Het was een emotionele week voor de familie Van der Poel. Raymond Poulidor, de schoonvader van Adrie en opa van Mathieu en David, overleed woensdag op 83-jarige leeftijd. Mathieu en David stonden zaterdag en zondag ‘gewoon’ aan het vertrek en bewezen hun opa een laatste eer. Mathieu won zelfs beide wedstrijden.

‘Zware week geweest’

In Tabor had de 24-jarige alleskunner het erg lastig. Vanaf de derde startrij moest hij vertrekken en dat had als gevolg dat hij op het smalle parcours de grootste moeite had om van voren te geraken. Net op het moment dat hij de aansluiting wist te maken, raakte hij door een fietswissel weer achterop. Na driekwart cross sloot hij eindelijk van voren aan en konden alleen Eli Iserbyt en Lars van der Haar hem nog volgen. In de slotronde moest Van der Haar op de balken zijn bunnyhoppende concurrenten laten gaan en voelde iedereen al aan zijn water dat Iserbyt het volgende slachtoffer zou worden. Na een felle strijd moest Iserbyt na exact een uur Van der Poel laten gaan. Overwinning nummer 1 van het weekend was binnen.

“Dit was lastiger dan verwacht”, zei de geëmotioneerde winnaar na afloop. “Het is een zware week geweest. Zowel fysiek als mentaal was het vandaag erg lastig”, aldus Van der Poel, die hard moest werken om zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen binnen te slepen. “Ze hebben het mij heel moeilijk gemaakt en flink onder druk gezet. Ik voelde toen ik erbij kwam dat het weer op de laatste ronde aan zou komen.”

Mathieu van der Poel 2019

Flandriencross

Op de laatste ronde wilde hij het in de Flandriencross niet aan laten komen. Van der Poel had de kopstart en dook als eerste het veld in. Alleen Laurens Sweeck kon uiteindelijk een beetje in het spoor blijven van de Nederlander, maar ook hij kon niet voorkomen dat Van der Poel vijf uit vijf scoorde. In de slotronde gaf hij veel terrein prijs en finishte hij uiteindelijk op 40 seconden. Tim Merlier maakte het podium compleet. Voor Van der Poel was het zijn vierde zege op rij in de Flandriencross.

Van der Poel had de wedstrijden in de DVV Trofee aanvankelijk aangestipt om in te scoren, maar doordat hij op de Koppenberg niet van de partij was wordt het een lastig verhaal om het regelmatigheidsklassement nog te winnen. “Ik denk dat ik 10 minuten voorsprong nodig heb om het klassement nog te winnen, want de kans is klein dat ik de slotmanche in Lille zal rijden”, vertelde hij in het flash-interview. Die wedstrijd vindt op 8 februari plaats, een week na het WK en op het moment dat het wegseizoen al is begonnen.

“Ik had een lastige klant achter me”, keek Van der Poel terug op de wedstrijd. “Laurens heeft heel lang tegengesparteld. Het grootste deel van het parcours was ook heel technisch. Er waren maar een paar stukken waar je echt gas kon geven. Wel mooi om hier zo te kunnen winnen, ik hoop dat er nog veel overwinningen volgen.” Zijn broer David eindigde overigens zondag als tweede in Zwitserland, achter Marcel Meisen.

Zaterdag neemt Van der Poel deel aan de cross in Wachtebeke. Zondag staat in Koksijde de vijfde wereldbekerwedstrijd op het programma. Maar eerst wacht voor de familie Van der Poel dinsdag nog de uitvaart van hun geliefde Raymond Poulidor.

Mathieu van der Poel 2019 Mathieu van der Poel 2019 Mathieu van der Poel 2019