Mathieu van der Poel heeft het nieuwe jaar ingeluid met een klinkende zege. De wereldkampioen veldrijden soleerde naar de winst in de Grote Prijs Sven Nys in Baal, een koers uit de X2O Badkamers Trofee. Het was de zesde zege deze winter voor de Brabantse alleskunner op de fiets. Hij sloot 2020 afgelopen woensdag af met winst in de Ethias Cross in Bredene.

Wout van Aert, die zondag nog oppermachtig was in de moddercross van Dendermonde en Van der Poel op minuten achterstand reed, moest in Baal weer genoegen nemen met de tweede plaats. De Belg bepaalde lange tijd het tempo in de cross, maar had geen antwoord toen Van der Poel op twee ronden voor het einde een versnelling plaatste.

Van Aert kwam in de slotfase nog wel iets terug en arriveerde 8 seconden na Van der Poel. De Brit Tom Pidcock werd derde op 32 seconden.

Alvarado klopt Brand

Ceylin Carmen del Alvarado heeft in de eerste veldrit van het nieuwe seizoen meteen toegeslagen. Ze won de Grote Prijs Sven Nys in Baal, een wedstijd die meetelt in de X2O Badkamers Trofee. Ze boekte haar zesde zege van het seizoen.

Alvarado had op de meet 3 seconden voorsprong op haar landgenote Lucinda Brand, die wel de leiding behield in het klassement van de trofee. Denise Betsema eindigde op 18 seconden als derde en maakte er een volledig Nederlands podium van.

Betsema nam vanaf de start het initiatief op het selectieve rondje, waar modderstroken het parcours zwaar maakte. Alleen Brand en Alvarado konden mee met de Texelse. Het trio reed lange tijd gelijk op, maar Alvarado wist na een foutje van Betsema in de voorlaatste ronde een gaatje te slaan.

Brand reed dat gaatje dicht en sleurde bij ingaan van de laatste ronde aan kop. Ze probeerde Alvarado eraf te rijden, maar de Rotterdamse wereldkampioene onderstreepte haar groeiende vorm met een splijtende demarrage die Brand te machtig was. “Ik wilde het niet op een eindsprint laten aankomen, want mijn schoen zat los en ik was bang dat ik bij het extra aanzetten uit mijn pedaal zou schieten”, verklaarde Alvarado bij Sporza. “Het was een eerlijke strijd van vrouw tegen vrouw en ik heb opnieuw de bevestiging dat mijn vorm steeds beter wordt.”

Ceylin Carmen del Alvarado