heeft hangen. Dat ging allemaal nog op zijn ouderwets, op zo'n pasfiets die je handmatig kan instellen, dus niks laserstralen en metertjes. Uiteindelijk heeft hij niet eens zo heel veel veranderd, schoenplaatjes een beetje anders en het zadel wat naar voren en omhoog/omlaag weet ik niet eens meer. En het leek wel een andere fiets! Zat echt veel beter. Zo'n vent moet je dus hebben, iemand met oog voor de combinatie fiets met jouw lichaamsverhoudingen.
Zo als vroeger sommige Volendamse kleermaaksters zonder te meten op het oog voor een man zo een vissersbroek konden naaien uit één lap stof en die dan perfect paste. Maar zulke mensen zijn denk ik wel speciaal, de meeste mensen kunnen dat niet en die lullen maar wat.
Veni. Vidi. Fietsie.

Keezx
Forum-lid HC
Berichten: 9745
Lid geworden op: 05 mar 2016 01:05

Keezx 21 mei 2016 11:13

Zo'n ouderwetse pasfiets is IMO ideaal voor de eerste poging om een fiets aan te meten.
De rest zal moeten komen van finetuning en feedback na het maken van kilometers, feedback is een essentieel deel van het verhaal.
Gemeet aan lichaamsdelen zie ik als tijdverspilling, het levert uiteindelijk niets op.
Herhaal dit niet onnodig
Ik herhaal , herhaal dit niet onnodig

Plaats reactie