Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

'Suikerwater helpt beter bij sporten dan glucose-drankje'

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid HC
Berichten: 4709
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 29 nov 2015 00:17

Even ter info;
'Suikerwater helpt beter bij sporten dan glucose-drankje'

http://www.nu.nl/gezondheid/4173645/sui ... ankje.html

ruud_k
Forum-lid
Berichten: 642
Lid geworden op: 14 mei 2010 18:51

ruud_k 29 nov 2015 13:35

Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Engelse suiker fabrikanten :lol:

Alan Smeets
Forum-lid
Berichten: 450
Lid geworden op: 11 jul 2014 10:25
Contact

Alan Smeets 29 nov 2015 14:05

ruud_k schreef:Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Engelse suiker fabrikanten :lol:
Die reactie slaat weer eens helemaal nergens op. In het artikel van nu kun je doorklikken naar het artikel in the Guardian en vervolgens in dat artikel naar de originele publicatie. Dit zijn misschien geen baanbrekende resultaten maar wel wetenschappelijk onderzoek.

Kijk jij ook naar ieder voedingsmiddel hoeveel eiwitten en vetten er in je eten zitten? Hoe vaak gebeurd het niet dat jij vis eet waar veel teveel water in zit? Dit onderzoek, mits goed uitgevoerd, geeft o.a. aan dat niet iedere sportdrank even geschikt is.

Dit heeft dus totaal niets te maken met welke suiker fabriek dan ook.

twekkel
Forum-lid
Berichten: 28
Lid geworden op: 11 mei 2014 15:01

twekkel 29 nov 2015 14:08

Zou een goedekope en simpele sportdrank kunnen zijn, behalve dan dat 80gram suiker per liter wel heel erg zoet is :roll:

Toch maar wat mengen met maltodextrine...

ruud_k
Forum-lid
Berichten: 642
Lid geworden op: 14 mei 2010 18:51

ruud_k 29 nov 2015 16:31

Alan Smeets schreef:
ruud_k schreef:Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Engelse suiker fabrikanten :lol:
Die reactie slaat weer eens helemaal nergens op. In het artikel van nu kun je doorklikken naar het artikel in the Guardian en vervolgens in dat artikel naar de originele publicatie. Dit zijn misschien geen baanbrekende resultaten maar wel wetenschappelijk onderzoek.

Kijk jij ook naar ieder voedingsmiddel hoeveel eiwitten en vetten er in je eten zitten? Hoe vaak gebeurd het niet dat jij vis eet waar veel teveel water in zit? Dit onderzoek, mits goed uitgevoerd, geeft o.a. aan dat niet iedere sportdrank even geschikt is.

Dit heeft dus totaal niets te maken met welke suiker fabriek dan ook.
Dream on...

matthijsln
Forum-lid
Berichten: 101
Lid geworden op: 12 sep 2014 08:50

matthijsln 29 nov 2015 23:09

PowerBar en Gatorade (75% marktaandeel sportdrank in VS) fabriceren toch wel veel suikerproducten in hun fabrieken.

Medeauteur van het artikel is een spreker op conferentie georganiseerd door PowerBar, en lid van 'Science Board' van ECSS, met als Platinum Partner het Gatorade Sport Science Institute. ECSS deelt regelmatig een prijs uit aan studenten van de onderzoeksgroep van die medeauteur volgens hun nieuwspagina.

Dit hoeft niets met de kwaliteit van het artikel te maken te hebben. Toch zullen die sportwetenschapsorganisaties, conferenties en prijzen door PowerBar, GSSI etc. niet zonder reden gefinancierd worden, dus reden genoeg om sceptisch de feiten te bekijken.

Het onderzoek dan. Het bericht op nu.nl is niet erg informatief. Het hele artikel klinkt wel interessant maar is niet open access. Wel staat er wat informatie op ClinicalTrials.gov. Bij de brief summary staat het opnamevermogen van glucose genoemd, ~1g/min, en dat al bekend was dat in combinatie met fructose de opname van koolhydraten kan worden opgehoogd tot ~1,8g/min. Niets nieuws, een fabrikant als High5 adverteert hier al mee. Het doel van de test was dan ook niet of dit zo is, maar of er verschil in glycogeenuitputting (in lever en spier) is ("the aim of this study is to assess whether sucrose ingestion influences liver and muscle glycogen depletion during endurance exercise").

De test was 14 fietsers 3u laten fietsen op 50% van het max vermogen (waarschijnlijk 50% VO2max?) met 1,8g sucrose of 1,8g glucose per minuut toegediend (102g/uur). Crossover, dus alle 14 fietsers hebben twee keer de test gedaan, in willekeurige volgorde, zonder dat ze wisten wat ze kregen.

Wat hier natuurlijk gek aan is is dat glucose ook met 1,8g per minuut werd toegediend, terwijl de onderzoekers zelf stellen dat het opnamevermogen maar 1g per minuut is. Dat de "gut comfort" beter was met sucrose lijkt me dus niet vreemd!

