Gemiddelde vermogen op strava lager dan op wahoo

Van simpele km-tellers tot vermogensmeters en GPS
Rickom
Forum-lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 25 feb 2017 22:41

Rickom 28 apr 2021 16:39

Beste forumleden,
Ik maak gebruik van een Stages vermogensmeter in combinatie met een wahoo elemnt bolt. Nu valt het mij op dat als de ritten automatisch geupload worden naar strava, het gemiddelde vermogen standaard lager uitvalt op strava dan dat hij geregistreerd staat op mijn fietscomputer en in de wahoo app. Dit verschil is altijd minstens 4 watt, met soms uitschieters tot 12 watt. Hoe kan dit komen?
Groeten,
Ricko

Gebruikersavatar
Hanz Bé
Forum-lid
Berichten: 3446
Lid geworden op: 14 jan 2011 18:17
Locatie: Veenendaal

Gebruikersavatar Hanz Bé 28 apr 2021 18:17

Ik heb hier gisteren toevallig een vergelijkbare vraag gesteld. Ik heb een Roam bij de stages. En het verschil bij het gemiddelde wattage was groter.
Ik vermoed dat het ontstaat doordat ik in de Wahoo app heb ingesteld dat hij de "nullen" niet moet meerekenen. En dat Strava de "nullen" wel meetelt.
Maar dat moet ik nog testen.
Hoe is dit bij jou ingesteld?

Gebruikersavatar
raven14
Forum-lid
Berichten: 2071
Lid geworden op: 13 dec 2013 18:25

Gebruikersavatar raven14 28 apr 2021 18:33

Bij mij is het omgekeerd. Bolt en Strava. Wel met Quarq. De Bolt is meestal 5-7% pessimistischer mbt het gemiddelde vermogen vs Strava achteraf.
Afbeelding

Gebruikersavatar
TL@
Forum-lid HC
Berichten: 4463
Lid geworden op: 20 dec 2012 13:15

Gebruikersavatar TL@ 28 apr 2021 21:26

Bij mij (530 en P2M) komt het heel goed overeen:
Strava
Afbeelding

Garmin
Afbeelding

NP is ook zo goed als gelijk, 245W voor Strava en 246W voor Garmin

Ik heb de logging op de Garmin op 1sec. gezet (standaard op 'smart') naar aanleiding van advies van DC Rainmaker.
Afbeelding

NuitKor
Forum-lid
Berichten: 2928
Lid geworden op: 25 aug 2011 11:53

NuitKor 28 apr 2021 21:42

Ja logging op 1sec. Nullen mee laten tellen en pas auto pauze bij stilstand, dus niet bij 5kmh ofzo.

Gebruikersavatar
Hanz Bé
Forum-lid
Berichten: 3446
Lid geworden op: 14 jan 2011 18:17
Locatie: Veenendaal

Gebruikersavatar Hanz Bé 28 apr 2021 21:59

Ik zal bij mijn volgende rit de instellingen eens aanpassen. Kijken of dat beter overeenkomende cijfertjes oplevert ;-)

Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 24461
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 29 apr 2021 08:39

NuitKor schreef:
28 apr 2021 21:42
Ja logging op 1sec. Nullen mee laten tellen en pas auto pauze bij stilstand, dus niet bij 5kmh ofzo.
En dit wordt dan weer sterk beïnvloed door of je met of zonder snelheidssensor rijdt. Een GPS kan stilstand vrijwel niet dectecteren, een sensor wel.

Gebruikersavatar
Hanz Bé
Forum-lid
Berichten: 3446
Lid geworden op: 14 jan 2011 18:17
Locatie: Veenendaal

Gebruikersavatar Hanz Bé 29 apr 2021 09:51

havana schreef:
29 apr 2021 08:39
NuitKor schreef:
28 apr 2021 21:42
Ja logging op 1sec. Nullen mee laten tellen en pas auto pauze bij stilstand, dus niet bij 5kmh ofzo.
En dit wordt dan weer sterk beïnvloed door of je met of zonder snelheidssensor rijdt. Een GPS kan stilstand vrijwel niet dectecteren, een sensor wel.
En dat klopt net weer niet bij Wahoo. Als ik met snelheids-sensor rij, sta ik altijd al een paar seconden stil, voordat de Wahoo pauzeert. Als ik zonder sensor rij, pauzeert de Wahoo bij stilstand vrijwel direct.

Gebruikersavatar
havana
Forum-lid HC
Berichten: 24461
Lid geworden op: 22 jun 2006 10:54

Gebruikersavatar havana 29 apr 2021 09:58

Dat is heel vreemd en zou precies andersom moeten werken.

Gebruikersavatar
Hanz Bé
Forum-lid
Berichten: 3446
Lid geworden op: 14 jan 2011 18:17
Locatie: Veenendaal

Gebruikersavatar Hanz Bé 29 apr 2021 10:04

Ja, dat zou je denken. Ik heb een Bolt en Elemnt gehad. En nu een Roam. Bij alle drie dit gemerkt.

JazzHands
Forum-lid
Berichten: 34
Lid geworden op: 05 jul 2018 10:46

JazzHands 01 mei 2021 01:58

Ik krijg steevast een lagere gemiddelde snelheid en lager gemiddeld vermogen op Strava als ik tijdens een rit de registratie veel manueel pauzeer en daarbij toch doorfiets. (Iets wat ik zo nu en dan doe wanneer ik een substantieel langere tijd niet voluit kan gaan vanwege de verkeerssituatie ) .De registratie op de Garmin Edge (en in Garmin connect) is dan altijd veel rooskleuriger. Bij auto pause (geactiveerd wanneer ik helemaal tot stilstand kom) en geen manuele pauzes terwijl ik doorrijd treedt er nooit een merkbaar verschil op.

Gebruikersavatar
MarkVeenstra
Forum-lid HC
Berichten: 5116
Lid geworden op: 13 jun 2013 15:05
Locatie: Delft

Gebruikersavatar MarkVeenstra 01 mei 2021 07:02

Dat is logisch.
Je Garmin registreert afstand en tijd, de periodes die jij hem laat opnemen. Dus als je manueel pauzeert voor een traag stuk. Telt dat stuk niet mee voor Garmin. En haalt het de gemiddelde snelheid niet omlaag ook.
Maar als je de rit dan upload naar strava (gaat automatisch waarschijnlijk), gaat strava aan de hand van de GPS punten en tijdstippen je ritje intekenen. Dan zit het trage stuk er gewoon in (als rechte lijn waarschijnlijk), dus de afstand en tijdsduur van het stuk dat jij op je Garmin manueel gepauzeerd had, krijg je alsnog om je oren... En omdat je langzamer reed, geeft dat je lagere gemiddelde snelheid over de hele rit.

Dat gebeurd niet bij de auto pauze, want dan heb je op je Garmin registratie niet die "gaten" in je GPS locatie en tijdstippen. Dus gaat strava ook geen andere dingen ermee doen.
WIND allrounder custom build 2015
Canyon Ultimate AL 2013

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers