Het wegseizoen staat voor de deur en sommige profs hebben zelfs al wedstrijdkilometers gemaakt, maar voor de veldrijders moet de belangrijkste wedstrijd van het jaar nog aanbreken: het WK veldrijden. Hoe laat beginnen de crossen in het Amerikaanse Fayetville en waar zijn ze op televisie te zien? Een overzicht.

Programma vrijdag 28 januari

Vrijdag gaat het WK echt van start. Vrijdag? Ja, vrijdag! Om 19.30 uur (Nederlandse tijd) begint dan een nieuw onderdeel, gepikt uit het wegwielrennen: mixed team relay. Wat houdt dat in? Elk land mag zes deelnemers afvaardigen die ook meedoen aan een van de andere WK-onderdelen. In principe gaat er uit elke categorie (profs, beloften en junioren) één man en vrouw van start, al zou je op papier ook met twee beloften of junioren kunnen starten. Meer profs afvaardigen is niet toegestaan. Elke deelnemer rijdt één rondje op het parcours en lost dan af. Simpel, toch? België, Canada (2 teams), Verenigde Staten (2 teams), Italië en Tsjechië hebben wel oren naar de wereldtitel. (Update: een team bestaat door enkele coronagevallen uit vier renners/rensters).

19.30 uur: mixed team relay

Programma zaterdag 29 januari

Op zaterdag is het tijd voor drie onderdelen. Eerst komen de junior-vrouwen in actie, daarna de beloften en aansluitend de elite-vrouwen. Twee jaar geleden pakte Shirin van Anrooij de juniorentitel door Puck Pieterse en Fem van Empel (5de) voor te blijven. Zij komen zondag allemaal in actie bij de belofte-vrouwen. Grote favoriete is Zoë Backstedt, die ook al bij de profs koersen wist te winnen. Leonie Bentveld moet voor Nederlands eremetaal zorgen. Om 20.00 uur gaan de beloften van start en maken we kans met Pim Ronhaar en Ryan Kamp, niet geheel toevallig ook de laatste wereldkampioenen. Maar er is nog een topkandidaat: Mees Hendrikx. Op het NK werd hij knap derde en afgelopen zondag finishte hij tussen de profs in Hoogerheide als zesde. Kortom: misschien is hij wel de topfavoriet. Bij de Belgen is het vooral uitkijken naar Thibau Nys en Emiel Verstrynge.

WK veldrijden 2022 Fayetville

Ter afsluiting is het om 21.30 uur tijd voor de elite-vrouwen. Annemarie Worst (positief) en Denise Betsema (ziek) ontbreken en dat is een flinke streep door de rekening van bondscoach Gerben de Knegt, maar met Marianne Vos en Lucinda Brand beschikt Nederland alsnog over de twee absolute kanshebbers. Tot vorige week was Brand gezien het hele seizoen nog de topfavoriet, maar na de demonstratie van Vos in Hoogerheide ligt het voordeel meer bij de zevenvoudig wereldkampioen. Pakt ze in Fayetville, waar ze in oktober nog als vierde eindigde achter Brand, Betsema en Clara Honsinger, haar eerste crosswereldtitel sinds 2014?

18.00 uur junior-vrouwen
20.00 uur beloften
21.30 uur vrouwen

Programma zondag 30 januari

De slotdag kan mooi beginnen als David Haverdings bij de junioren in actie komt. De 17-jarige renner heeft zestien UCI-koersen gewonnen en is eigenlijk niet te verslaan. Datzelfde geldt voor de vrouwen die in de U23-categorie in actie komen, want wie van de buitenlandse dames weet Fem van Empel, Puck Pieterse of Shirin van Anrooij af te stoppen? Bij de mannen is het qua Nederlandse inbreng een ander verhaal. Zoals bekend ontbreekt titelverdediger Mathieu van der Poel en moet Lars van der Haar de Nederlandse eer hoog houden. Hij werd al Nederlands- en Europees kampioen, dus waarom niet wereldkampioen? Tom Pidcock is de favoriet en zal een mooie strijd gaan uitvechten met de Belgen, die – als ze een blok vormen – het moeten kunnen uitspelen met Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Quinten Hermans ontbreekt als gevolg van een positieve test. Zijn ploeggenoot Corné van Kessel is de tweede en tevens laatste Nederlander in de mannenselectie.

18.00 uur junioren
20.00 uur belofte-vrouwen
21.30 uur mannen

Lucinda Brand met Sven Nys
TV

Sporza is er dagelijks bij en doet live verslag. Op vrijdag begint de uitzending om 19.20 uur op Canvas/Ketnet. Zaterdag is de wedstrijd voor junior-vrouwen vanaf 17.45 uur te zien op Canvas en zijn de beloften en vrouwen vervolgens op één te aanschouwen. Canvas zendt op zondag vanaf 17.45 uur de juniorenwedstrijd uit en is er vanaf 19.45 uur bij voor de belofte-vrouwen. Om 21.00 uur begint de voorbeschouwing op de mannenwedstrijd, die een half uur later van start gaat.

De NOS zendt alleen de mannenwedstrijd live uit op NPO3 (vanaf 21.15 uur), de vrouwenkoers is op www.nos.nl te zien. Eurosport doet verslag van de mannen- en vrouwenwedstrijd. Via de Eurosport Player kun je de andere categorieën volgen.