Maar dan de conclusies van de studie: "Following glucose and sucrose ingestion, liver glycogen levels did not show a significant decline following exercise ... with no differences between treatments ... Muscle glycogen concentrations declined ... with no differences between treatments ..." De grap is dat ze ook (slechts) vier fietsers op alleen water lieten fietsen, maar dat de spierglycogeenniveau's na de test niet veel verschilde met de sucrose/glucose groepen (volgens de resultaten in het abstract, leverglycogeen was wel lager). Conclusie: negatief, geen verschil in glycogeenuitputting. Wel interessant is het verschil in gebruik van aantal gram koolhydraten per minuut tijdens de test (sucrose 2.03±0.43 g/min vs glucose ingestion (1.66±0.36 g/min).

Resultaat van dit alles op nu.nl: 'Suikerwater helpt beter bij sporten dan glucose-drankje'... Als je 102 gram suiker/glucose per uur neemt ja, wat niemand aanraadt voor glucose. De zin "cyclists found exercise easier" staat niet in de conclusie in het abstract (is ook moeilijk kwantificeerbaar), dus misschien zit daar wat in maar daarvoor zouden we de volledige tekst moeten checken.

vermeulen
Forum-lid
Berichten: 1259
Lid geworden op: 14 sep 2008 12:58

vermeulen 30 nov 2015 15:45

met dank aan de UU library;
Ze hebben een score berekend voor "gut discomfort" en "percieved excercise";
de scores lopen gedurende de test omhoog, maar in de groep met sucrose loopt hij vanaf 120 minuten sneller omhoog dan in de groep met glucose.
Bij 180 minuten is het verschil significant, hoewel ik de verschillen nogal klein vind, en de error bars nogal groot; wat overigens wel logisch is bij een subjectieve score (op een schaal van 1-5 hoeveel last heb je van je buik?).

Verder vond ik het een markant feit dat er in de glucose groep een dropout was, omdat één van de 15 fietsers te misselijk was om de 180 minuten vol te maken.
Mijn vermoeden is dat, als ze deze fietser er in hadden gelaten, de verschillen een stuk minder waren geweest.

matthijsln
Forum-lid
Berichten: 101
Lid geworden op: 12 sep 2014 08:50

matthijsln 30 nov 2015 16:11

Interessant, bedankt voor de info.

En de gut discomfort kan natuurlijk ook te maken hebben met de perceived exercise (rate of perceived exertion?). Dus als er minder glucose zou worden toegediend, zou een eventuele afname van gut discomfort niet ook invloed hebben op de perceived exertion?

Alan Smeets
Forum-lid
Berichten: 450
Lid geworden op: 11 jul 2014 10:25
Contact

Alan Smeets 30 nov 2015 16:39

matthijsln schreef:PowerBar en Gatorade (75% marktaandeel sportdrank in VS) fabriceren toch wel veel suikerproducten in hun fabrieken.

Medeauteur van het artikel is een spreker op conferentie georganiseerd door PowerBar, en lid van 'Science Board' van ECSS, met als Platinum Partner het Gatorade Sport Science Institute. ECSS deelt regelmatig een prijs uit aan studenten van de onderzoeksgroep van die medeauteur volgens hun nieuwspagina.

Dit hoeft niets met de kwaliteit van het artikel te maken te hebben. Toch zullen die sportwetenschapsorganisaties, conferenties en prijzen door PowerBar, GSSI etc. niet zonder reden gefinancierd worden, dus reden genoeg om sceptisch de feiten te bekijken.
Ik had het hele artikel al gelezen. Naar iedere wetenschappelijke studie moet je kritisch kijken. Dan gaat het om de gehele methode, resultaten en discussie.

Hoe groot is de markt voor sportvoeding en sport? Welk aandeel heeft sport en sportvoeding in een hele economie? Waarom zou er überhaupt onderzoek gedaan worden naar sport en sport voeding? Dit is een probleem waar vele wetenschappers mee te maken krijgen en niet alleen in de sport en sport voeding.

Om onderzoek te kunnen doen moet er ook geld zijn. In het voetbal en diverse Amerikaanse sporten gaan miljoenen om maar geen enkele club of organisatie zal veel geld in onderzoek stoppen. Ergens zal er geld vandaan moeten komen wil je hier onderzoek naar doen.

Dat bedrijven investeren in onderzoek is niets nieuws, dat gebeurd in iedere industrie. Dit betekend zeer zeker niet dat het onderzoek daarom slecht is!

Daarnaast zie ik in deze onderzoeksresultaten niets waardoor enig bedrijf meer drankjes zou moeten gaan verkopen. Wat is dan het voordeel van al het geld dat deze bedrijven in onderzoek steken?

Luc van Loon en zijn onderzoeksgroep hebben een grote naam in de onderzoekswereld. Zij doen ook veel onderzoek naar eiwitten, verlies van spiermassa, diabetes etc. Die krijgen ook ontzettend veel geld van andere instellingen.

Het is makkelijk om steeds negatief te zijn. Vermeulen en Mathijsln hebben naar de feiten gekeken, dan kun je een mening geven.

R1Phrankey
Forum-lid
Berichten: 417
Lid geworden op: 14 aug 2011 19:22
Locatie: Roosendaal

R1Phrankey 30 nov 2015 18:43

+1 voor Allan, MatthijsIn en Vermeulen. Een mening op basis van feiten!
Mechanische doping? --> Sorin bicarbon slimline

Plaats reactie