In november riepen we op om zoveel mogelijk hoogtemeters op Zwift te rijden en je voortgang bij ons te melden, de Zwift Hoogtemeters Challenge. We hebben besloten de Challenge nog wat langer door te laten lopen, het is er weer voor, en spraken in de tussentijd met twee enthousiaste deelnemers.

Prima voorbereiding op een Everesting

Maarten Immerzeel (43, uit Wageningen) is tijdens de Corona pandemie begonnen met fietsen. Op de oude fiets van zijn broertje reed hij zijn eerste kilometers en ook het indoorfietsen ontdekte hij al snel. In het begin alleen om fit te blijven in de winter toen hij door een blessure tijdelijk niet kon hardlopen, maar hij vond het al snel leuk genoeg om te blijven fietsen. Ook het indoortrainen ontdekte hij al snel. Online kwam Maarten op het spoor van Team Vegan, een Zwift community voor vegans. Aangezien hij zelf veganistisch is, sprak dit hem erg aan. Op het Discord channel van deze community leerde hij mede-Zwifters kennen die op zoek bleken naar teamleden om aan de wedstrijdcompetitie mee te doen.

Maarten is behoorlijk fanatiek. “Ik train altijd ergens voor, maar niet altijd specifiek”, zegt hij, als ik hem spreek om hem wat te vragen over zijn deelname aan de Hoogtemeter Challenge. In dit geval gebruikt hij de hoogtemeters die hij tijdens zijn Zwift-trainingen maakt om zich voor te bereiden op zijn 3e Everesting poging. Ondanks dat hij nog niet zo heel lang fietst, heeft hij deze monsterrit al twee keer voltooid op Zwift. Voor wie het niets zegt, Everesting is in één rit 8848 hoogtemeters maken. Dat betekende voor Maarten bijvoorbeeld dat hij op 22 januari 2023 maar liefst 210 kilometer fietste om aan voldoende hoogtemeters te komen, hij zat daarvoor bijna 13 uur op de fiets! Wat een bikkel!!

Naast trainen voor zijn 3e Everesting poging, gebruikt Maarten de Zwift trainingen ook om zich voor te bereiden op de hoogtemeters in de Jean Nelissen Classic in Luxemburg komende zomer, onder andere in Zwifts Climb Portal. We vragen hem nog of hij veel verschil ervaart tussen het binnen klimmen en het hoogtemeters maken in de echte wereld. ‘Nee, ik reed vorig jaar een pittige Vogezenrit met daarin onder andere de Planche de Belles Filles, die inspanning kwam eigenlijk heel goed overeen met wat ik op Zwift ervaar”.

Klimmersbenen onderhouden in de garage

Herman van Tilburg is van alle Fiets redacteuren wel de meest fanatieke indoorfietser, ook hij maakt met plezier zijn hoogtemeters in de virtuele werelden op Zwift.

“In de wintermaanden gaan Zwift en ik goed samen. In mijn gekunstelde ‘paincave’ in de garage, vind je mij regelmatig. Afgezonderd van alles en iedereen, starend naar een scherm, zweten en flink trappen”, vertelt Herman. Waarom doe je dat binnen? “Simpelweg om te blijven trainen voor mijn doelen van 2024. Ik hou van wekelijkse regelmaat, ‘het typisch wielrennersgedrag’; twee avondsessies van pakweg anderhalf uur en drie uur in het weekend als het regent of te koud is. Zo blijf ik eenvoudig mijn uurtjes maken, podcast aan en lekker kort-kort”.

Herman kiest regelmatig Zwift-groepsritten op een gevarieerd parcours. Eigenlijk een mix van klimmetjes, sprints en tempo-blokken. Natuurlijk staan ook de Zwift-wedstijdjes op het programma. Die vind hij leuk en bovenal goed om diep te gaan. Zijn tips: “Denk wel aan een fatsoenlijke warming-up, reken op een raketstart, en doe het niet drie keer in de week. Daar word je echt niet beter van! Overtraining ligt op de loer en dat heb ik twee jaar geleden ervaren. Sindsdien train ik op Zwift veel gerichter en gevarieerder”.

Trainen voor een klimcyclo

Herman: “Een prima feature als voorbereiding op een ‘klimcyclo’ vind ik de Zwift Climb Portal. Hoogtemeters maken en je klimmersbenen onderhouden vanuit de garage! Reken niet op het majestueuze uitzicht van een Alpenreus, maar wel hetzelfde gevoel van pijn in je poten en mentaal de kilometers afstrepen. Zo reed ik online de Rocacorba voor het eerst op. De bekende klim vlakbij Girona; 11,8 km lang, 6,4% gemiddeld en 756 hoogtemeters. Een lekkere klim, goed te doen en een boost om deze in de buitenlucht snel af te vinken”. De winter is nog lang, evenals het lijstje beklimmingen in de Climb Portal. Dus geen excuses om de Col du Tourmalet, Puy de Dome en de Col de la Madone niet op te rijden. Nu binnen afzien, is straks buiten genieten als de kilometers en hoogtemeters staan te wachten.

Op zwift.com lees je alles over het virtuele fietsplatform en hoe je je kunt registreren. Een jaar abonnement kost je €149.99 met een ’30-dagen geld terug’ garantie voor nieuwe leden. Ook betalen per maand is mogelijk, dan kost Zwift je €14.99/maand.

Als je ook meedoet aan onze Challenge, laat weten hoe jij je hoogtemeters maakt via een mailtje aan de redactie, of deel je ritten in het speciale forumtopic! Volgende week maken we de balans op!