Mathieu van der Poel is voor het zesde jaar op rij Nederlands kampioen veldrijden bij de elite-renners geworden. Als eerste dook hij het veld in, waarna hij de koppositie niet meer afstond. Van der Poel blijft dus sinds 2011 ongeslagen op NK’s in het veld.

Weinig tegenstand

Corné van Kessel en Lars van der Haar waren op papier de enige renners die het de veelwinnaar een beetje moeilijk konden maken. Van der Haar deed er in de openingsronde alles aan om het wiel van Van der Poel te houden, maar tevergeefs. Na een ronde bedroeg de voorsprong weliswaar enkele seconden, maar onder andere op de balkenpassage (Van der Poel sprong, Van der Haar stapte af) verloor de renner van Telenet Baloise veel terrein.

Van Kessel beleefde een mindere dag en moest Joris Nieuwenhuis al vroeg in de strijd om de derde plaats laten gaan. Van der Poel reed ondertussen op het parcours met veel draaien en keren zonder moeite naar de overwinning. Van der Haar veroverde op grote achterstand het zilver, Nieuwenhuis verzekerde zich an het brons.

Alvarado en Sweeck

Bij de vrouwen ging de titel ook naar de topfavoriet. Ceylin del Carman Alvarado won haar eerste proftitel voor Annemarie Worst, Lucinda Brand en Marianne Vos. Alvarado doet over enkele weken waarschijnlijk bij de beloften mee aan de wereldkampioenschappen, maar liet na afloop van het NK weten misschien toch te zullen starten bij de elite-vrouwen.

In België pakte Laurens Sweeck de titel. Eli Iserbyt maakte het Pauwels-feestje compleet door op meer dan een halve minuut achterstand als tweede te eindigen. Uittredend kampioen werd derde voor Belgisch wegkampioen Tim Merlier. Wout van Aert werd vijfde.

Uitslag NK veldrijden 2020 voor elite-renners

1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Joris Nieuwenhuis
4. Corné van Kessel
5. Stan Godrie

Uitslag NK veldrijden 2020 voor vrouwen

1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Annemarie Worst
3. Lucinda Brand
4. Yara Kastelijn
5. Marianne Vos

Ceylin del Carmen Alvarado 2020

Laurens Sweeck 2020