Het kan weer. We kunnen weer met meer fietsen. Toeren, trainen en ook wedstrijden zijn weer mogelijk. En dan niet alleen bij de broodrijders, ook de liefhebber zonder contract kan -en wil weer- hard fietsen. Koersen dus. We reden mee op 11 juli op ‘Sloten’.

Trimmers

‘Sloten’ staat voor het wielerparcours in Amsterdam, vlakbij de A4. Het parcours is het thuiscircuit van WV Amsterdam en Olympia. WV Amsterdam organiseert elke week meerdere koersen op het parcours. Op zaterdag is dat om 13.00 uur een wedstrijd voor trimmers cq niet-licentiehouders en twee uur later voor licentiehouders. ‘Trimmers’. Een term uit de tijd dat het wielrennen in Nederland steeds populairder werd, zeg halverwege de jaren ’80. ‘Trimmers’ suggereert zoiets als ‘ach, hij wil graag wielrennen, maar hij lust ook graag bier. En dat sigaretje kan ook nog wel’. Ehhh…. Anno 2020 kan een sigaret natuurlijk helemaal niet meer. Bier? Ja, dat wel. Maar dan niet op Sloten. Zeker niet in de na-Corona periode. Tenminste, we hopen dat het (d.i. Corona) niet terugkeert. De vereniging heeft een aantal zaken gecreëerd om mee te kunnen doen. Vooraf inschrijven, vooraf betalen (4 euro overmaken) en in het clubhuis -waar het afhalen van de rugnummers plaats vond- een vaste route, spatschermen en geen mogelijkheid om te kunnen douchen. Dat maakte heel veel trimmers niks uit want er stonden er bijna 70 aan de start. De speaker gaf iedereen de goede raad om ‘als je je neus wilt legen dat achter in het peloton te doen’. En toen vertrokken we. En toen was het gewoon koers.

43 kilometer gemiddeld

1,5 meter is natuurlijk niet te doen. Ja, het kan wel, maar dan word je gelost. Dat wilde je natuurlijk zien te voorkomen. Omdat Sloten een makkelijk parcours is, 2,4 kilometer lang, flauwe bochten, overal bomen, je hoeft nergens te remmen, er is een brug- is het vooral aanhaken, zuinig rijden en je in het peloton verschuilen. Dat peloton is zeer divers: jonge gasten, schaatsers, ex-coureurs, groot en klein. En dan? Dan rijd je ineens met een gemiddelde rond wat je de afgelopen C-periode nooit in je eentje hebt gehaald… De koers is circa vijf kwartier + drie ronden. Er werd netjes gereden deze zaterdag; dat is niet altijd het geval (sommige beginnende Trimmers zijn nog wat minder stuurvast…). Is dat lekker? Ja, dat is lekker. Hard rijden is (ook) leuk. En daar gaat het dan toch om als Trimmer: het mag lekker zijn. Als je wint kun je altijd nog nadenken over een overstap naar de licentiehouders… Check www.wvamsterdam.nl als je mee wil rijden. De koersen op zaterdag zijn er tot ver in september.

Foto’s: Dolly Cycling Shots